Φίδια στην Ελλάδα: Κίνδυνοι, δαγκώματα & συμβουλές ασφαλείας

Ενημερωθείτε για τα φίδια στην Ελλάδα και μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε κάποιο ή σας δαγκώσει. Το WWF παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια στην Ελλάδα, καθώς και οδηγίες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Φίδια στην Ελλάδα: Κίνδυνοι, δαγκώματα & συμβουλές ασφαλείας>

Περιεχόμενα

  1. Φίδια: Τι να κάνετε αν σας δαγκώσουν;
  2. Φίδια στην Ελλάδα: Δηλητηριώδη είδη
  3. Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει φίδι

Μείνετε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για συναντήσεις με φίδια στην Ελλάδα. Πρόσφατα, οι θεάσεις φιδιών σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Με αφορμή ένα ανησυχητικό περιστατικό όπου μια γυναίκα δαγκώθηκε από οχιά κατά την απομάκρυνσή της από σχολείο στη Θεσσαλονίκη, το WWF έδωσε στη δημοσιότητα πολύτιμες πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια στην Ελλάδα. Παρέχουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε αυτά τα ερπετά ή αν έχετε την ατυχία να σας δαγκώσουν.

Για λεπτομερείς οδηγίες και πληροφορίες σχετικά με όλα τα φίδια και ερπετά στην Ελλάδα, επισκεφθείτε την αξιόπιστη ερπετολογική ιστοσελίδα herpetofauna.gr.

Φίδια: Τι να κάνετε αν σας δαγκώσουν;

Τα φίδια έχουν προκαλέσει ανησυχία με θεάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Με αφορμή το περιστατικό με μια γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που δαγκώθηκε από οχιά ενώ προσπαθούσε να την απομακρύνει από ένα σχολείο, το WWF έδωσε πληροφορίες για τις οχιές και τα φίδια στην Ελλάδα, καθώς και οδηγίες για τη συνάντησή τους και την αντιμετώπιση δαγκωμάτων φιδιών.

Σύμφωνα με το WWF, αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες για όλα τα είδη φιδιών και άλλων ερπετών στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε στον αξιόπιστο ερπετολογικό ιστότοπο herpetofauna.gr.

Φίδια στην Ελλάδα: Δηλητηριώδη είδη

Τα δηλητηριώδη είδη φιδιών που συναντώνται στην Ελλάδα περιλαμβάνουν το αρπαχτικό, το μελισσοκέφαλο και την οχιά.

Τα αρπακτικά και τα αγιοβασιλικά φίδια έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια τους, καθιστώντας δύσκολη την παράδοση δηλητηρίου μέσω δαγκώματος στον άνθρωπο. Μεταξύ των ειδών οχιάς, το Vipera ammodytes είναι το μόνο που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Οι οχιές είναι γενικά φίδια που κινούνται αργά. Όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, παραμένουν ακίνητα για να αποφύγουν τον εντοπισμό και απομακρύνονται γρήγορα για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Εάν πλησιάσουν πολύ κοντά, οι οχιές μπορεί να σφυρίξουν δυνατά, να πάρουν αμυντική θέση κουλουριάσματος και, εάν η απόσταση είναι μικρότερη από μισό μέτρο, μπορεί να καταφύγουν σε δάγκωμα. Ωστόσο, οι οχιές δαγκώνουν μόνο αν αντιληφθούν άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο πιθανό να δώσουν ένα «ξηρό» δάγκωμα ως προειδοποίηση χωρίς να εγχύσουν δηλητήριο.

Σύμφωνα με το WWF: WWF: Δεν υπάρχει ασφαλής μέθοδος για την οριστική απομάκρυνση των φιδιών από τους χώρους μας.

Ωστόσο, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην εξάλειψη των παραγόντων που τα προσελκύουν και να λάβουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία μας. Τα φίδια συνήθως εισέρχονται σε σπίτια ή κλειστούς χώρους σε αναζήτηση τροφής ή καταφυγίου.

Η οργάνωση τονίζει επίσης ότι λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, τα θύματα δηλητηριωδών δαγκωμάτων έχουν αρκετό χρόνο για να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για την παροχή πρώτων βοηθειών, εκτός από τις περιπτώσεις δαγκωμάτων στο λαιμό ή στο κεφάλι, τα οποία μπορούν δυνητικά να αποφράξουν τις αναπνευστικές οδούς ή να προκαλέσουν αναφυλακτικές αντιδράσεις.

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει φίδι

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Επείγουσας Ασφάλισης Υγείας (EHIC), μόνο το 10% των φιδιών στην Ελλάδα είναι δηλητηριώδη, με την οχιά να είναι το μόνο δηλητηριώδες είδος.

Η σοβαρότητα της δηλητηρίασης από δάγκωμα φιδιού εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, η γενική υγεία, η θέση και το βάθος του δαγκώματος, το μέγεθος του φιδιού και το αν το θύμα έχει μετακινηθεί. Οι επιπτώσεις του δηλητηρίου του φιδιού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τοπικά και γενικά συμπτώματα.

Τα τοπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, μώλωπες και φουσκάλες που μπορεί να μολυνθούν και να εξελιχθούν σε γάγγραινα μέσα σε λίγες ώρες.

Τα γενικά συμπτώματα εμφανίζονται εάν το δηλητήριο απορροφηθεί και περιλαμβάνουν εμετό, αδυναμία, πυρετό, αιμορραγικές και επιδημικές εκδηλώσεις, ταχυκαρδία, ανησυχία, σοκ, πνευμονικό οίδημα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Εάν σας δαγκώσει φίδι, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες για τη θεραπεία του δαγκώματος φιδιού που παρέχονται από την υπηρεσία ασθενοφόρων: – Ακινητοποιήστε το άκρο κάτω από το επίπεδο της καρδιάς. – Καθαρίστε την πληγή με νερό και σαπούνι. – Μην εφαρμόζετε πάγο στο τραύμα. – Αποφύγετε τη χρήση σφιχτού αιμοστατικού επίδεσμου. – Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. – Μην επιχειρήσετε να αιχμαλωτίσετε το φίδι, αλλά προσπαθήστε να θυμηθείτε το χρώμα και το σχήμα του για σκοπούς αναγνώρισης. – Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Μετά από δάγκωμα φιδιού απαιτείται αντιτετανικός ορός, ενώ η χορήγηση αντιφαρμάκου μπορεί να μην είναι πάντα απαραίτητη και συνήθως γίνεται σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Είναι.

To top