Περιεχόμενα
- Πρόγνωση καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες
- Κλιματική αλλαγή: Μια παρούσα πραγματικότητα
- Ο πρωτοφανής καλοκαιρινός καιρός αφήνει άφωνους τους μετεωρολόγους
- Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Ελλάδα
- Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εντεινόμενους καύσωνες στην Ευρώπη
- Πρόγνωση καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες
- Ο καιρός της Δευτέρας
- Ο καιρός της Τρίτης
- Ο καιρός της Τετάρτης
- Σαββατοκύριακο και Ιούλιος Καιρός
- Κλιματική αλλαγή: Μια πραγματικότητα που είναι ήδη εδώ
- Έκπληκτοι οι μετεωρολόγοι από τον πρωτοφανή καλοκαιρινό καιρό
Πρόγνωση καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες
Ενημερωθείτε για την τελευταία πρόγνωση του καιρού που σας παρέχει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Η εβδομάδα ξεκινά με παραμονή της αστάθειας, η οποία σταδιακά περιορίζεται προς τα κεντρικά, ανατολικά και νότια. Τη Δευτέρα θα επικρατήσει αστάθεια με βροχές να αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε αρκετές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη και την Τετάρτη η αστάθεια θα μειωθεί, αν και συνιστάται προσοχή σε ορισμένες περιοχές. Ο καιρός για το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου παραμένει αβέβαιος λόγω του ψυχρού μετώπου που πλησιάζει. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες ενημερώσεις.
Κλιματική αλλαγή: Μια παρούσα πραγματικότητα
Ο διάσημος καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής, Χρήστος Ζερεφός, προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο αλλά μια σημερινή πραγματικότητα.
Επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω περιβαλλοντική καταστροφή. Ο Ζερεφός προβλέπει ότι μέχρι το 2050, οι περιοχές που σημειώνονται με κόκκινο χρώμα στους κλιματικούς χάρτες, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου, θα αντιμετωπίσουν εντονότερες προκλήσεις. Ειδικότερα, η ανατολική Ελλάδα αναμένεται να καταστεί ημιερημική.
Ο καθηγητής τονίζει τη σημασία της προσαρμογής, καθώς και των άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση της ρύπανσης. Μάθετε περισσότερα για τις ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο πρωτοφανής καλοκαιρινός καιρός αφήνει άφωνους τους μετεωρολόγους
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών.
Η Ευρώπη έχει γίνει μάρτυρας ασυνήθιστης αστάθειας πρόσφατα και οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του μετεωρολόγου Guido Guidi, πιστεύουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου. Η απουσία μιας κανονικής άνοιξης, μαζί με τις βροχοπτώσεις ρεκόρ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια εξαιρετική καλοκαιρινή περίοδο. Τα μαθηματικά καιρικά μοντέλα υποδεικνύουν έλλειψη καύσωνα μέχρι τα μέσα Ιουλίου στις μεσογειακές χώρες.
Ωστόσο, οι αβεβαιότητες παραμένουν, καθώς εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, μπορούν να επηρεάσουν τα κλιματικά πρότυπα. Δείτε περισσότερα σχετικά με τις ενδιαφέρουσες προβλέψεις για τον καιρό του καλοκαιριού.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Ελλάδα
Οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν αύξηση του αριθμού των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής σημειώθηκαν 125 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου κατά τη δεκαετία 1980-1989.
Στις επόμενες δεκαετίες παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση, με την περίοδο 2010-2019 να καταγράφει 221 τέτοιες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 2012 σηματοδότησε το πιο θερμό καλοκαίρι με 44 ημέρες ακραίων θερμοκρασιών. Παρόλο που φέτος μπορεί να μην ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ, θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις.
Η πρόληψη, η άμεση παρέμβαση και η ετοιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των κινδύνων που εγκυμονούν οι δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία. Μάθετε περισσότερα για την αλλαγή του κλίματος και τις επιπτώσεις του στα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εντεινόμενους καύσωνες στην Ευρώπη
Ο Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποδεικνύει την πιθανότητα επιστροφής του ιστορικού καύσωνα που σημειώθηκε το 2021.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς και ο κ. Λαγόβαρδος τονίζει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των καύσωνων, οι οποίοι εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και την παραγωγή. Παρόλο που η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία.
Αν και ο άμεσος πανικός είναι περιττός, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων των έντονων καύσωνων. Δείτε περισσότερα σχετικά με τις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Πρόγνωση καιρού: Καταιγίδες και χαλάζι τις επόμενες ώρες
Η πρόγνωση για τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες παρέχεται από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Ο καιρός της Δευτέρας
Σήμερα, Δευτέρα, ο καιρός παραμένει άστατος, αλλά βελτιώνεται σιγά-σιγά στα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της περιοχής.
Στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, το δυτικό και βορειοδυτικό Αιγαίο, περιμένετε βροχές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 32 έως 34 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή εντός των κανονικών εποχικών επιπέδων.
Στην Αττική ενδέχεται να σημειωθούν κάποιες βροχές το απόγευμα, αλλά η αστάθεια θα υποχωρήσει το βράδυ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη, περιμένετε άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες γύρω στο μεσημέρι, ιδιαίτερα στις περιοχές που βλέπουν προς τη θάλασσα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 33 έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός της Τρίτης
Την Τρίτη, η αστάθεια του καιρού θα αρχίσει να μειώνεται. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή στο εσωτερικό της Πελοποννήσου, καθώς ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν έντονα φαινόμενα. Η αστάθεια επηρεάζει κυρίως περιοχές από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.
Ο καιρός της Τετάρτης
Περαιτέρω βελτίωση της αστάθειας του καιρού αναμένεται την Τετάρτη. Η αστάθεια θα μειωθεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Ωστόσο, υπάρχει προειδοποίηση για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από χαλάζι και κεραυνούς.
Σαββατοκύριακο και Ιούλιος Καιρός
Υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τον καιρό για το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Μια ψυχρή λίμνη φαίνεται να κινείται προς την περιοχή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια.
Ενδέχεται να υπάρξουν κάποια καιρικά φαινόμενα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Κλιματική αλλαγή: Μια πραγματικότητα που είναι ήδη εδώ
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα υποθετικό σενάριο- συμβαίνει ήδη. Ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής, Χρήστος Ζερεφός, προειδοποιεί ότι οι περιοχές που σημειώνονται ως κόκκινες στους κλιματικούς χάρτες θα πληγούν ακόμη πιο σοβαρά μετά το 2050.
Η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από αυτές τις ευάλωτες περιοχές.
Ο καθηγητής Ζερεφός μίλησε για την τρέχουσα κλιματική αλλαγή και τις παγκόσμιες προκλήσεις σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha. Τόνισε την ανάγκη παγκόσμιας δράσης και προσαρμογής για την αποφυγή της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Προέβλεψε την κλιματική κατάσταση για το 2050, αναφέροντας ότι οι κόκκινες ζώνες θα ενταθούν.
Το 2050, η Ανατολική Ελλάδα αναμένεται να καταστεί ημιερημική λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις πρόσφατες μέγα δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τη Σιβηρία, αναδεικνύοντας την αντιστροφή των θερμοκρασιών.
Ο κ. Ζερεφός τόνισε τη σημασία των παγκόσμιων προσπαθειών και της ατομικής προσαρμογής για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όσοι αρνούνται να αναλάβουν δράση είναι αυτοί που συμβάλλουν στη ρύπανση.
Έκπληκτοι οι μετεωρολόγοι από τον πρωτοφανή καλοκαιρινό καιρό
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών.
Η Ευρώπη έχει βιώσει αστάθεια τις τελευταίες ημέρες και ο μετεωρολόγος Guido Guidi αναμένει ότι το σενάριο αυτό θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.
Η άνοιξη ήταν άτυπη για την Ευρώπη, με κρύους και βροχερούς μήνες, ιδίως τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η Ιταλία έσπασε τα ρεκόρ βροχοπτώσεων, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο ξηρασίας 16 μηνών.
Η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το κανονικό για την εποχή αυτή, και οι έντονες βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με εντατικοποίηση το επόμενο διάστημα.
Το ευρωπαϊκό μαθηματικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης ECMWF υποδεικνύει έλλειψη καύσωνα μέχρι τα μέσα Ιουλίου στις μεσογειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Ωστόσο, υπάρχουν αβεβαιότητες που σχετίζονται με την παγκόσμια κλιματική δυναμική, όπως.