Περιεχόμενα
Δείτε την εκπληκτική σχέση μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης και του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν υψηλότερο ΔΜΣ παρά τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες.
Εξερευνήστε τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο και πώς οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία.
Γιατί οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι παχύτεροι από τους ανύπαντρους;.
Ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Ινστιτούτου Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε σύγκριση με τα ανύπαντρα άτομα.
Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, αποκάλυψε ότι αν και τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν γενικά καλύτερες διατροφικές συνήθειες από τους εργένηδες, τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο.
Σύγκριση ΔΜΣ
Οι ερευνητές εξέτασαν τον ΔΜΣ παντρεμένων ζευγαριών και ανύπαντρων ατόμων στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είχαν υψηλότερο ΔΜΣ κατά μέσο όρο, παρά το γεγονός ότι είχαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες από τους ανύπαντρους ομολόγους τους.
Κοινωνικοί παράγοντες και υγεία
Η μελέτη ρίχνει φως στον αντίκτυπο των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία. Οι ερευνητές δίνουν έμφαση στην επίδραση του γάμου ως θεσμού και των αλλαγών συμπεριφοράς που συνδέονται με αυτόν στη διατροφή και το σωματικό βάρος.
Ο Ralph Hertwig, διευθυντής του Κέντρου Προσαρμοστικού Ορθολογισμού στο Ινστιτούτο Max Planck, υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης και των αποτελεσμάτων της υγείας.
Διερεύνηση πιθανών εξηγήσεων
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν επίσης για τις διατροφικές τους συνήθειες και τη συμπεριφορά τους όσον αφορά την άσκηση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τοπικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι παντρεμένοι άνδρες βρέθηκαν να τείνουν περισσότερο προς την αγορά βιολογικών προϊόντων και προϊόντων δίκαιου εμπορίου, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερο επίπεδο συνειδητής διατροφής και πιο υγιεινών επιλογών μεταξύ των ανδρών σε μακροχρόνιες σχέσεις.
Η έρευνα αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης, των παραγόντων του τρόπου ζωής και του σωματικού βάρους.
Η κατανόηση αυτών των δυναμικών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση πιο υγιεινών συνηθειών στο πλαίσιο του γάμου και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας.