Περιεχόμενα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Οι ειδικοί προβλέπουν μείωση κατά 50% των εξαγόμενων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία φέτος, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών και πιθανή έλλειψη τροφίμων. Η μείωση των καλλιεργειών οφείλεται στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης, λιπασμάτων και στις μειωμένες τιμές των σιτηρών, οι οποίες έχουν μειώσει τα κίνητρα για τους Ουκρανούς αγρότες.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ήδη την παγκόσμια τροφική αλυσίδα, οδηγώντας σε σημαντικές και διαρκείς συνέπειες.
Παγκόσμια τρομοκρατία: Λόγω της μείωσης των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας
Οι ειδικοί προβλέπουν συνολική αναδιάρθρωση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων λόγω της μείωσης κατά 50% των εξαγόμενων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία φέτος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε παγκόσμιο κλονισμό στην αγορά σιτηρών, οδηγώντας σε πιθανή μείωση κατά 50% της φετινής ουκρανικής σοδειάς.
Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν και οι δύο σημαντικοί παίκτες στην παγκόσμια γεωργική αγορά, αλλά η βίαιη σύγκρουση προκάλεσε την εκτόξευση των αμερικανικών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι και το καλαμπόκι και δημιούργησε αστάθεια στις αγορές.
Φαγητό: Καλλιέργειες και Εξαγωγές
Οι περσινές ουκρανικές εξαγωγές ανέκαμψαν μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι αντίστοιχες ποσότητες εξαγόμενων σιτηρών φέτος είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά.
Το σύμφωνο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έγινε με τη μεσολάβηση τόσο του ΟΗΕ όσο και της Τουρκίας για να αποφευχθεί η πρόκληση διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, αλλά ενδέχεται να λήξει στα μέσα Μαΐου, με το Κρεμλίνο να τονίζει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω παράταση.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, απείλησε με κατάρρευση της συμφωνίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών ως απάντηση σε μια πρόταση που φημολογείται ότι θα συζητήσει η G7 στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της για σχεδόν καθολική απαγόρευση των δυτικών εξαγωγών προς τη Ρωσία.
Φαγητό: Τιμές και Κλιματική Αλλαγή
Η έρευνα μιας ομάδας αναλυτών του Peter Alexander Group του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δείχνει ότι το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων, και όχι η έλλειψη ουκρανικών εξαγωγών, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πρόσφατη αύξηση των τιμών των τροφίμων. Η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ήδη την παγκόσμια τροφική αλυσίδα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά από διατροφικές, οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές κρίσεις.
Για την αντιστάθμιση του προβλήματος, η προώθηση πιο υγιεινών και κλιματικά βιώσιμων προϊόντων και ένας πιο δίκαιος τρόπος διανομής των τροφίμων θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας.
Τρόφιμα: Η «ζώνη σιταριού» της Ευρώπης
Η Ουκρανία είναι η «σιταποθήκη» της Ευρώπης και μια κρίσιμη πηγή σιταριού, καλαμποκιού και κριθαριού για τον κόσμο. Το 2021, η Ουκρανία ήταν ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο 3ος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού και κριθαριού.
Οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών το 2021 τροφοδότησαν σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως σε χώρες της Υποσαχάριας και της Βορειοανατολικής Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας. Ολόκληρες χώρες εξαρτώνται από τις καλλιέργειες των ουκρανικών βοσκοτόπων και μια μείωση των γεωργικών εξαγωγών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες ελλείψεις βασικών αγαθών.
Τρόφιμα: «Το «μπολ με το σιτάρι» της Ευρώπης»
Οι μειωμένες τιμές των γεωργικών προϊόντων οδήγησαν σε απεργίες και πορείες των πολωνών αγροτών και στην παραίτηση του υπουργού Γεωργίας της χώρας, Henrik Kovalchik.
Ο διάδοχός του, Robert Tellus, ανακοίνωσε πρόσφατα εμπάργκο στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών στη χώρα. Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει τόσο από την Ουγγαρία όσο και από τη Σλοβακία.
Η αγορά μπορεί να απομακρυνθεί από τη Ρωσία και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να εξάγουν τα σιτηρά τους και να αναπληρώσουν και με το παραπάνω την απώλεια της προσφοράς από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Φαγητό: Ουκρανίας μπορεί να πέσει στο 50% των προπολεμικών επιπέδων
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης, λιπασμάτων και η μείωση των τιμών των σιτηρών έχουν μειώσει τα κίνητρα για τους Ουκρανούς αγρότες.
Βλέπουμε έναν περιορισμένο αριθμό εκταρίων που περιλαμβάνουν δημητριακά, γεγονός που σύντομα θα επηρεάσει τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι το 20%-30% των καλλιεργειών δεν θα συγκομιστεί φέτος λόγω έλλειψης καυσίμων.
Η φετινή ουκρανική συγκομιδή σιτηρών μπορεί να πέσει στο 50% των προπολεμικών επιπέδων, στους 21-22 εκατομμύρια τόνους, και οι εξαγωγές καλαμποκιού και σιταριού θα είναι αντίστοιχα.