Η άνοδος του ψηφιακού χρήματος: ΔΝΤ, διατήρηση μετρητών και προκλήσεις του ψηφιακού ευρώ

Δείτε την ώθηση του ΔΝΤ για ηλεκτρονικές συναλλαγές και την αντίσταση που αντιμετώπισε. Εξερευνήστε τις βαθιές αλλαγές που επιφέρει το ψηφιακό χρήμα σε παγκόσμιο επίπεδο, παράλληλα με την προστασία των μετρητών και τη φορολόγηση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.

Η άνοδος του ψηφιακού χρήματος: ΔΝΤ, διατήρηση μετρητών και προκλήσεις του ψηφιακού ευρώ>

Περιεχόμενα

  1. Τέλος μετρητών: όταν σταματά η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων
  2. Η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος
  3. Έκθεση του ΔΝΤ για το ψηφιακό χρήμα
  4. Επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων
  5. Διατήρηση μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο
  6. Κανονισμοί και φορολογία των κρυπτονομισμάτων
  7. Προκλήσεις της εισαγωγής του ψηφιακού ευρώ

Χρέωση μετρητών: ΔΝΤ πιέζει για ψηφιακές συναλλαγές, η αντίσταση παραμένει Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τάσσεται υπέρ της αποκλειστικής χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ αρκετές χώρες παραμένουν διστακτικές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα κράτη αντιτίθενται στα κρυπτονομίσματα, θέτοντας το ερώτημα πότε θα καταργηθούν πλήρως τα μετρητά.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την άνοδο του ψηφιακού χρήματος υπογραμμίζει τον παγκόσμιο αντίκτυπο αυτής της τεχνολογικής επανάστασης, καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δεσμεύονται να προστατεύσουν τα μετρητά και προετοιμάζονται να φορολογήσουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το αν τα κρυπτονομίσματα αποτελούν φούσκα, οι επίσημοι φορείς εστιάζουν όλο και περισσότερο στο ψηφιακό χρήμα, προτρέποντας τα θεσμικά όργανα να παρέμβουν και να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική κυριαρχία. Ακόμη και το ΔΝΤ αναγνωρίζει τη σημασία των κρυπτονομισμάτων, των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών και των stablecoins στη διαμόρφωση του νέου τοπίου του χρήματος.

Η επέκταση του ψηφιακού χρήματος εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση των μετρητών, προκαλώντας εκστρατείες για τη διατήρηση των ΑΤΜ για όσους εξακολουθούν να βασίζονται στο φυσικό νόμισμα.

Καθώς ο κόσμος μεταβαίνει σε μια ψηφιακή οικονομία, αναδύονται οι προκλήσεις της εισαγωγής του ψηφιακού ευρώ, όπως ο καθορισμός των ορίων κυκλοφορίας του νομίσματος, η αντιμετώπιση των διασυνοριακών αποκλίσεων αγοραστικής δύναμης και η διατήρηση της ανωνυμίας με ταυτόχρονη διασφάλιση απρόσκοπτων συναλλαγών. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την αυξανόμενη σημασία των ψηφιακών νομισμάτων, καθώς οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές προσαρμόζονται στο εξελισσόμενο χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Τέλος μετρητών: όταν σταματά η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων

Μετρητά: Το ΔΝΤ προωθεί τη χρήση μόνο ηλεκτρονικών συναλλαγών, με αρκετές χώρες ωστόσο να αντιστέκονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές χώρες αντιτίθενται στη χρήση κρυπτονομισμάτων. Πότε θα καταργηθούν οριστικά τα μετρητά.

Η τεχνολογική επανάσταση του χρήματος

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπιστώνει ότι το ψηφιακό χρήμα φέρνει βαθιές αλλαγές παγκοσμίως, όπως ακριβώς στη Βρετανία η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει τα… μετρητά και στις ΗΠΑ ετοιμάζονται να φορολογήσουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Η ετυμηγορία για το αν τα κρυπτονομίσματα είναι φούσκα ή όχι δεν έχει ακόμη βγει και τα σκαμπανεβάσματα των τιμών τους τροφοδοτούν τη συζήτηση, αλλά είναι πλέον γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επίσημοι φορείς εστιάζουν στο θέμα του ψηφιακού χρήματος και στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς.

Έκθεση του ΔΝΤ για το ψηφιακό χρήμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέδωσε έκθεση με τίτλο «Η άνοδος του δημόσιου και ιδιωτικού ψηφιακού χρήματος», στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη παρέμβασης των παγκόσμιων οργανισμών στη νέα εποχή του ψηφιακού χρήματος.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης της αξιοπιστίας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της νομισματικής κυριαρχίας ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανόδου των κρυπτονομισμάτων, των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών (CBDCs), των stablecoins και άλλων μορφών ψηφιακών tokens.

Επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών νομισμάτων

Η έκθεση αναγνωρίζει την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων ως μέσο πληρωμής παρά τη μεταβλητότητά τους, μαζί με την εμφάνιση ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες και άλλα ψηφιακά συστήματα πληρωμών.

Υποστηρίζει ότι ο σημερινός κατάλογος των μορφών ψηφιακού χρήματος θα καταστεί ξεπερασμένος σε λίγα χρόνια λόγω των σαρωτικών εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τοπίο.

Διατήρηση μετρητών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την εξαφάνιση των μετρητών.

Διάφορες ομάδες πίεσης και ακτιβιστές συμμετέχουν στην εκστρατεία «Protect Cash», προτρέποντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε μετρητά, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες. Η μείωση του αριθμού των ΑΤΜ επηρεάζει τμήματα της κοινωνίας με περιορισμένη πρόσβαση σε ψηφιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Κανονισμοί και φορολογία των κρυπτονομισμάτων

Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν αντικείμενο ελέγχου για τα επίσημα ιδρύματα και τους οικονομολόγους λόγω της αστάθειας και της έλλειψης εσωτερικής αξίας τους.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών κρυπτονομισμάτων και δικτύων συναλλαγών προσελκύει την προσοχή. Οι κυβερνήσεις εξετάζουν ρυθμίσεις και φορολόγηση των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα, γεγονός που υποδηλώνει την αναγνώριση και το πιθανό μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων.

Προκλήσεις της εισαγωγής του ψηφιακού ευρώ

Το σχέδιο της ΕΚΤ να εισαγάγει ένα ψηφιακό ευρώ εγείρει αρκετές ανησυχίες. Συζητούνται θέματα όπως η κυκλοφορία του νομίσματος, η αγοραστική δύναμη, οι πληθωριστικές πιέσεις, η διεθνής ανταλλαγή νομισμάτων, η ανωνυμία και η εξέταση των stablecoins.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει ότι το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί παράλληλα με τα μετρητά, διατηρώντας την αξία, τη χρησιμότητα και την ευκολία.

To top