Περιεχόμενα
Θα ζήσει η Ελλάδα καυτές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι; Οι μετεωρολόγοι σταθμίζουν το ενδεχόμενο μιας εφιαλτικής σεζόν, με τον διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγόβαρδο, να υποστηρίζει ότι ίσως να μην είναι το θερμότερο καλοκαίρι που έχει δει η χώρα. Ενώ οι ανησυχίες για την ξηρασία και τις δασικές πυρκαγιές παραμένουν, ο κ. Λαγόβαρδος τονίζει τη σημασία των προληπτικών μέτρων και της άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τους καύσωνες.
Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την περιοχή, οι προετοιμασίες καθίστανται ζωτικής σημασίας για την προστασία των ζωών και τη διατήρηση της παραγωγής.
Καιρός: εφιαλτικό καλοκαίρι – Θα έρθουν πραγματικά τα 50άρια;.
Πρόγνωση καιρού: Καλοκαιρινή ζέστη και ιστορικά ρεκόρ
«Η εκτίμησή μου είναι ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το θερμότερο που έχουμε ζήσει.
Θα είναι κάτι που έχουμε ξαναπεράσει, οπότε δεν υπάρχει λόγος φόβου και ανησυχίας», λέει ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγόβαρδος.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαγοβάρδος τονίζει ότι ο χειρότερος καύσωνας στην Ελλάδα σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1987, ενώ έχουν παρατηρηθεί και μικρότεροι καύσωνες.
Επισημαίνει τη σημασία της εξέτασης τόσο της έντασης όσο και της διάρκειας των καύσωνων, καθώς οι μεγαλύτερες περίοδοι δημιουργούν μεγαλύτερες προκλήσεις.
Υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα
Κατά τη δεκαετία 1980-1989, το λεκανοπέδιο της Αττικής γνώρισε 125 ημέρες με θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου και άνω. Στις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των ημερών αυτών αυξήθηκε, με 221 ημέρες να καταγράφονται κατά την περίοδο 2010-2019.
Ενώ ορισμένα έτη είχαν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, ο Λαγοβάρδος σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν σχετικά πιο ήπιο στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ευρώπης.
Ωστόσο, προειδοποιεί για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου στο μέλλον.
Πρόληψη κυμάτων καύσωνα και δασικών πυρκαγιών
Σύμφωνα με τον κ. Λαγοβάρδο, η πρόληψη και η άμεση παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τους καύσωνες.
Η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές και οι εθελοντές πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ετοιμότητα και την ταχεία αντίδραση.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για την ξηρασία, ο κ. Λαγοβάρδος εξηγεί ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.
Επισημαίνει την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την ερμηνεία των μετεωρολογικών σημάτων και την ιεράρχηση των προληπτικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πρότυπα βροχοπτώσεων και εντείνει τις συνθήκες ξηρασίας.
Μελλοντικές προκλήσεις και επείγοντα μέτρα
Ο κ. Λαγοβάρδος προτρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που θέτουν οι καύσωνες, τους οποίους θεωρεί την πιο σημαντική απειλή που συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης, των επιστημόνων και των φορέων πολιτικής προστασίας.
Τα τελευταία 30 χρόνια, η Ελλάδα παρουσιάζει μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, με αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας πάνω από ένα βαθμό.
Ο κ. Λαγοβάρδος επισημαίνει ότι, ενώ η συνολική ετήσια βροχόπτωση μπορεί να μην αλλάξει σημαντικά, η διάρκεια των ξηρασιών γίνεται μεγαλύτερη, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.