Περιεχόμενα
Καλά νέα: Τέταρτος ασθενής που θεραπεύτηκε από τον HIV
Μετά από μια δεκαετία θεραπειών, ένας Γερμανός ασθενής με HIV πέτυχε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο, καθώς θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό μέσω μιας ριψοκίνδυνης μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων.
Ο λεγόμενος «ασθενής του Ντίσελντορφ» διαγνώστηκε με HIV το 2008, υποβλήθηκε σε αντιρετροϊκή θεραπεία και αργότερα αντιμετώπισε την πρόσθετη πρόκληση της λευχαιμίας. Το 2013 πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων με στόχο να θεραπευτεί η λευχαιμία και παράλληλα να αποκτήσει ο ασθενής γενετική βάση ανθεκτική στον HIV.
Τώρα, μετά από χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την απουσία ενεργών κυττάρων HIV στο σώμα του ασθενούς, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του HIV. Το επίτευγμα αυτό φέρνει ελπίδα σε όσους μάχονται ενάντια σε έναν από τους πιο δύσκολους ιούς που γνωρίζουμε.
Η μελέτη που αναδεικνύει αυτή την αξιοσημείωτη πρόοδο δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Καλά νέα: Τέταρτος ασθενής που θεραπεύτηκε από τον HIV
Μετά από μια δεκαετία θεραπειών, ένας Γερμανός ασθενής με HIV θεραπεύτηκε πλήρως από τον ιό χάρη σε μια ριψοκίνδυνη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.
Ο λεγόμενος «ασθενής του Ντίσελντορφ» διαγνώστηκε με HIV το 2008 και ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία το 2010. Τον επόμενο χρόνο διαγνώστηκε με λευχαιμία. Δεδομένου του επικίνδυνου συνδυασμού ασθενειών του μεσήλικα άνδρα, οι γιατροί του αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια ριψοκίνδυνη οδό.
Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων
Το 2013, ο ασθενής υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μια διαδικασία κατά την οποία βλαστικά κύτταρα από το μυελό των οστών του δότη αντικαθιστούν τα λευκά αιμοσφαίρια του ασθενούς.
Αυτή η επικίνδυνη πορεία δράσης επιλέχθηκε επειδή ο δότης είχε μια μοναδική γενετική μετάλλαξη που τον καθιστούσε ανθεκτικό στον HIV. Στόχος των γιατρών ήταν να θεραπεύσουν τη λευχαιμία και ταυτόχρονα να δώσουν στον ασθενή μια γενετική βάση ανθεκτική στον HIV.
Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα
Μετά από εννέα χρόνια θεραπείας και τέσσερα χρόνια από τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο ασθενής δεν είχε δείγματα ενεργών, πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων HIV στο σώμα του και θεωρήθηκε πλέον «θεραπευμένος».
Ο ασθενής από το Ντίσελντορφ είναι ο τέταρτος στον κόσμο που λαμβάνει βλαστοκύτταρα για θεραπεία και οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι όλα τα ίχνη των γονιδίων του HIV έχουν εξαφανιστεί από το σώμα του.
Ο όρος «θεραπεία» χρησιμοποιείται με προσοχή, διότι ο HIV είναι ένας ιός που αποτελεί πρόκληση για την καταπολέμησή του. Μπορεί να παραμείνει ανενεργός και να μην ανιχνευθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ενώ οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα έχουν δείξει ότι υπόσχονται να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ανθεκτικό στον ιό, θεωρούνται η τελευταία γραμμή άμυνας και χρησιμοποιούνται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις λόγω των πιθανών κινδύνων και της περιορισμένης αποτελεσματικότητάς τους. Οι συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές προσφέρουν ελπίδες για μελλοντικές θεραπείες του HIV χωρίς την ανάγκη μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων.
Η μελέτη που αποκαλύπτει αυτή την ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.