Περιεχόμενα
Δείτε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Αυτή η τοιχογραφία του 14ου αιώνα, που κάποτε βρισκόταν στον εξωνάρθηκα, τώρα βρίσκεται σε ένα αφιερωμένο παρεκκλήσι.
Ζήστε τα εντυπωσιακά γεγονότα γύρω από την εικόνα, από τη συνάντηση του ηγουμένου με τη φωνή της Παναγίας μέχρι την εκπληκτική μεταμόρφωση της ίδιας της εικόνας. Γνωστή και ως «Η Παρηγορήτρια», η Παναγία Παραμυθία προσφέρει παρηγοριά και ανακούφιση σε όλους όσοι ατενίζουν τη θεϊκή της έκφραση.
Μάθετε για την προσκύνηση και τις τελετουργίες που πραγματοποιούνται στο παρεκκλήσι και εξερευνήστε τη σχέση του Αγίου Νεοφύτου, του φύλακα της Παραμυθιάς, με αυτή την ιερή εικόνα.
Παναγία Παραμυθία: Η Θαυματουργή Εικόνα στο Βατοπαίδι
Ανεβαίνοντας τη σκάλα στα αριστερά της κεντρικής πύλης του καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία την Παραμυθία.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μια τοιχογραφία του 14ου αιώνα που βρισκόταν στο δεξιό άκρο του εξωνάρθηκα, μεταφέρθηκε σε αυτό το παρεκκλήσι μετά το θαύμα που θα περιγράψουμε.
Η φωνή της Παναγίας
Ένα χρόνο, στις αρχές του 14ου αιώνα, στις 21 Ιανουαρίου, ο Όρθρος τελείωσε. Οι πατέρες αποσύρονταν στα κελιά τους για να ξεκουραστούν μέχρι να αρχίσουν την καθημερινή τους διακονία. Τότε άνοιγε η πύλη του μοναστηριού.
Δεν ήξεραν ότι έξω από αυτήν καραδοκούσαν πειρατές, τότε πανούκλα στο Αιγαίο, που το είχαν τυλίξει, έτοιμοι να εισβάλουν για να καταστρέψουν τα πάντα.
Στο ναό βρισκόταν μόνος του ο ηγούμενος, αφοσιωμένος στην προσευχή του. Ξαφνικά αναπήδησε όταν άκουσε μια φωνή που δεν έμοιαζε με ανθρώπινη φωνή. Τρομαγμένος κοίταξε γύρω του. Δεν είδε κανέναν. Άλλωστε, κανείς δεν βρισκόταν στο ναό. Και όμως κάποιος μίλησε.
Συγκέντρωσε την προσοχή του και γεμάτος φόβο συνειδητοποίησε ότι η φωνή προερχόταν από την εικόνα της Θεοτόκου. Με ευλάβεια, τέντωσε το αυτί του για να ακούσει. Τότε άκουσε τη φωνή της Παναγίας να λέει: «Μην ανοίξεις σήμερα την πύλη του μοναστηριού, αλλά αφού ανέβεις στα τείχη, διώξε τους πειρατές».
Εκπληκτικό θαύμα
Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Το βρέφος Ιησούς που κρατούσε στην αγκαλιά της είχε επίσης ζωντανέψει. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της αγίας Μητέρας του, στρέφοντας το φωτεινό του πρόσωπο προς το μέρος της.
Μια γλυκιά παιδική φωνή ακούστηκε να λέει: «Μη, μητέρα, μην τους το πεις. Άφησέ τους να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει, για την παραμέληση των μοναχικών τους καθηκόντων».
Στη συνέχεια, με μεγάλη μητρική υπερηφάνεια προς τον μονογενή της Υιό, η Κυρία σήκωσε ελαφρώς το χέρι της, συγκράτησε το χεράκι του, έγειρε το θεϊκό της πρόσωπο λίγο προς τα δεξιά και επανέλαβε πιο έντονα: «Μην ανοίξεις σήμερα την πύλη του μοναστηριού, αλλά αφού ανέβεις στα τείχη, διώξε τους πειρατές… και φρόντισε να μετανοήσεις, γιατί ο Υιός μου είναι θυμωμένος μαζί σου». Και επανέλαβε την προειδοποίηση για τρίτη φορά: «Σήμερα, μην ανοίξετε την πύλη του μοναστηριού…». Μετά τον διάλογο, η Παναγία και το Άγιο Βρέφος της αποκαταστάθηκαν και πάλι ως εικόνα.
Η θαυματουργή μεταμόρφωση
Ο ηγούμενος, γεμάτος θαυμασμό, κάλεσε όλους τους πατέρες, τους διηγήθηκε τα υπερφυσικά γεγονότα που είχαν συμβεί και τους επανέλαβε τα λόγια που είχε ακούσει από τα χείλη της Παναγίας και του Θείου Βρέφους προς τη Μητέρα του.
Όλοι στράφηκαν έκπληκτοι προς τη θαυματουργή εικόνα. Και η έκπληξή τους μεγάλωνε. Η εικόνα είχε μεταμορφωθεί. Η σύνθεση είχε αλλάξει εντελώς και δεν έμοιαζε καθόλου με την παλιά εικόνα. Η μορφή διατηρήθηκε όπως εμφανίζεται σήμερα.
Η Παναγία να κρατάει το χέρι του Χριστού κάτω από το στόμα της και να γέρνει το κεφάλι της προς τα δεξιά για να το αποφύγει. Η έκφραση του προσώπου της είναι γεμάτη άπειρη επιείκεια, αγάπη, συμπάθεια και μητρική στοργή. Αν και ο Χριστός παριστάνεται ως βρέφος, έχει αυστηρό πρόσωπο ως Κριτής.
Χειροποίητο από τη Χάρη του Θεού
Αυτή η εικόνα είναι όντως χειροποίητη, διότι φτιάχτηκε στη μορφή που έχει σήμερα, όχι από ανθρώπινο χέρι, αλλά από το.