Περιεχόμενα
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ των ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου, ιδίως όσον αφορά τους γυναικολογικούς καρκίνους.
Η μελέτη αυτή, που διεξήχθη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, ανέλυσε στοιχεία για περίπου 198.000 άτομα, των οποίων η υγεία παρακολουθήθηκε επί δέκα χρόνια. Επιπλέον, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τα ληγμένα τρόφιμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, δεν πρέπει να διατηρούνται όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο, καθώς ορισμένα μπορεί να χάσουν τη γεύση τους ή να γίνουν μπαγιάτικα.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Συναγερμός: Τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο και των Πανεπιστημίων του Σάο Πάολο και της Νέας Λισαβόνας, αποκάλυψε μια σχέση μεταξύ των ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και θανάτου από καρκίνο, ιδίως όσον αφορά τους γυναικολογικούς καρκίνους. Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, τα οποία είναι φθηνά και βολικά στην κατανάλωση, περιλαμβάνουν ανθρακούχα ποτά, συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα γεύματα και δημητριακά.
Τα τρόφιμα αυτά έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή τους και συχνά προωθούνται μέσω ισχυρού μάρκετινγκ, αλλά συνήθως έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών πρόσθετων και άλλων ουσιών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχουν προηγουμένως συστήσει τον περιορισμό των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων ως μέρος μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Οι ερευνητές προτείνουν να υπάρχουν σαφείς προειδοποιητικές ετικέτες στις συσκευασίες των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών από τα ανθυγιεινά προϊόντα.
Οι ημερομηνίες λήξης αυτών των τροφίμων μπορεί να είναι θανατηφόρες
Πολλά τρόφιμα έχουν ημερομηνία λήξης τυπωμένη στη συσκευασία τους για να προειδοποιούν τους καταναλωτές για ενδεχόμενο κίνδυνο.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία χωρίς οι καταναλωτές να γνωρίζουν την πραγματική ημερομηνία λήξης τους. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι κανένα από αυτά τα τρόφιμα δεν καταναλώνεται μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Τα αυγά, το κοτόπουλο, τα αλλαντικά, τα μαλακά τυριά, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια είναι τα έξι κορυφαία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης τους. Αυτά τα τρόφιμα είναι επιρρεπή σε επικίνδυνη ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θάνατο. Εάν ένα τρόφιμο έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του, είναι καλύτερο να το πετάξετε αμέσως.
Ποτέ μην καταψύχετε αυτά τα τρόφιμα
Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να αποθηκεύουν όλα τα ψώνια τους στο ψυγείο, αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορεί να χάσουν τη γεύση τους όταν διατηρούνται στο ψυγείο.
Τα αρτοσκευάσματα, οι πατάτες, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα φρούτα με σκληρά κουκούτσια, τα ολόκληρα πεπόνια, τα μήλα, το σκόρδο, ο αλεσμένος καφές, οι καυτερές σάλτσες, το μέλι, τα μπαχαρικά και τα έλαια δεν πρέπει ποτέ να διατηρούνται στο ψυγείο. Αυτά τα τρόφιμα τείνουν να χάνουν τη γεύση τους ή να αλλοιώνονται γρήγορα όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αντ’ αυτού, πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για να διατηρήσουν τη γεύση και τη φρεσκάδα τους.