Περιεχόμενα
Δείτε την παράξενη και τραγική ιστορία της Δούκισσας της Πλακεντίας, Σοφίας ντε Μπαρμπουά, η εκκεντρική προσωπικότητα της οποίας την κατέστησε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της εποχής της.
Παρά την τεράστια συμβολή της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας, το όνομά της συνδέθηκε με την ταρίχευση του πτώματος της κόρης της και τη διοργάνωση οργίων στη βίλα της. Μάθετε για το φιλανθρωπικό της έργο, την υποτιθέμενη εμπλοκή της στη δολοφονία του Καποδίστρια και την απόκοσμη εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια της ζωής της.
Διαβάστε παρακάτω για να εξερευνήσετε την τύχη των σπιτιών της Δούκισσας και την επίδρασή της στην Πεντέλη, ένα από τα προάστια της Αθήνας.
Η τραγική ζωή της Δούκισσας της Πλακεντίας
Η Δούκισσα της Πλακεντίας, Σοφία ντε Μπαρμπουά, ήταν μια γυναίκα σαν όλες τις άλλες, η οποία συνέβαλε σημαντικά στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα.
Παρά το γεγονός ότι έμεινε στην ιστορία ως φιλέλληνας, το όνομά της συνδέεται με πολλά αμφιλεγόμενα γεγονότα που την κατέστησαν μια από τις πιο εκκεντρικές προσωπικότητες της εποχής της. Ακολουθεί η ιστορία της.
Η Δούκισσα Σοφία ντε Μπαρμπουά
Η Σοφία ντε Μπαρμπουά ήταν Αμερικανο-Γαλλίδα και γεννήθηκε από γονείς που ήταν και οι δύο γνωστές προσωπικότητες της κοινωνίας.
Ο πατέρας της ήταν ο Francis Barbet-Barbois, διπλωματικός αντιπρόσωπος του Λουδοβίκου XV της Γαλλίας, και η μητέρα της ήταν η Eliza, κόρη του Franklin Moore, κυβερνήτη της Pennsylvania. Σε ηλικία 20 ετών, η Σοφία παντρεύτηκε τον Κάρολο Λεμπρούν, δούκα της Πλακεντίας και προστατευόμενο του Ναπολέοντα, με τον οποίο έζησε για δέκα χρόνια. Οι δυο τους χώρισαν αλλά δεν πήραν ποτέ διαζύγιο.
Η Σοφία ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα που ήταν γνωστή για την ομορφιά της, τη δυναμική της προσωπικότητα και την ευφυΐα της.
Ο Καποδίστριας φέρνει τη Σοφία στην Ελλάδα
Η Σοφία και η κόρη της, Καρολάινα-Ελισάβετ Λεμπρούν, έφτασαν και εγκαταστάθηκαν στο Ναύπλιο τον Δεκέμβριο του 1829. Η Δούκισσα δήλωσε «μαγεμένη» από τον Έλληνα πολιτικό Καποδίστρια, καθώς λάτρευε τους μορφωμένους ανθρώπους.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο τόσο η ίδια όσο και η κόρη της έστελναν συχνά χρήματα στον Καποδίστρια για την Ελλάδα, ενώ βρίσκονταν ακόμη στη Γαλλία.
Ο θάνατος του Καποδίστρια το 1831 έκανε πολλούς να την κατηγορήσουν ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του, κυρίως εξαιτίας της προφανής υποστήριξής της προς την οικογένεια Μαυρομιχάλη, η οποία είχε πυροβολήσει και μαχαιρώσει τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα
Οι δύο γυναίκες ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα και έγιναν μεγάλοι ευεργέτες της χώρας. Αγόρασαν μεγάλα κομμάτια γης και ξόδεψαν υπέρογκα ποσά για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό.
Η Σοφία ήταν ιδιαίτερα παθιασμένη με την αρχαία Ελλάδα και πούλησε όλα τα κοσμήματά της για να δωρίσει τα χρήματα στους φτωχούς. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό που έδωσαν οι δυο τους ήταν 45.000 φράγκα.
Ο τραγικός θάνατος της Eliza και η εκκεντρική συμπεριφορά της Sophia
Το 1836, η Σοφία και η Ελίζα ταξίδεψαν στην Ανατολή. Ένα χρόνο αργότερα, η Ελίζα πέθανε στη Βηρυτό, χτυπημένη από πανούκλα.
Λέγεται ότι η μελαγχολία της για το θάνατο του υπασπιστή του Όθωνα, Ηλία Κατσάκου-Μαυρομιχάλη, με τον οποίο ήταν πολύ ερωτευμένη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο θάνατό της. Η Σοφία αρνήθηκε να αποδεχτεί την απώλειά της και αποφάσισε να ταριχεύσει το σώμα της κόρης της, ώστε να μην αναγκαστεί να την αποχωριστεί.
Η συμπεριφορά της Σοφίας γινόταν όλο και πιο παράξενη τα επόμενα χρόνια. Περιπλανιόταν στα δάση της Πεντέλης φορώντας λευκούς μανδύες και πέπλα, κλαίγοντας για την κόρη της. Έστρεψε την προσοχή της στα ζώα και υιοθέτησε πολλά άγρια σκυλιά.
Έγινε απόμακρη και προληπτική, απαγορεύοντας την είσοδο στο σπίτι της σε όποιον δεν φορούσε γάντια. Αρνήθηκε ακόμη και να ολοκληρώσει τα σπίτια που έχτιζε γιατί φοβόταν ότι αν το έκανε, θα πέθαινε.
Το όργιο με τους ληστές στη βίλα της Πεντέλης
Το 1840, η Σοφία ανέθεσε στον αρχιτέκτονα της, Σταμάτη Κλεάνθη, να χτίσει τη βίλα της στην Πεντέλη, η οποία έγινε γνωστή ως «Καστέλο της Ροδοδάφνης», «Πύργος της Δούκισσας» ή «Μεζονέτα». Οι φήμες για.