Περιεχόμενα
Πρόγνωση καιρού: Κλέων» Ενημέρωση – Προσδοκίες και αλλαγές Μείνετε ενημερωμένοι με την τελευταία ενημέρωση για την πρόγνωση καιρού για τον καύσωνα «Κλέων».
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού έδωσε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι γεωγραφικά περιορισμένες και η ένταση του καύσωνα θα μειωθεί σταδιακά από την Κυριακή (16-07-2023) έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Επιπλέον, θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στις ανατολικές και βόρειες περιοχές, η οποία θα συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους ετήσιας έντασης 6 έως 7 μποφόρ.
Ωστόσο, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, υπάρχει πιθανότητα νέας ανόδου της θερμοκρασίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Διαβάστε παρακάτω για μια λεπτομερή ανάλυση της πρόβλεψης.
Καιρός: Πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας «Κλέων»
Πώς είναι ο καιρός;.
Πριν από λίγο, το έκτακτο δελτίο καιρού ενημερώθηκε με τα τελευταία δεδομένα πρόγνωσης.
Σημειώνεται ότι από την Κυριακή (16-07-2023) μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τις υψηλές θερμοκρασίες θα περιοριστούν γεωγραφικά και η ένταση της ζέστης θα μειωθεί. Παράλληλα, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, όπου ο ετήσιος άνεμος θα φτάσει τα 6 με 7 μποφόρ.
Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, υπάρχει τάση για νέα άνοδο της θερμοκρασίας, φαινόμενο που παρακολουθείται και η εξέλιξή του θα εκτιμηθεί καλύτερα τις επόμενες ημέρες.
Λεπτομέρειες πρόβλεψης
Παρασκευή (14-7-2023).
- Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.
- Μέγιστες θερμοκρασίες: Κελσίου στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου, 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, 41 έως 43 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Στερεάς, 43 και πιθανόν 44 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, 35 έως 36 βαθμούς Κελσίου στη νησιωτική χώρα και 37 έως 41 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη.
Σάββατο (15-7-2023).
- Οι υψηλές θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση, κυρίως στα βόρεια.
- Μέγιστες θερμοκρασίες: Κελσίου στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, 39 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική Μακεδονία και στο εσωτερικό της Ηπείρου, 39 έως 40 βαθμούς Κελσίου στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και 41 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας.
- Ελάχιστες θερμοκρασίες: περίπου 28 έως 31 βαθμοί Κελσίου στα ηπειρωτικά και 26 έως 29 βαθμοί Κελσίου στα νησιά.
Κυριακή (16-7-2023).
- Προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.
- Μέγιστες θερμοκρασίες: Κελσίου στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, 37 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου, 38 έως 39 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, 40 βαθμούς Κελσίου στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, 34 έως 36 βαθμούς Κελσίου στη νησιωτική χώρα και 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη.
- Ελάχιστες θερμοκρασίες: περίπου 26 έως 28 βαθμοί Κελσίου κατά τόπους.
Δευτέρα (17-7-2023).
- Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο περισσότερο στα ανατολικά, αλλά θα αυξηθεί στα δυτικά ηπειρωτικά.
- Μέγιστες θερμοκρασίες: Κελσίου στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, 38 έως 39 βαθμούς Κελσίου στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, 40 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους στα δυτικά και τη Θεσσαλία, 33 έως 35 βαθμούς Κελσίου στη νησιωτική χώρα και 36 έως 38 βαθμούς Κελσίου στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη.
- Ελάχιστες θερμοκρασίες: περίπου 24 έως 26 βαθμοί Κελσίου.
Κλιματική αλλαγή και καιρικές προκλήσεις
Καιρός: «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλο.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα σενάριο, καθώς είναι ήδη εδώ!.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής Χρήστος Ζερεφός, ανακοινώνοντας ότι «μετά το 2050, οι περιοχές που είπαμε ότι είναι στο κόκκινο θα είναι βαθύτερα στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι η Μεσόγειος».
Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής κ. Ζερεφός μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha 9.
89 και τον Σωτήρη Μπέσκο για την αλλαγή του καιρού όπως τη βιώνουμε μέχρι στιγμής στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη.
Έθεσε το 2050 ως περίοδο ορόσημο και έκανε μια προβολή της κλιματικής κατάστασης που θα επικρατεί εκείνη τη στιγμή.
«Μετά το 2050, οι περιοχές που είπαμε ότι βρίσκονται στο κόκκινο, θα βρίσκονται ακόμη πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του κόσμου είναι η Μεσόγειος».
Η Ανατολική Ελλάδα το 2050 θα είναι ημιερημική, υποστήριξε ο καθηγητής.
«Είδαμε τεράστιες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τη Σιβηρία. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η αντιστροφή των θερμοκρασιών».
Αυτό το καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής, θα έχει πιο έντονες βροχοπτώσεις, αφού δεν έβρεξε το χειμώνα.
Παρόλα αυτά, ο Ζερεφός πιστεύει ότι «κάτι πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και όλοι πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται.
Προσαρμογή σημαίνει να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε είτε σε ένα ακραίο συμβάν είτε σε μακροπρόθεσμη προστασία.
Αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν τίποτα είναι αυτοί που ρυπαίνουν», σημείωσε.
Καταιγίδα Κλέων: «Αυτό που θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία»
Το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει έρθει ακόμα, αλλά οι μετεωρολόγοι λένε ότι θα μείνει στην ιστορία!.
Ο καιρός στην Ευρώπη είναι ασταθής τις τελευταίες ημέρες και ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους, προβλέπει ότι αυτό το σενάριο θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.
Τόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη βιώνουν μια περίεργη μετεωρολογική περίοδο, καθώς φέτος δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου άνοιξη, καθώς ο Απρίλιος και ο Μάιος, ειδικότερα, ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ στην Ιταλία, ειδικότερα, οι βροχοπτώσεις έσπασαν ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, δίνοντας τέλος στην ξηρασία που διήρκεσε 16 μήνες.
Ενώ βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμη πιο έντονες, αναφέρει το forecastweather.gr.
Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο Guido Guidi, ένας από τους κορυφαίους μετεωρολόγους της Ιταλίας, τα μαθηματικά μοντέλα ανάλυσης του παγκόσμιου καιρού επιμένουν ότι το σενάριο αυτό είναι πιθανό να διατηρηθεί και μετά τα μέσα Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.
«Στις 27 Ιουνίου, η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού συστήματος υψηλής ανάλυσης.