Περιεχόμενα
Μείνετε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στους νόμους και τις πρακτικές απασχόλησης με τον αναλυτικό οδηγό μας.
Από το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που επιβάλλει κατ’ οίκον ελέγχους για τους δημόσιους υπαλλήλους που δηλώνουν ασθένεια, μέχρι την άνοδο του μοντέλου απασχόλησης εννέα ημερών ανά 15 ημέρες και την πιθανή αύξηση των αμοιβών για την εξαήμερη εργασία, ο οδηγός μας τα καλύπτει όλα. Μείνετε ενημερωμένοι και μπροστά από τις εξελίξεις με τις γνώσεις και τις αναλύσεις των ειδικών μας.
Απασχόληση: Θα ελέγχουν τα σπίτια μας αν είμαστε πραγματικά άρρωστοι
Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών θεσμοθέτησε την επιθεώρηση των σπιτιών των δημοσίων υπαλλήλων από αρμόδιους ιατρούς που δηλώνουν ασθένεια.
Το θέμα αυτό ρυθμίζεται με διατάξεις του πρόσφατου νόμου 5043/2023 «Ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Άρθρο 28, παρ. 8, άρθρο 6ο του ν. 1943/1991 «Ο κατ’ οίκον έλεγχος των ασθενών υπαλλήλων» ορίζει ότι σε κάθε Ν.Π.Δ.Δ.
με προσωπικό άνω των χιλίων ατόμων συνιστάται με τον παρόντα νόμο θέση ιατροδικαστή, με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται, για τη διενέργεια των ελέγχων που αναφέρονται στις παρ. 1 και 2. Στην περίπτωση ΝΠΔΔ με λιγότερους από χίλιους υπαλλήλους, ο επίσημος ελεγκτής που είναι ιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή γενικής ιατρικής διενεργεί τον έλεγχο που προβλέπεται στην παράγραφο 1. 1 της παρούσας παραγράφου.
Σε δημόσιες υπηρεσίες ή Ν.Π.Δ.Δ.
που βρίσκονται εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή έχουν υπηρεσίες εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δεν υπάρχει ελεγκτής ιατρός, ο έλεγχος των κατ’ οίκον νοσηλευόμενων υπαλλήλων διενεργείται από τον ελεγκτή ιατρό της οικείας Περιφέρειας ή από ελεγκτή ιατρό που ανήκει οργανικά στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια ή υπηρετεί σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας που υπάγεται στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια. Η εντολή για τον έλεγχο δίδεται από τον Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας ή από τον Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας στον ιατρό που ορίζεται με απόφαση μετά από αίτηση του οικείου φορέα.
Εργασία: Θα εργαστούμε… 9 ημέρες το 15!
Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας παραμερίζεται υπέρ μιας νέας πρότασης – του μοντέλου απασχόλησης εννέα ημερών ανά 15 ημέρες. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει 14 ημερολογιακές ημέρες, εκ των οποίων οι εννέα είναι εργάσιμες και οι πέντε είναι ρεπό.
Οι εργαζόμενοι έχουν μια επιπλέον ημέρα ρεπό κάθε δεύτερη εβδομάδα, τις περισσότερες φορές την Παρασκευή.
Ορισμένες εταιρείες απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερες ώρες τις ημέρες που εργάζονται για να αντισταθμίσουν την επιπλέον ημέρα άδειας, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι η παραγωγικότητα παραμένει σταθερή χωρίς αυτή την απαίτηση.
Σύμφωνα με όσους έχουν δοκιμάσει το νέο μοντέλο, πολλά οφέλη είναι παρόμοια με εκείνα του τετραήμερου μοντέλου, όπως η παραγωγικότητα, η ικανοποίηση των εργαζομένων, η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η βελτίωση της ευημερίας.
Ο Ben Branson Gatley, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού ανθρώπινου δυναμικού Charlie HR, υπογραμμίζει τα πρόσθετα οφέλη του μοντέλου εννέα ημερών στις 15 σε σχέση με το μοντέλο τετραήμερης εργασίας.
Σημειώνει ότι η εναλλαγή μεταξύ της τετραήμερης και της πενθήμερης εβδομάδας δημιουργεί καλύτερη ισορροπία, ενώ το μοντέλο των 9 ημερών σε δύο εβδομάδες παρέχει συνέπεια χωρίς να γίνεται πολύ έντονο.
Χώρος εργασίας: Σας έχει ζητηθεί να εργαστείτε έξι ημέρες; Μην ξεγελιέστε.
Εάν ένας εργοδότης επιθυμεί να απασχολήσει έναν εργαζόμενο 6 ημέρες, 40 ώρες, την εβδομάδα την 6η ημέρα, ο εργοδότης θα καταβάλει αύξηση ίση με αυτή που θα αποφασίσουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση.
Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού και της ΓΣΕΒΕΕ, ώστε η 6ήμερη εργασία να πληρώνεται επιπλέον χωρίς αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας που δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 40 ώρες.
Εάν ο εργοδότης επιθυμεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο 6 ημέρες, 40 ώρες, την εβδομάδα την 6η ημέρα, ο εργοδότης θα καταβάλει ένα.