Περιεχόμενα
- Δείτε πόσα περισσότερα θα πληρώσουμε τον Μάιο: Ο εφιάλτης με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ επέστρεψε
- Γιατί συμβαίνουν αυτές οι αυξήσεις;
- Καθεστώς στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
- Λεπτομέρειες του What Kostas Skrekas Said
- Γιατί οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλές τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα;
Οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των νέων χρεώσεων του δικτύου διανομής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε αύξηση 12%, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ στους μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με 76 ευρώ επιπλέον ετησίως. Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στα αναθεωρημένα ετήσια έσοδα του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής και στη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την άμβλυνση της κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει επιδότηση για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Παρά τις προσπάθειες, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη, με απόκλιση 120 ευρώ/μεγαβατώρα από τις γειτονικές διασυνδεδεμένες αγορές.
Δείτε πόσα περισσότερα θα πληρώσουμε τον Μάιο: Ο εφιάλτης με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ επέστρεψε
Τον Μάιο του 2023 θα αυξηθούν τα νέα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής, τα οποία θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε να εφαρμόσει τη νέα μεθοδολογία από τον επόμενο μήνα, η οποία θα έχει αναδρομική ισχύ, επιβαρύνοντας τους μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος με επιπλέον 76 ευρώ ετησίως.
Το Allazorevma.gr υπολογίζει ότι η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των χρεώσεων για έναν μέσο καταναλωτή (25 KVA ισχύος και 3.750 KWh ετήσιας κατανάλωσης), από 98 ευρώ ετησίως σε 174, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος κατά περίπου 7,5%.
Γιατί συμβαίνουν αυτές οι αυξήσεις;
Η αύξηση των ρυθμιζόμενων τελών μπορεί να αποδοθεί σε δύο κύριους παράγοντες. Πρώτον, τα ετήσια έσοδα που εγκρίθηκαν για τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, με τα απαιτούμενα έσοδα να εκτιμώνται σε 981 εκατ. ευρώ, από 744 εκατ.
ευρώ στην προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο. Δεύτερον, η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 περιορίζει τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται, αυξάνοντας έτσι τη σχετική χρέωση.
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις πρέπει να παρακολουθούνται στενά, καθώς η διάρκειά τους είναι πρακτικά απεριόριστη και τείνουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σε αντίθεση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Καθεστώς στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Σχεδιάζεται ένα καθεστώς στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι χαλυβουργίες, τα εργοστάσια τσιμέντου, οι βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού κ.λπ., υπό προϋποθέσεις. Η επιδότηση για ολόκληρο το 2023 ανέρχεται σε 50€/MWh.
Οι δικαιούχοι θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις έντασης ενέργειας σύμφωνα με το Παράρτημα Ι του Προσωρινού Πλαισίου, το οποίο περιλαμβάνει τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης, όπως, μεταξύ άλλων, ο χάλυβας, το τσιμέντο, το αλουμίνιο, τα κεραμικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, το χαρτί, το γυαλί κ.λπ. Οι βιομηχανίες που λαμβάνουν την επιδότηση δεν πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερού τιμολογίου διάρκειας άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις φυσικής παράδοσης με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Προϋπόθεση της επιδότησης είναι ότι η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για τις δραστηριότητες αυτές.
Λεπτομέρειες του What Kostas Skrekas Said
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, θωρακίζοντας την κοινωνία απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας έχει διασφαλιστεί για τον φετινό χειμώνα και έχουν δημιουργηθεί νέες ενεργειακές συμμαχίες. Ενισχύεται η πολιτική για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές σε προσιτές τιμές. Η αξία της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τους αγρότες τον Μάρτιο ανήλθε σε 58,5 εκατ. ευρώ.
Σχεδιάζεται επίσης ένα καθεστώς στήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις προς στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Γιατί οι Έλληνες εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλές τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα;
Η Ελλάδα είναι η μόνη αγορά που δεν αντανακλά τη σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, με απόκλιση 120 ευρώ/μεγαβατώρα ακόμη και από τη γειτονική διασυνδεδεμένη βουλγαρική αγορά και πάνω από 123 ευρώ από τη γερμανική και τη γαλλική αγορά. Το μοντέλο τιμολόγησης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα λαμβάνει υπόψη τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα έναντι της ημερήσιας τιμής στο χρηματιστήριο, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτός ο ετεροχρονισμός δεν επιτρέπει την άμεση μετακύλιση της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συνέβη σε άλλες αγορές, όπου οι τιμές έχουν πέσει ακόμη και στο μηδέν.