Περιεχόμενα
Νέες ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα, με ελάχιστη ποινή φυλάκισης 2 μηνών και πρόστιμα έως 2.000 ευρώ. Σε ακραίες περιπτώσεις, η άδεια οδήγησης του παραβάτη μπορεί να αφαιρεθεί έως και για 5 χρόνια.
Ο νέος νόμος εισάγει επίσης πενταετή αφαίρεση της άδειας οδήγησης για επαναλαμβανόμενους παραβάτες σοβαρών τροχαίων παραβάσεων, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι οδηγοί στην Ελλάδα ενδέχεται να υποβάλλονται σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση των αδειών τους, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την επίτευξη του στόχου «Vision Zero» για μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της ΕΕ έως το 2050.
Νέος KOK: Φυλάκιση και πρόστιμα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αποτελεί σοβαρό αδίκημα στην Ελλάδα. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση, πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας οδήγησης.
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών. Οι ποινές ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκέντρωση αλκοόλ ή ναρκωτικών που ανιχνεύεται στο αίμα ή στον εκπνεόμενο αέρα του οδηγού. Οι επαναλαμβανόμενοι παραβάτες υπόκεινται σε αυστηρότερες ποινές.
Κατά την περίοδο του Πάσχα, οι νέοι και οι επιρρεπείς οδηγοί συνιστάται να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ για να μην θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των άλλων.
Νέο CCC: Αφαίρεση άδειας οδήγησης για πέντε χρόνια
Ένας νέος νόμος που προτείνεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στοχεύει στην αλλαγή των ποινών που επιβάλλονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι οδηγοί που διαπράττουν σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και της παραβίασης του κόκκινου σηματοδότη, θα χάνουν την άδειά τους για πέντε χρόνια αντί για ισόβια. Οι οδηγοί που έχασαν την άδειά τους προηγουμένως μπορούν πλέον να την ανακτήσουν αφού υποβληθούν σε εκπαίδευση και επαναληπτικές εξετάσεις.
Οι αλλαγές αυτές αποτελούν μια προσπάθεια να μειωθεί η επανάληψη αυτών των παραβάσεων, οι οποίες είναι συχνές στην Ελλάδα.
Νέο MCC: Τακτικές ιατρικές εξετάσεις για ηλικιωμένους οδηγούς
Η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, απαιτώντας από τους οδηγούς άνω των 70 ετών να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια για την ανανέωση της άδειας οδήγησης.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης οι εν λόγω οδηγοί να παρακολουθούν μαθήματα οδήγησης για να ανανεώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Στην Ελλάδα, οι οδηγοί πρέπει να ανανεώνουν την άδειά τους κάθε τρία χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών και να υποβάλλονται σε νέες ιατρικές εξετάσεις.
Οι οδηγοί ηλικίας 80 ετών και άνω πρέπει να ανανεώνουν την άδειά τους κάθε δύο χρόνια και να υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση από γιατρό. Οι προτάσεις της Επιτροπής εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της επίτευξης μηδενικών σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της ΕΕ έως το 2050.