Πώς να τους εντοπίσετε: Πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ

Δείτε πώς να εντοπίζετε τα πλαστά τραπεζογραμμάτια και μάθετε για την προώθηση των συναλλαγών χωρίς μετρητά σε αυτό το ενημερωτικό άρθρο σχετικά με τα τραπεζογραμμάτια και τη χρήση μετρητών.

Πώς να τους εντοπίσετε: Πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ>

Περιεχόμενα

  1. Πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ στην Ελλάδα
  2. Όριο μετρητών για συναλλαγές στην Ελλάδα
  3. Τα ταξίδια ενισχύουν τις λιανικές δαπάνες
  4. Βιώσιμη συμπεριφορά στην Ελλάδα
  5. Εργαλεία για βιώσιμες επιλογές στην Ελλάδα

Δείτε τις τελευταίες τάσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, από τα πλαστά τραπεζογραμμάτια έως τις βιώσιμες καταναλωτικές συμπεριφορές και τη στροφή προς τις συναλλαγές χωρίς μετρητά.

Μάθετε για τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της παραχάραξης, τη μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές, την αύξηση των δαπανών λιανικής λόγω της επιστροφής των επαγγελματικών ταξιδιών και των ταξιδιών αναψυχής και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα στις επιλογές τους.

Πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ στην Ελλάδα

Τα πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ κατακλύζουν την αγορά, με 376.000 πλαστά χαρτονομίσματα να έχουν εντοπιστεί και αποσυρθεί από την κυκλοφορία στην Ελλάδα το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι τα πλαστά χαρτονομίσματα αυξήθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα να λάβει κανείς ένα πλαστό χαρτονόμισμα είναι πολύ μικρή, καθώς για κάθε ένα εκατομμύριο γνήσια χαρτονομίσματα ευρώ που κυκλοφορούν εντοπίζονται μόνο 13 πλαστά.

Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων μπορεί να επαληθευτεί εύκολα μέσω ελέγχων αφής, οπτικών και υπό γωνία ελέγχων που περιγράφονται σε ειδικούς ιστότοπους για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Όριο μετρητών για συναλλαγές στην Ελλάδα

Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το όριο για τη χρήση μετρητών στις οικονομικές συναλλαγές από 500 ευρώ σε 200 ευρώ.

Ποσά που υπερβαίνουν το όριο των 200 ευρώ θα πρέπει να πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, όπως τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή με κάρτα ή ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Η επιτυχής εφαρμογή του «appodixi» και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώθησε στην επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, με λίγους μόνο τομείς να παραμένουν εξαιρούμενοι.

Τα ταξίδια ενισχύουν τις λιανικές δαπάνες

Η παγκόσμια ταξιδιωτική κίνηση ανέκαμψε το 2022, οδηγώντας σε αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη για το λιανικό εμπόριο και τις παραδοσιακές ταξιδιωτικές δαπάνες.

Τα επαγγελματικά ταξίδια βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη, με τους τουρίστες να εκμεταλλεύονται τις ταξιδιωτικές προσφορές σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς. Ο αντίκτυπος της πανδημίας στον ξένο τουρισμό έχει μειωθεί, με τις αγορές από ξένους τουρίστες να έχουν ανακάμψει πλήρως στο 63% των 500 κορυφαίων προορισμών με τις περισσότερες επισκέψεις πριν από την πανδημία.

Βιώσιμη συμπεριφορά στην Ελλάδα

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα εκφράζουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τον τρόπο που καταναλώνουν και συμπεριφέρονται όταν ταξιδεύουν.

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το 40% των ταξιδιωτών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τουλάχιστον 2% περισσότερο για αεροπορικά εισιτήρια που δεν προκαλούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να κάνουν τα λόγια τους πράξη, καθώς περισσότερες επιλογές γίνονται διαθέσιμες.

Η μεταπώληση και το κυκλικό εμπόριο κερδίζουν έδαφος, με το 69% των καταναλωτών να δηλώνουν ότι θα επέλεγαν εμπόρους με βάση αυτές τις δραστηριότητες.

Εργαλεία για βιώσιμες επιλογές στην Ελλάδα

Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε οφέλη και πληροφορίες σχετικά με την ευαισθητοποίηση για το κλίμα και τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα μέσω προσφορών όπως το πακέτο Visa Eco Benefits και η συνεργασία με την Ecolytiq.

Τα προγράμματα επιβράβευσης και τα εργαλεία για τους καταναλωτές που κάνουν βιώσιμες επιλογές θα είναι πιο διαδεδομένα το 2023. Οι ανέπαφες πληρωμές θα γίνουν ο νέος τρόπος πληρωμής στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα, με το 91% των συμμετεχόντων σε έρευνα να αναμένει ότι αυτό θα συμβεί.

Το 2022, ένα δισεκατομμύριο ανέπαφες συναλλαγές σε δίκτυα μεταφορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκαν μέσω του δικτύου της Visa.

To top