Περιεχόμενα
Δείτε την εκπληκτική αύξηση των καταθέσεων σε ΑΤΜ που έχει προκαλέσει αμηχανία σε όλους.
Παρά το γεγονός ότι συνδέονται κυρίως με αναλήψεις, οι καταθέσεις μετρητών στα ΑΤΜ έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με τη μέση κατάθεση να είναι υπερδιπλάσια από τη μέση ανάληψη. Η τάση αυτή παρατηρείται από το 2017, με τη συνολική αξία των καταθέσεων μετρητών μέσω ΑΤΜ να πενταπλασιάζεται.
Παράλληλα με την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και τη μείωση της κυκλοφορίας μετρητών, το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποδοθεί στις εξελισσόμενες καταναλωτικές συνήθειες, στην αυξημένη εξοικείωση με τα ΑΤΜ, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στα φουσκωμένα χαρτονομίσματα και στην επικράτηση των μετρητών στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, παράγοντες όπως ο αριθμός και η κατανομή των ΑΤΜ, η μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων και η αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοφανή αύξηση.
Ας εξερευνήσουμε τις βασικές τάσεις και τις αιτίες πίσω από αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο.
Απίστευτο: Δείτε τι συμβαίνει στα ΑΤΜ τον τελευταίο καιρό Κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει .
Καταθέσεις: Η αύξηση των καταθέσεων μέσω ΑΤΜ
Την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει και οι πολίτες δηλώνουν ανήμποροι να αντιδράσουν, οι καταθέσεις στα ΑΤΜ έχουν… εκτοξευθεί στα ύψη! Αν και οι περισσότερες συναλλαγές μέσω ΑΤΜ αφορούν αναλήψεις, η υψηλότερη αξία ανά συναλλαγή εντοπίζεται στις καταθέσεις μετρητών στα ΑΤΜ. Μάλιστα, η μέση κατάθεση μετρητών στα ΑΤΜ είναι υπερδιπλάσια της μέσης ανάληψης, ενώ από το 2017 μέχρι σήμερα, η συνολική αξία των καταθέσεων μετρητών μέσω ΑΤΜ έχει πενταπλασιαστεί, ενώ η αξία των αναλήψεων έχει παραμείνει σχετικά σταθερή.
Νέες καταναλωτικές συνήθειες και μεταβαλλόμενο τοπίο
Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, η εξοικείωση με τα ΑΤΜ μετά τα capital controls και με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα φουσκωμένα χαρτονομίσματα λόγω των ανατιμήσεων και η κυριαρχία των μετρητών στην ελληνική οικονομία είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο. Σε αυτά προστίθενται ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των ΑΤΜ και των συναλλαγών που υποστηρίζουν καθώς μειώνεται ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων, σε συνδυασμό με την άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η επιβάρυνση των νοικοκυριών φαίνεται και από τη μείωση του μέσου όρου των αναλήψεων φέτος και τις περισσότερες αγορές μέσω χρεωστικών καρτών χαμηλότερης αξίας.
Τάσεις στις καταθέσεις ΑΤΜ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), συνολικά 9,3 δισ. ευρώ κατατέθηκαν μέσω ΑΤΜ το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 15,8 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2021. Παρατηρείται έκρηξη του αριθμού των συναλλαγών για καταθέσεις μέσω ΑΤΜ.
Για παράδειγμα, από 9,6 εκατομμύρια καταθέσεις (συναλλαγές) το 2017, ο αριθμός τους μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν διπλάσιος (18,8 εκατομμύρια συναλλαγές), σε σύγκριση με 33,1 εκατομμύρια συναλλαγές το 2021 και 26,6 εκατομμύρια συναλλαγές το 2020. Η μέση κατάθεση το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε σε 491 ευρώ, έναντι 477 ευρώ το 2021, 451 ευρώ το 2020 και 375 ευρώ το 2017.
Λόγοι πίσω από την άνοδο
Τα στελέχη των τραπεζών επισημαίνουν διάφορους λόγους για την αύξηση των καταθέσεων μέσω ΑΤΜ.
Η εξοικείωση με τα ΑΤΜ μετά τα capital controls το 2015, η επιστροφή μετρητών από την αγορά, η αύξηση των λογαριασμών, η αύξηση των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις, η διανομή των ΑΤΜ και η αντίληψη της μη ανιχνευσιμότητας είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες. Παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα μετρητά παραμένουν το κυρίαρχο μέσο πληρωμής στην Ελλάδα, ενώ ρόλο παίζει και η ανάπτυξη του τουρισμού.
Το μέλλον των συναλλαγών ΑΤΜ
Αν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξάνονται, ο ρόλος των ΑΤΜ παραμένει σημαντικός. Ο εντοπισμός και η ανίχνευση των καταθέσεων μετρητών, παρά την αντίληψη ότι είναι μη ανιχνεύσιμες, δεν είναι τόσο δύσκολος όσο πιστεύεται.
Τα μετρητά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των συνολικών συναλλαγών στην ελληνική οικονομία. Η έξαρση των καταθέσεων σε ΑΤΜ αντανακλά τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των καταναλωτών και το εξελισσόμενο χρηματοπιστωτικό τοπίο.