Περιεχόμενα
Μάθετε για την αποζημίωση διακοπής ρεύματος και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ορίσει συγκεκριμένο χρόνο για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και οι καταναλωτές δικαιούνται οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση υπέρβασης του χρόνου αποκατάστασης. Επιπλέον, ενημερωθείτε για τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αύξησης των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και την αποτροπή των κινδύνων διακοπής ρεύματος.
Αν έχετε βιώσει ποτέ διακοπή ρεύματος, γνωρίζετε πόσο απογοητευτική και άβολη μπορεί να είναι. Τα καλά νέα είναι ότι, αν η διακοπή ρεύματος διαρκεί περισσότερο από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να δικαιούστε αποζημίωση.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει θεσπίσει μηχανισμό για την καταβολή αποζημίωσης από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) σε καταναλωτές που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος υπό κανονικές και έκτακτες συνθήκες.
Πώς καθορίζεται το ποσό της αποζημίωσης;
Το ποσό της αποζημίωσης καθορίζεται με βάση το χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Εάν ο χρόνος αποκατάστασης ξεπεραστεί, οι καταναλωτές δικαιούνται οικονομική αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία τους. Οι οικιακοί καταναλωτές αποζημιώνονται με 10 ευρώ μέχρι το 2024, τα οποία αυξάνονται σταδιακά σε 50 ευρώ κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ οι μη οικιακοί καταναλωτές λαμβάνουν το διπλάσιο ποσό.
Οι καταναλωτές αποζημιώνονται επίσης με αυτό το ποσό για κάθε 12 ώρες που η παροχή ρεύματος συνεχίζει να διακόπτεται μετά την καθορισμένη περίοδο αποκατάστασης. Εάν η βλάβη αποκατασταθεί (υπό κανονικές συνθήκες) εντός 12 ωρών, δεν προβλέπεται αποζημίωση.
Επιπλέον, το ανώτατο όριο του συνολικού καταβλητέου ποσού ανά καταναλωτή ετησίως ορίζεται σε 500 ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 1.000 ευρώ για τους μη οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης. Ο σχετικός πίνακας αποζημίωσης παρατίθεται κατωτέρω.
Κίνδυνος διακοπής ρεύματος τη Μεγάλη Εβδομάδα
Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει μια μεγάλη δοκιμασία λόγω των περικοπών στην παραγωγή ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες εκτιμώνται σε έως και 800 MW.
Αυτό απαιτεί την αντιμετώπιση της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, γεγονός που θέτει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε δοκιμασία, καθώς συμπίπτει με τη ραγδαία μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πρόβλημα οδήγησε στη λήψη προληπτικών μέτρων και ενός νέου χάρτη πορείας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν τη σταθερότητα του συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για διακοπές από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Τα νέα μέτρα θα είναι μόνιμα, ιδίως για την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν τα χαρακτηριστικά είναι πιο έντονα λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και της χαμηλότερης ζήτησης.
Η ΔΕΔ-ΕΠΑ θα επιχειρήσει να περικόψει επιπλέον 700 MW μέχρι τους επόμενους έξι μήνες. Αναμένεται επίσης η χρήση αντλιών αν το επιτρέπουν τα επίπεδα των ταμιευτήρων και ο περιορισμός των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε συνεννόηση με τους διαχειριστές των γειτονικών κρατών.
Πώς προκύπτουν οι διακοπές ρεύματος
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάζεται πρόσφατα από τις γιγαντιαίες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ έργων που συνδέονται στο δίκτυο χωρίς μέτρο και ουσιαστικούς κανόνες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου για τις συμβατικές μονάδες (φυσικό αέριο, λιγνίτης), οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του συστήματος.
Εάν για κάποιο λόγο σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (π.χ.
το βράδυ, όταν δεν έχει ηλιοφάνεια ή όταν δεν φυσάει άνεμος), οι λιγνιτικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου είναι απαραίτητες για να παρέχουν σταθερότητα στο σύστημα και να αποφεύγεται ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος. Όμως οι μονάδες αυτές χρειάζονται ένα χρόνο προετοιμασίας για να επηρεάσουν το σύστημα και επί του παρόντος παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας και την κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο κίνδυνος, επομένως, αν δεν ληφθούν μέτρα, είναι ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν ως εφεδρεία του συστήματος όταν αυτό τους χρειάζεται για να αποτρέψουν την κατάρρευσή του.
Για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, οι υπάλληλοι της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων blackout.