Περιεχόμενα
Δάνεια: Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για το επιτόκιο 4% της ΕΚΤ μέχρι το φθινόπωρο. Μάθετε τις επιπτώσεις στα στεγαστικά δάνεια και τη δυνατότητα των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εξερευνήστε παραδείγματα και ιδέες.
Διαβάστε περισσότερα.
Σοκ για όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο: Δείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες –.
Δάνεια: Δεν υπάρχει τέλος στον εφιάλτη των επιτοκίων
Ο εφιάλτης του εφιάλτη των ενυπόθηκων δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, έχουν ήδη προσαρμόσει τις εκτιμήσεις τους για το 2023 με την υπόθεση ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φθάσει το 4%. Αναλυτικά παραδείγματα σε: Α.
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμασμένες για αύξηση των επιτοκίων
Οι ελληνικές τράπεζες είναι προετοιμασμένες για ένα βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) της τάξης του 4% έως τις αρχές του φθινοπώρου και για ένα tapering στις αρχές του 2024.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg, η αύξηση κατά 50 εκατ. b αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις μικρότερες – 25 εκατ.
b η καθεμία – ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 3,75% έως τον Ιούλιο.
Άλλωστε, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει «οροφή» επιτοκίων, αλλά στόχος είναι η μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 2%.
Δάνεια: Στεγαστικό Χαρτοφυλάκιο
Οι ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, έχουν ήδη προσαρμόσει τις εκτιμήσεις τους για το 2023 με την υπόθεση ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φθάσει το 4%.
Η εστίασή τους επικεντρώνεται στα χαρτοφυλάκια δανείων που πρέπει πάση θυσία να παραμείνουν υγιή σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων, συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο μείωσης της ικανότητας των δανειοληπτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναθεωρήσουν τους όρους των δανείων και να κατανείμουν τις αποπληρωμές σε βάθος χρόνου.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης φρενάρει τη ζήτηση για νέα δάνεια και ενδέχεται να αναγκάσουν τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τους στόχους πιστωτικής επέκτασης.
Στην παρούσα φάση, ωστόσο, δεν έχουμε σημαντικές παρατυπίες στην αποπληρωμή δανείων, αλλά το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων είναι το πιο ευαίσθητο – όχι μόνο στην Ελλάδα – και παρακολουθείται στενά.
Δάνεια: NPEs θα αυξηθούν
Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι οι εισροές νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) θα κυμανθούν από 400-450 εκατ. ευρώ (έναντι 46 εκατ. ευρώ πέρυσι), με τα στεγαστικά δάνεια να είναι πιο ευαίσθητα στην άνοδο των επιτοκίων.
Με βασικό επιτόκιο 3,5%, τα μισά στεγαστικά δάνεια θα έχουν επιβάρυνση 15% στη δόση τους και τα υπόλοιπα 30%.
Παρ’ όλα αυτά, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας, ο δείκτης NPE θα διατηρηθεί στο 5,2% και θα μειωθεί οργανικά στο 4,5% το 2025.
Στο τέλος του 2022, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν 2,3 δισ. ευρώ (μειωμένο κατά 0,5 δισ. ευρώ). Στα ενυπόθηκα δάνεια, ο δείκτης NPE ήταν 5,7% (0,5 δισ. ευρώ), ενώ τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια ήταν 10,2 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου κάθε άλλο παρά ήρεμοι είναι.
Με εξαίρεση τους ευάλωτους που θα μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση 50% για την αύξηση της δόσης τους, οι υπόλοιποι θα πρέπει να υποστούν τις παράπλευρες απώλειες της «μάχης» της ΕΚΤ κατά του υψηλού πληθωρισμού.
Δάνεια: Πάνω από 6% επιτόκιο
Οι δανειολήπτες, ιδίως όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο τα τελευταία χρόνια, ενδέχεται να δουν τα επιτόκια να σπάνε το φράγμα του 6%-6,5% από 2,5% τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων.
Την περασμένη Παρασκευή, το euribor 3 μηνών.