Μια τρομακτική ψυχική ασθένεια: Σύνδρομο Μινχάουζεν μέσω πληρεξουσίου

Μάθετε για το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, μια σοβαρή ψυχική ασθένεια κατά την οποία τα άτομα εφευρίσκουν ή προκαλούν ασθένειες σε άλλα άτομα υπό τη φροντίδα τους, συχνά παιδιά.

Μια τρομακτική ψυχική ασθένεια: Σύνδρομο Μινχάουζεν μέσω πληρεξουσίου>

Περιεχόμενα

  1. Σύνδρομο Μινχάουζεν μέσω πληρεξουσίου: Όταν η γονεϊκή αγάπη γίνεται μια φρικτή ψυχική ασθένεια
  2. Ιστορικό του συνδρόμου Munchausen by Proxy
  3. Σημεία και συμπτώματα
  4. Διάγνωση και θεραπεία
  5. Στατιστικά στοιχεία και γεγονότα: Σύνδρομο Μινχάουζεν μέσω πληρεξουσίου
  6. Αιτίες και πρόληψη

Μάθετε για το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, μια σοβαρή ψυχική διαταραχή κατά την οποία τα άτομα προκαλούν σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα σε άλλους που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους.

Προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα παιδιά είναι τα πιο συνηθισμένα θύματα. Αυτό το άρθρο καλύπτει τα σημεία, τα συμπτώματα, τις αιτίες και την πρόληψη του συνδρόμου, καθώς και τη δύσκολη διαδικασία διάγνωσης.

Ο έγκαιρος εντοπισμός και η εκπαίδευση είναι ουσιαστικής σημασίας για να αποφευχθεί η πρόκληση δια βίου ψυχολογικών προβλημάτων ή ακόμη και θανάτου από το σύνδρομο αυτό.

Σύνδρομο Μινχάουζεν μέσω πληρεξουσίου: Όταν η γονεϊκή αγάπη γίνεται μια φρικτή ψυχική ασθένεια

Το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει άτομα που προκαλούν σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα σε άλλους, συνήθως παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους.

Το όνομα του συνδρόμου προέρχεται από τον Βαρόνο Μινχάουζεν, έναν Γερμανό συγγραφέα και πρωταγωνιστή του βιβλίου του Ροδόλφο Ράσπε.

Ιστορικό του συνδρόμου Munchausen by Proxy

Το σύνδρομο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Dr. Richard Ascher και δημοσιεύθηκε στο Lancet το 1951. Εκδηλώνεται με δύο τρόπους: την προσποίηση και την παραγωγή.

Προσποίηση είναι όταν οι δράστες επινοούν μια ανύπαρκτη ασθένεια για το θύμα, ενώ παραγωγή είναι όταν οι δράστες που φροντίζουν ένα άτομο προκαλούν ενεργά βλάβη στο θύμα με διάφορους τρόπους.

Σημεία και συμπτώματα

Οι δράστες αυτού του συνδρόμου είναι άτομα με διαταραχές προσωπικότητας που τους αρέσει να παίζουν το ρόλο του ασθενούς έμμεσα (μέσω αντιπροσώπου) μέσω του ατόμου που φροντίζουν.

Γνωρίζουν καλά τα ιατρικά θέματα, λένε πολλά ψέματα και μπορεί ακόμη και να αλλοιώσουν ή να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η πιο συνηθισμένη κακοποίηση στην οποία υποβάλλονται αυτά τα άτομα είναι η δηλητηρίαση, το τραύμα και η ασφυξία.

Τα παιδιά συνήθως προσέρχονται στο γιατρό με δύο έως τρία υποτιθέμενα συμπτώματα.

Τα πιο συνηθισμένα είναι η άπνοια, τα προβλήματα σίτισης, οι επιληπτικές κρίσεις, η διάρροια, η δύσπνοια, η κυάνωση, οι αλλεργίες στο άσθμα, η αιμορραγία με εμετό και οι λοιμώξεις. Και στις δύο περιπτώσεις, τα θύματα είναι άρρωστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα με επανειλημμένες νοσηλείες και είναι απολύτως καλά όταν βρίσκονται μακριά από αυτά τα άτομα.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και βασίζεται στη λήψη ενός καλού ιστορικού και άλλων παραμέτρων. Ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί το σύνδρομο εάν βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ασυνεπές, ασαφές και απίθανο ιστορικό.

Τα συμπτώματα και οι επισκέψεις στο γιατρό επαναλαμβάνονται από καιρό σε καιρό. Ο ασθενής έχει συμπτώματα μόνο όταν βρίσκεται υπό τη φροντίδα του θύτη και τα συμπτώματα εξαφανίζονται όταν ο ασθενής βρίσκεται μακριά από τον θύτη.

Μόλις ο γιατρός υποπτευθεί το σύνδρομο, πρέπει να ενημερωθούν οι κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες του κράτους.

Τα παιδιά που πέφτουν θύματα αυτού του συνδρόμου είναι πιθανό να έχουν δια βίου ψυχολογικά προβλήματα ή να αναπτύξουν τα ίδια το σύνδρομο όταν μεγαλώσουν.

Στατιστικά στοιχεία και γεγονότα: Σύνδρομο Μινχάουζεν μέσω πληρεξουσίου

Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που κακοποιούνται είναι 4 ετών. Τα μισά από τα παιδιά είναι κάτω των 2 ετών και το 75% είναι κάτω των 6 ετών. Ο μέσος χρόνος μέχρι τη διάγνωση είναι 22 μήνες.

Στο 60 % των περιπτώσεων, υπήρχε κακοποίηση άλλων παιδιών στην οικογένεια. Ο θάνατος επέρχεται στο 6-10% των περιπτώσεων και το 7% έχει μόνιμη αναπηρία.

Η μητέρα συχνά λέει στους φίλους και τους συγγενείς της για τα συμπτώματα του παιδιού της. Τις επισκέψεις που έχει κάνει σε νοσοκομεία και πόσο υποφέρει από αυτή την κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι ικανοποιημένη γιατί προκαλεί το περιβάλλον της να ασχολείται συνεχώς μαζί της, να τη συμπονά και να τη λυπάται.

Αιτίες και πρόληψη

Δεν είναι γνωστό τι ωθεί αυτά τα άτομα να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά πρόκειται για άτομα με διαταραχές προσωπικότητας.

Πολλοί είχαν διάφορα ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα στην παιδική τους ηλικία (συχνές ασθένειες, κακοποίηση, παραμέληση) ή υπήρξαν θύματα αυτού του συνδρόμου.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων με διαταραχές προσωπικότητας, την παροχή πόρων ψυχικής υγείας και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού σχετικά με το σύνδρομο.

Συμπερασματικά, το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

To top