Καλλιέργεια σόγιας: Λύση στην κλιματική αλλαγή για τους Έλληνες παραγωγούς; – Μελέτη αποκαλύπτει εναλλακτικές λύσεις και οφέλη

Η κλιματική αλλαγή ωθεί στη στροφή προς εναλλακτικές καλλιέργειες: Leibniz Centre: Τα ευρήματα της μελέτης & οι δυνατότητες δανεισμού.

Καλλιέργεια σόγιας: Λύση στην κλιματική αλλαγή για τους Έλληνες παραγωγούς; – Μελέτη αποκαλύπτει εναλλακτικές λύσεις και οφέλη>

Περιεχόμενα

  1. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί: Αυτές οι καλλιέργειες αποδίδουν χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα
  2. Αγρότες: Αποκτήστε άμεσο δάνειο 25.000 ευρώ
  3. Αγρότες: Δεν μπορούν καν να βρουν εργάτες σε αγροκτήματα
  4. Συμβουλές ειδικών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες

Ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες εναλλακτικές καλλιέργειες για τους Έλληνες παραγωγούς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των αποδόσεων.

Η παραγωγή σόγιας αναδεικνύεται ως βασική λύση, καθώς προσαρμόζεται καλά στις συνθήκες ζέστης και ξηρασίας και εξοικονομεί εισροές αζώτου. Άλλες ποικιλίες καλλιεργειών που δοκιμάζονται περιλαμβάνουν ρεβίθια, σόργο και φιστίκι.

Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς η έλλειψη διαθέσιμων εργατών έχει οδηγήσει σε αύξηση των μισθών κατά 30%. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα για να δώσει λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας τους παραγωγούς να παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί: Αυτές οι καλλιέργειες αποδίδουν χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα

Οι παραδοσιακές καλλιέργειες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ως απάντηση, το Κέντρο Leibniz για την Έρευνα του Γεωργικού Τοπίου (ZALF) πρότεινε την παραγωγή σόγιας ως εναλλακτική λύση, μια καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε θερμές συνθήκες και παρέχει από μόνη της άζωτο.

Η σόγια είναι σημαντική επειδή συμβάλλει στη διαφοροποίηση των συστημάτων καλλιέργειας που κυριαρχούνται από τα δημητριακά και συμβάλλει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της διατροφικής αλλαγής προς τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Άλλες εναλλακτικές λύσεις που δοκιμάζονται περιλαμβάνουν ρεβίθια, σόργο, φαγόπυρο, φιστίκι, άγριο σκόρδο, σουσάμι, κύμινο και ορεινό ρύζι.

Οι αγρότες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, αναμένεται να πληγούν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες πιο δραστικά και συχνά από ό,τι άλλα μέρη της Ευρώπης.

Θα πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή σχεδιάζοντας μέτρα προσαρμογής σε πολύ τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης των καλλιεργητικών συστημάτων προς βορρά και της διαφοροποίησης του συστήματος καλλιέργειάς τους. Τα πιο διαφοροποιημένα συστήματα έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο ανθεκτικά στις διαταραχές καθώς και στους εχθρούς και τις ασθένειες.

Αγρότες: Αποκτήστε άμεσο δάνειο 25.000 ευρώ

Υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεωργαντά, και της Προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε., κ. Α.

Χατζηπέτρου, η Σύμβαση Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Το Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, θα χορηγεί δάνεια με επιμερισμό του κινδύνου από 3.000 έως 25.000 ευρώ σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Τα δάνεια έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη και για τα υπόλοιπα έτη, το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου άτοκα, μειώνοντας το τελικό επιτόκιο στο μισό του επιτοκίου της αγοράς. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη των τελικών δικαιούχων.

Αγρότες: Δεν μπορούν καν να βρουν εργάτες σε αγροκτήματα

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, γεγονός που έχει αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων κατά 30%, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 40%.

Παρόλο που με υπουργική απόφαση αυξήθηκε πρόσφατα ο μέγιστος αριθμός αδειών διαμονής για την εργασία υπηκόων τρίτων χωρών με απόσπαση, το πρόβλημα δεν φαίνεται να λύνεται, λόγω και της απροθυμίας των αγροτικών εργατών να έρθουν στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να δώσει λύση, ενώ οι παραγωγοί ζητούν να επιτραπεί στους απασχολούμενους να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος των επιδομάτων και να αμείβονται για την εργασία τους με χαρτόσημο.

Το θετικό είναι ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σήμερα πάνω από τα 4 ευρώ στα περισσότερα μέρη της χώρας, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία στους παραγωγούς, οι οποίοι ούτως ή άλλως δοκιμάζονται από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εργάτες γης αρνούνται να απασχοληθούν με άδειες εργασίας, επειδή δεν θέλουν να χάσουν τα επιδόματά τους. Αυτό σημαίνει μεγάλη φορολογική επιβάρυνση για τους παραγωγούς, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το κράτος δικαιολογεί μόνο έναν εργάτη ανά 25 στρέμματα, δηλαδή ανά 30 τόνους ελιές, ενώ στην πραγματικότητα απαιτούνται τέσσερα άτομα ανά 25 στρέμματα.

Συμβουλές ειδικών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες

Ο Claas Nendel, συμπρόεδρος της ερευνητικής πλατφόρμας «Ανάλυση δεδομένων και προσομοίωση», Κέντρο Leibniz για την έρευνα του γεωργικού τοπίου (ZALF), μίλησε για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται και για το πώς οι αγρότες μπορούν να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή. Ο Nendel συμβουλεύει ότι οι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν.

To top