Περιεχόμενα
Ο Δημήτρης Μητροπάνος, η τελευταία μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, πήρε ένα τραγούδι που παρέμενε στα αζήτητα για 20 χρόνια και έγραψε ιστορία.
Η «Ρόζα» είναι μια πασίγνωστη επιτυχία που πολλοί τραγούδησαν και χόρεψαν, ωστόσο ήταν κρυμμένη και ξεχασμένη σε ένα συρτάρι για χρόνια. Το τραγούδι στάλθηκε στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει, αλλά η ηχογράφηση δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και η Ρόζα έμεινε για πολύ καιρό στα αζήτητα.
Αργότερα, το 1996, η συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου και του Δημήτρη Μητροπάνου είχε ως αποτέλεσμα ένα μαγικό άλμπουμ με την ξεχασμένη επιτυχία, που έκανε πολλούς να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και να ρίξουν τις στροφές τους.
Η ιστορία πίσω από την επιτυχία του Μητροπάνου «Ρόζα»
Ο Δημήτρης Μητροπάνος, η τελευταία μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, τραγούδησε γνήσια και αγνά τραγούδια που διηγούνταν την ιστορία, τα λάθη, τους έρωτες και τις πίκρες του ελληνικού λαού.
Παρά την επιτυχία του τραγουδιού του «Ρόζα», παρέμεινε κρυμμένο και ξεχασμένο για χρόνια σε ένα συρτάρι. Ο ποιητής Άλκης Αλκαίος είχε στείλει το ποίημά του «Ρόζα» στον Θάνο Μικρούτσικο για να το μελοποιήσει το 1976.
Ο συνθέτης πάτησε το στρίφωμα του πιάνου για να ηχογραφήσει το τραγούδι σιωπηλά, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας κακής ποιότητας ήχος που κανείς δεν ήθελε να εκτελέσει. Η συνεργασία του Μητροπάνου με τον Θάνο Μικρούτσικο αποφασίστηκε το 1996 και η «Ρόζα» έγινε αμέσως επιτυχία, γράφοντας ιστορία.
Από ένα ξεχασμένο τραγούδι σε μια επιτυχία
Το 1996 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Στην καλύβα του αιώνα» από τη Minos EMI, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «Rosa». Ο Θάνος Μικρούτσικος έψαχνε ερμηνευτή για το νέο του άλμπουμ και ο γνωστός συνθέτης συνάντησε δισκογραφικά τον Δημήτρη Μητροπάνο.
Σε αντίθεση με άλλους συνθέτες, οι συνθέσεις του Μικρούτσικου δεν ήταν προσαρμοσμένες στη φωνή των ερμηνευτών. Οι φωνές του Μικρούτσικου και του Μητροπάνου αλληλοσυμπληρώνονταν, με αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή συνεργασία. Όλη η Ελλάδα τραγουδάει τη «Ρόζα», καθώς και άλλες μεγάλες επιτυχίες του δίσκου.
Ο Μητροπάνος συνήθιζε να ρίχνει μερικούς στίχους όταν το τραγουδούσε, κάνοντας το τραγούδι ακόμα πιο ξεχωριστό.
Η δημιουργία της «Rosa»
Ο Θάνος Μικρούτσικος, στην αυτοβιογραφία του «Θάνος και Μικρούτσικος», μίλησε για την εποχή της ηχογράφησης της «Ρόζας».
Η ηχογράφηση της «Ρόζας» ήταν απαιτητική και ο ντράμερ Νίκος Καπηλίδης έπρεπε να βγάλει το πουκάμισό του και να παίξει το κομμάτι όπως θα έπαιζε ένας Βίκινγκ το ζεϊμπέκικο. Ο Μητροπάνος δεν μπορούσε να τραγουδήσει για δύο εβδομάδες λόγω νευρικότητας.
Το «Rosa» έγινε αμέσως επιτυχία και το άλμπουμ ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά άλμπουμ των τελευταίων 20 ετών, κάνοντας πολλούς άνδρες να σηκωθούν από τις καρέκλες τους και να αφήσουν τις στροφές τους.
Το μυστήριο πίσω από τη «Rosa»
Ο Άλκης Αλκαίος δεν αποκάλυψε ποτέ ποια ήταν η Ρόζα του τραγουδιού, αλλά πολλοί εικάζουν ότι ήταν η εμβληματική επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ο συγκλονιστικός στίχος «πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία / πώς η ιστορία γίνεται σιωπή» το αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο. Ανεξάρτητα από το ποια ήταν η Ρόζα, η επιτυχία του Μητροπάνου παραμένει ένας ύμνος με τον οποίο μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές και γενιές, αφηγούμενη την ιστορία του ελληνικού λαού.