Περιεχόμενα
Δείτε τη συναρπαστική ιστορία πίσω από την παράδοση της κατανάλωσης μπακαλιάρου με σκόρδο στις 25 Μαρτίου στην Ελλάδα. Αυτή η μοναδική γαστρονομική πρακτική συνδέεται με θρησκευτικά έθιμα και έχει τις ρίζες της στις αρχαίες παραδόσεις των Βίκινγκς.
Μάθετε για τα διάφορα είδη σκόρδου και πώς να απολαύσετε με ασφάλεια αυτό το νόστιμο πιάτο χωρίς να ανησυχείτε για την παρατεταμένη μυρωδιά σκόρδου στην αναπνοή σας.
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκόρδο στις 25 Μαρτίου
Στις 25 Μαρτίου, η Ελλάδα παρελαύνει το πρωί και το απόγευμα “ναρκώνεται” από την ποσότητα σκόρδου που καταναλώνεται στο μεσημεριανό τραπέζι! Γιατί όμως τρώμε όλοι μας μπακαλιάρο με σκόρδο την ημέρα της εθνικής επετείου τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια;.
Η εξήγηση για την κατανάλωση ψαριού αυτή την ημέρα συνδέεται με την εκκλησιαστική παράδοση, η οποία επιτρέπει μόνο δύο εξαιρέσεις μέσα στην περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, όταν μπορούμε να φάμε ψάρι: Η μία είναι η γιορτή της Παναγίας, όπως καθιερώθηκε στις 25 Μαρτίου, ίσως η μόνη χαρμόσυνη γιορτή εντός της νηστείας της Σαρακοστής. Και η δεύτερη, η γιορτή της Σκηνοπηγίας.
Όσον αφορά την επιλογή του παστού μπακαλιάρου, φαίνεται ότι έγινε κυρίως επειδή, σε αντίθεση με εκείνους που ζούσαν κοντά στη θάλασσα και είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια, εκείνοι που ζούσαν σε απομακρυσμένα και ορεινά χωριά, ακόμη και αν μπορούσαν να προμηθευτούν ψάρια, δεν ήταν δυνατόν να τα διατηρήσουν (δεν αναφερόταν ψυγεία εκείνη την εποχή). Επιπλέον, εκείνα τα χρόνια ο μπακαλιάρος ήταν φθηνός (κάτι που δεν ισχύει και πολύ σήμερα).
Η ιστορία του μπακαλιάρου
Λέγεται ότι η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά από τους Βίκινγκς, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ως εξερευνητές, έμποροι, πειρατές, μισθοφόροι ( ή και τα τέσσερα μαζί ), με πατρίδα τους τη Σκανδιναβία.
Η παράδοση λέει ότι οι Βίκινγκς ανακάλυψαν τον “νέο κόσμο” κατά λάθος, ψαρεύοντας μπακαλιάρο! Οι πρώτοι που σκέφτηκαν να τον διατηρήσουν με αλάτι, δηλαδή να τον παστώσουν, ήταν οι Βάσκοι, οι οποίοι ξεκίνησαν και το εμπόριο του μπακαλιάρου, που τότε ονομαζόταν “ψάρι του βουνού”!.
Λέγεται ότι έφτασε στην Ελλάδα τον 15ο αιώνα και μπήκε στο ελληνικό τραπέζι κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής. Ιστορικά, αυτοί που έστειλαν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου στην Ελλάδα ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλαξαν με σταφίδες.
Ο τηγανητός μπακαλιάρος που τιμάται στις 25 Μαρτίου ταιριάζει θαυμάσια με το αγαπημένο σκόρδο!.
Το σκόρδο
Το σκόρδο είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που φτιάχνεται από πολτοποιημένο σκόρδο με λίγη βάση ψωμιού, πατάτες, ξηρούς καρπούς (ή ένα μείγμα αυτών) και ξύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο.
Στα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, ονομάζεται αλιάδα! Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι έχει ιταλική επιρροή, καθώς aglio στα ιταλικά σημαίνει σκόρδο.
Υπάρχουν πολλές τοπικές παραλλαγές του σκόρδου. Στην Κεφαλονιά χρησιμοποιούν ένα ζωμό από βραστό μπακαλιάρο και λεμόνι και το φτιάχνουν και με καρύδι. Το μακεδονικό σκόρδο φτιάχνεται με πατάτα, καρύδια ή αμύγδαλα.
Στη Χαλκιδική υπάρχει μια παραλλαγή με φέτα, δυόσμο και λεμόνι. Το πολίτικο σκόρδο φτιάχνεται με ψωμί, αμύγδαλα, κουκουνάρια ή καρύδια και ξύδι, ενώ υπάρχει και μια εκδοχή με φιστίκια από την Αίγινα. Μια ποντιακή παραλλαγή περιέχει αμύγδαλα, γιαούρτι και ξύδι.
Παραδοσιακά σερβίρεται με τηγανητό μπακαλιάρο, τηγανητά και βραστά λαχανικά όπως κολοκυθάκια, παντζάρια και μελιτζάνες.
Μυστικά για να τρώτε σκόρδο με ασφάλεια!
Αν είστε λάτρης του σκόρδου, η 25η Μαρτίου είναι μια καλή ημέρα για να το απολαύσετε, επειδή λίγοι άνθρωποι θα το προσέξουν την επόμενη μέρα (αφού όλοι, λίγο πολύ, έχουμε μπει στον πειρασμό).
Ωστόσο, αν θέλετε να απαλλαγείτε (ή τουλάχιστον να μειώσετε) τη μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή σας, υπάρχουν μερικά μικρά μυστικά.
Μία από αυτές είναι να μασάτε φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή να τρώτε ωμό ελληνικό καφέ. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να κρατάτε ένα καρφί γαρίφαλου στο στόμα σας για μερικά.