Μάθετε τι θα πληρώσετε: Αυξημένα τιμολόγια στα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο αναμένονται μετά τις εκλογές

Τσουνάμι αυξήσεων μετά τις εκλογές: Telecom Tariffs and Internet Costs Set to Rise. Μάθετε τις λεπτομέρειες!

Μάθετε τι θα πληρώσετε: Αυξημένα τιμολόγια στα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο αναμένονται μετά τις εκλογές>

Περιεχόμενα

  1. Τσουνάμι αυξήσεων μετά τις εκλογές: Οι τιμές των τηλεφώνων και του Διαδικτύου
  2. Υψηλές τιμές για σύνδεση στο Internet στην Ελλάδα
  3. Αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα

Μετά τις εκλογές διαφαίνονται αυξήσεις στο κόστος τηλεφώνου και διαδικτύου, καθώς οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών προσπαθούν να αντισταθμίσουν την αύξηση των ενεργειακών δαπανών και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) ενέκρινε αλλαγή κανονισμού που επιτρέπει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Ενώ τα υφιστάμενα συμβόλαια μπορεί να μην επηρεάζονται, οι συνδρομητές θα πρέπει να αναμένουν ετήσιες προσαρμογές ευθυγραμμισμένες με το ποσοστό πληθωρισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει δημόσια διαβούλευση για το θέμα, με πιθανές αλλαγές να έρχονται μετά τις εκλογές. Η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την έκταση της επιβάρυνσης των καταναλωτών, καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ενδέχεται να απορροφήσουν μέρος της αύξησης. Προετοιμαστείτε για πρόσθετες δαπάνες εν μέσω συμπιεσμένων εισοδημάτων.

Τσουνάμι αυξήσεων μετά τις εκλογές: Οι τιμές των τηλεφώνων και του Διαδικτύου

Προετοιμαστείτε για μια ατυχή τροπή των γεγονότων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Μετά τις εκλογές, οι συνδρομητές μπορούν να αναμένουν σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και στις τιμές του διαδικτύου.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) ενέκρινε μια ρυθμιστική αλλαγή που επιτρέπει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, ένα πάγιο αίτημα των παρόχων τηλεφωνίας. Η προσαρμογή αυτή αποσκοπεί στην αντιστάθμιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους και της μείωσης των εσόδων λόγω του πληθωρισμού.

Η διαδικασία προσαρμογής των δασμών δεν είναι μονομερής. Ο κανονισμός της ΕΕΤΤ ορίζει ότι οι υφιστάμενοι όροι της σύμβασης δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς αμοιβαία συμφωνία.

Ωστόσο, ένας νέος κανονισμός θα επιτρέπει την ετήσια αναπροσαρμογή των τιμολογίων με βάση το ποσοστό πληθωρισμού που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ. Οι υφιστάμενοι συνδρομητές συμβολαίου μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν χωρίς κυρώσεις πριν από τη λήξη του συμβολαίου, αλλά θα συναντήσουν το νέο κανονισμό κατά την αλλαγή παρόχου.

Η ΕΕΤΤ σκοπεύει να διεξάγει δημόσια διαβούλευση για το θέμα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας.

Τα αποτελέσματα και ο κανονισμός που θα προκύψει θα οριστικοποιηθούν μετά τις εκλογές, καθώς η περίοδος διαβούλευσης έχει οριστεί σε 30 ημέρες. Εάν χρειαστεί, η διαβούλευση μπορεί να λάβει σύντομη παράταση. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη διατάξεις για τέτοιες παρατάσεις.

Στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο μοντέλο αναπροσαρμογής που θα ακολουθηθεί δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από την ΕΕΤΤ.

Συζητείται αν ένα μέρος του ποσοστού αναπροσαρμογής θα πρέπει να απορροφηθεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στους συνδρομητές. Η κατανομή της επιβάρυνσης των καταναλωτών θα αποσαφηνιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης.

Δυστυχώς, οι χρήστες θα αντιμετωπίσουν πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις σε μια εποχή που τα εισοδήματά τους είναι ήδη περιορισμένα.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους εδώ και μήνες, επικαλούμενες το αυξημένο λειτουργικό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις στα υλικά και την εργασία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, εκτίμησε ότι οι παράγοντες αυτοί θα κοστίσουν στην εταιρεία 60 εκατ. ευρώ μόνο το 2023.

Υψηλές τιμές για σύνδεση στο Internet στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αγωνίζεται εδώ και καιρό με τις υψηλές τιμές για τη σύνδεση στο διαδίκτυο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και οι τιμές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παραμένουν υψηλότερες από πολλές αντίστοιχες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) 2022, η Ελλάδα, μαζί με την Αυστρία, προσφέρει πιο ελκυστικές τιμές για πακέτα χαμηλότερων ταχυτήτων, αλλά κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες τιμές για ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Δυστυχώς, μόνο ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα έχει πρόσβαση σε πολύ υψηλές ταχύτητες διαδικτύου (VHCN), όπως αναφέρει το DESI.

Οι τιμές των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα είναι ελαφρώς υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι τιμές των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα, με τις τιμές για 20 GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και 100 κλήσεις να είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι τιμές για 5 GB δεδομένων χωρίς κλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα αυξήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων. Περίπου 200 προϊόντα αναμένεται να υποστούν αυξήσεις τιμών κατά τουλάχιστον 10% μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μερικά παραδείγματα προϊόντων που θα δουν αυξήσεις είναι η γραβιέρα (33%), οι κατεψυγμένες πατάτες (6.

Μάθετε τι θα πληρώσετε: Αυξημένα τιμολόγια στα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο αναμένονται μετά τις εκλογές

5% έως 30%), μαρμελάδα (20%), απορρυπαντικό πιάτων (16%), ελαιόλαδο (έως 15%), καρυκεύματα (έως 15%), μέλι λουλουδιών (11%), μπαχαρικά (10%), ξηροί καρποί (10%), αναψυκτικά (10%), χυμοί (10%), τσάι (έως 10%), ελιές (10%), γάλα λαχανικών (9%), κατεψυγμένα λαχανικά (9%), γαλακτοκομικά προϊόντα (8%), χλωρίνη (8%), ζωοτροφές (7. 5%), στιγμιαίος καφές (7%), σοκολάτες (6%), πουρές πατάτας (5%), ανθρακούχο νερό (.

Μάθετε τι θα πληρώσετε: Αυξημένα τιμολόγια στα τηλέφωνα και το Διαδίκτυο αναμένονται μετά τις εκλογές
To top