Περιεχόμενα
Όταν στέκεσαι στη Σαντορίνη, είναι παντού φανερό ότι βρίσκεσαι σε ηφαίστειο.
Αυτό το μαγευτικό ελληνικό νησί, με τα σεληνιακά τοπία, τις μαύρες και κόκκινες παραλίες και τα στερεοποιημένα βότσαλα λάβας, οφείλει την ομορφιά του σε μια βίαιη ηφαιστειακή ιστορία. Η εκπληκτική καλντέρα της Σαντορίνης σχηματίστηκε από μια τεράστια έκρηξη πριν από 3.600 χρόνια, η οποία αφάνισε την αρχαία πόλη και άφησε τον Μινωικό πολιτισμό να παραπαίει.
Οι γεωλόγοι τονίζουν ότι μια άλλη ηφαιστειακή έκρηξη είναι αναπόφευκτη, δεδομένης της θέσης της Σαντορίνης εντός του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, μιας σημαντικής ηφαιστειακής ζώνης που έχει βιώσει 100 εκρήξεις τα τελευταία 400.000 χρόνια. Η διαφαινόμενη απειλή επεκτείνεται στον Κολούμπο, ένα ενεργό και επικίνδυνο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται μόλις πέντε μίλια βορειοανατολικά της Σαντορίνης.
Παρά τον ύπνο 400 ετών, η πιθανή καταστροφή από μια έκρηξη παραμένει μια πιεστική ανησυχία, που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και επαγρύπνηση από τους επιστήμονες. Το μέλλον της Σαντορίνης έγκειται στην αποκάλυψη των μυστικών των προηγούμενων εκρήξεων, ώστε να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές προκλήσεις και να προστατεύσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
«Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει»: Εφιαλτική πρόβλεψη για το ηφαίστειο
Ηφαίστειο της Σαντορίνης: Το να στέκεσαι πάνω σε ένα ηφαίστειο είναι εμφανές παντού στη Σαντορίνη.
Τα σεληνιακά τοπία, οι μαύρες και κόκκινες παραλίες, τα στερεοποιημένα βότσαλα λάβας – μια ομορφιά που γεννήθηκε από τη βίαιη ηφαιστειακή ιστορία.
Εκπληκτική ομορφιά και ηφαιστειακό παρελθόν
Η Σαντορίνη, ένα από τα πιο όμορφα νησιά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός παγκοσμίως, διαθέτει μια εντυπωσιακή καλντέρα.
Η δημιουργία της ήταν αποτέλεσμα μιας από τις ισχυρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις της ιστορίας πριν από 3.600 χρόνια, καταστρέφοντας την αρχαία πόλη και επιφέροντας «μοιραίο» πλήγμα στον μινωικό πολιτισμό.
Προβλέπεται νέα έκρηξη, καθώς οι γεωλόγοι τονίζουν ότι είναι «μόνο θέμα χρόνου».
Ένα ηφαιστειακό σύστημα και πιθανή απειλή
Η Σαντορίνη είναι μέρος του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, το οποίο παρήγαγε 100 εκρήξεις τα τελευταία 400.000 χρόνια.
Ο Κολούμπος, ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται κοντά στη Σαντορίνη, είναι μέρος του ίδιου ηφαιστειακού συστήματος.
Η τελευταία έκρηξή του το 1650 προκάλεσε τσουνάμι ύψους 40 μέτρων, σεισμούς και τοξικά αέρια.
Παρακολούθηση και μελλοντικές προκλήσεις
Έχουν διεξαχθεί εντατική παρακολούθηση και έρευνα, με αποστολές μεγάλων ερευνητικών σκαφών όπως το JOIDES Resolution.
Στόχος των επιστημόνων είναι η κατανόηση των παλαιότερων εκρήξεων και των επιπτώσεων για την καλύτερη αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.
Το ηφαίστειο που «αναπνέει»
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Kolumbo «αναπνέει» κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης του.
Οι ερευνητές παρατήρησαν βίαια ξεσπάσματα υγρών και αερίων, που έμοιαζαν με αναπνοές, κάθε δύο λεπτά.
Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των εκρήξεων και στην εκτίμηση των κινδύνων για τα οικοσυστήματα και τις κοινότητες.