Περιεχόμενα
Δείτε την εκπληκτική σχέση μεταξύ του COVID-19 και της απώλειας ακοής. Επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και βλάβη στο ακουστικό σύστημα.
Μάθετε περισσότερα για αυτή την ανησυχητική σύνδεση και τις συνιστώμενες θεραπείες.
Κοροναϊός και προβλήματα ακοής: Κρίσιμη σύνδεση.
Κρίσιμη σύνδεση: Κοροναϊός και προβλήματα ακοής
Είχατε ποτέ κοροναϊό; Εάν ναι, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε τα πιθανά προβλήματα ακοής που σχετίζονται με τον COVID-19.
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 16ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εταιρειών Ακοολογίας αποκάλυψαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ του COVID-19 και της απώλειας ακοής.
Σύμφωνα με τον διάσημο Έλληνα ωτορινολαρυγγολόγο Μηνά Ν. Αρτόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα, το COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις που μοιάζουν με αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.
Η έρευνα δείχνει ότι η βλάβη στα τριχωτά κύτταρα του ακουστικού συστήματος συνδέεται στενά με το COVID-19. Οι ασθενείς παρουσίασαν επιδεινωμένη απόκριση στις υψηλές συχνότητες, όπως μετράται με το τονικό ακουόγραμμα και τις ωτοακουστικές εκπομπές.
Η θεραπεία της απώλειας ακοής που προκαλείται από το COVID-19 παραμένει παρόμοια με εκείνη της ιδιοπαθούς αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας. Η συνιστώμενη πορεία δράσης περιλαμβάνει τη χορήγηση ενδοφλέβιων ή από του στόματος κορτικοστεροειδών.
Σε περιπτώσεις όπου η από του στόματος χορήγηση δεν είναι εφικτή, οι ενδοτυμπανικές ενέσεις αποτελούν αποτελεσματική εναλλακτική λύση, όπως αναφέρει το News4health.
Η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι μια σχετικά σπάνια κατάσταση και ο προσδιορισμός της αιτίας της μπορεί να είναι δύσκολος.
Το ποσοστό εμφάνισης είναι περίπου 5-20 ανά 100.000 σε μονόπλευρες περιπτώσεις και περίπου 2% σε αμφοτερόπλευρες περιπτώσεις. Η πάθηση αυτή προσβάλλει κυρίως άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 54 ετών, με ίση κατανομή μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αριστερό αυτί προσβάλλεται ελαφρώς περισσότερο.
Η ιδιοπαθής αιφνίδια βαρηκοΐα, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% των περιπτώσεων, δεν παρουσιάζει παθολογική βλάβη στο μέσο αυτί.
Για το 32-79% των ασθενών, η ακοή αποκαθίσταται αυθόρμητα εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη, ενώ το 36% παρουσιάζει πλήρη αποκατάσταση.
Ωστόσο, η άμεση έναρξη θεραπείας είναι απαραίτητη, καθώς η αιφνίδια νευροαισθητήρια βαρηκοΐα θεωρείται επείγουσα ωτολογική κατάσταση.
Η ακριβής αιτιολογία της αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας παραμένει άγνωστη, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Οι πιο δημοφιλείς υποθέσεις περιλαμβάνουν ιογενή και αγγειακά αίτια.
Οι ορολογικές εξετάσεις έχουν ανιχνεύσει τον ιό του έρπητα, τον κυτταρομεγαλοϊό, τον ιό της ανεμοβλογιάς, τον ιό της γρίπης, την ερυθρά, την ιλαρά και την παρωτίτιδα σε σχέση με την αιφνίδια απώλεια ακοής.
Εκτός από την απώλεια ακοής, οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν συνοδευτικά συμπτώματα όπως εμβοές, ίλιγγο και αίσθημα πληρότητας του αυτιού.
Η σωστή διάγνωση της αιφνίδιας νευροαισθητήριας βαρηκοΐας απαιτεί μια ολοκληρωμένη εξέταση κεφαλής και τραχήλου, που περιλαμβάνει ακουολογικές εξετάσεις, ωτοσκόπηση, τυμπανομετρία και ακοόγραμμα.
Πρόσθετες αξιολογήσεις, όπως η διοισοφάγεια εξέταση, η ηλεκτρονυσταγμογραφία, τα ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και η αξονική τομογραφία, μπορεί να είναι απαραίτητες για να εκτιμηθεί η συμμετοχή του αιθουσαίου συστήματος και να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες.
Η περαιτέρω διερεύνηση της αιτιολογίας περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις για την αξιολόγηση των ηλεκτρολυτών, των αυτοαντισωμάτων, του ρευματοειδούς παράγοντα, της προθρομβίνης, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, των ιικών αντισωμάτων και έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη, σύφιλη και θυρεοειδοπάθεια.
Η επόμενη πανδημία: Χ: Ασθένεια Χ.
Ασθένεια Χ: Η επόμενη πανδημία
Ενώ η ανθρωπότητα μπορεί να έχει ξεπεράσει την πανδημία του κοροναϊού, οι επιστήμονες ανησυχούν για μια πιθανή μελλοντική απειλή που ονομάζεται «ασθένεια Χ».
Ο όρος αυτός, που επινοήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρεται σε μια άγνωστη ασθένεια που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν γνωστά εμβόλια ή επαρκείς θεραπείες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, η επόμενη πανδημία είναι πιθανό να είναι ζωονοσογόνος, να προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια να μολύνει τον άνθρωπο.
Παλαιότερα παραδείγματα ζωονοσογόνων επιδημιών περιλαμβάνουν τον Έμπολα, το HIV/AIDS και το ίδιο το COVID-19.