Περιεχόμενα
Δείτε το μαγευτικό μοναστήρι του Γούμερου «Ασκητής» που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά στο εκπληκτικό φαράγγι του Γουμέρου. Βυθιστείτε στην πλούσια ιστορία του, από την λανθασμένη ταυτότητα μέχρι τις θαυματουργές εικόνες.
Γνωρίστε αρχαία μονοπάτια, ιερά πηγάδια και τα απομεινάρια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Εξερευνήστε τη διαδρομή που κοσμούν τα παλαιότερα ελαιόδεντρα της Ελλάδας, μάρτυρες της δόξας των Ολυμπιονικών.
Μοναστήρι του Γούμερου: Το μαγευτικό μοναστήρι του «Ασκητή» που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά
Στους δυτικούς πρόποδες του όρους Φολόη στην Ηλεία, το εντυπωσιακό φαράγγι του Γουμέρου έχει αναγνωριστεί επίσημα ως μνημείο φυσικού κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Μέσα σε αυτό το καταπράσινο φαράγγι, ανάμεσα σε δύο πανύψηλους βράχους, βρίσκεται το σπηλαιώδες Μοναστήρι του «Ασκητή», αφιερωμένο στην Κατάθεση της Αγίας Ζώνης της Παναγίας.
Ο μύθος και η προέλευση
Το μοναστήρι πήρε το όνομά του από έναν ασκητή που πιστεύεται ότι κατοικούσε στο φαράγγι του Γούμερου. Σύμφωνα με την τοπική λαϊκή παράδοση, κυνηγοί στην περιοχή τον πέρασαν λανθασμένα για αγριογούρουνο και τον τραυμάτισαν θανάσιμα.
Όταν έφτασαν στη σημερινή θέση του μοναστηριού, ανακάλυψαν μια εικόνα της Παναγίας που κρατούσε ένα βρέφος.
Εμπνευσμένοι από αυτό το θαυμαστό εύρημα, οι κάτοικοι κατασκεύασαν το μοναστήρι μέσα στο φυσικό κοίλωμα που σχηματίζεται από δύο αλληλοσυνδεόμενες σπηλιές που βρίσκονται ανάμεσα σε βουνά. Λέγεται ότι ο Ασκητής θάφτηκε στους χώρους του μοναστηριού μετά το θάνατό του.
Τα ιερά σπήλαια και η αρχαία σημασία τους
Το σπήλαιο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα στεγάζει το ιερό του μοναστηριού, ένα διάδρομο που μοιάζει με διάδρομο και ένα πηγάδι.
Ο θρύλος λέει ότι το νερό άρχισε να ρέει από το σπήλαιο στο σημείο όπου έπεσε το άψυχο σώμα του ασκητή, οδηγώντας στην κατασκευή του πηγαδιού. Το δεύτερο τμήμα αποκαλύπτει τα απομεινάρια του βυζαντινού μοναστηριού, που χρονολογείται γύρω στο 1200 μ.Χ., καταλαμβάνοντας ένα κοίλωμα 300 τετραγωνικών μέτρων που φτάνει σε εντυπωσιακό ύψος 50 μέτρων και φαίνεται να φτάνει μέχρι τον ουρανό.
Ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι το μαντείο των Αθλητών βρισκόταν μέσα στο μοναστήρι και το μονοπάτι που οδηγούσε σε αυτό αποτελούσε μέρος του ιερού δρόμου από την Ήλιδα στην Ολυμπία, τον οποίο διέσχιζαν οι αθλητές κατά τη διαδρομή τους προς τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ένα αξέχαστο ταξίδι
Σήμερα, οι επισκέπτες που διασχίζουν το φαράγγι θα συναντήσουν τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα της Ελλάδας, τα κλαδιά των οποίων στέφθηκαν κάποτε ολυμπιονίκες.
Ενώ τα ερείπια του βυζαντινού μοναστηριού στέκονται ως μαρτυρία της ύπαρξής του από τον 13ο αιώνα, ο χώρος είχε ακμάσει ως μοναστικό κέντρο, φιλοξενώντας πάνω από 50 μοναχούς.
Δυστυχώς, παρέμεινε εγκαταλελειμμένο τον τελευταίο μισό αιώνα, με μόνο φευγαλέες αναλαμπές από τα πρώην κελιά του να είναι ορατές.
Δείτε τη γοητευτική γοητεία του Γούμερο και τη συναρπαστική ιστορία του στο συνοδευτικό βίντεο.