Περιεχόμενα
Νέος συναγερμός απάτης: Προσοχή στην τελευταία τηλεφωνική απάτη που στοχεύει ανυποψίαστα άτομα, αδειάζοντας τους λογαριασμούς τους. Ένα θύμα έχασε 61.000 ευρώ από έναν απατεώνα χρηματιστή.
Τα περιστατικά διαδικτυακής απάτης αυξάνονται, με τους απατεώνες να χρησιμοποιούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS και κλήσεις για να εξαπατήσουν τα θύματα και να αποκαλύψουν τις τραπεζικές τους πληροφορίες. Μείνετε σε επαγρύπνηση και μην μοιράζεστε ποτέ προσωπικά στοιχεία με άγνωστα άτομα. Μάθετε περισσότερα για την ανησυχητική αύξηση των απάτης και μάθετε πώς να προστατευτείτε.
Νέα απάτη: Αδειάζουν το λογαριασμό σας
Μια νέα απάτη έχει εμφανιστεί όπου ανυποψίαστα θύματα στοχοποιούνται και εξαπατώνται για να χάσουν σημαντικά χρηματικά ποσά.
Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη όταν ένα 47χρονο άτομο δέχτηκε τηλεφώνημα από άτομο που εμφανιζόταν ως χρηματιστής από την κεφαλαιαγορά στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, το θύμα πείστηκε να επενδύσει σε bitcoin και άλλα εγχειρήματα, με αποτέλεσμα να χάσει συνολικά 61.000 ευρώ.
Αυτή η ανησυχητική τάση της διαδικτυακής απάτης συνεχίζει να υφίσταται παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, SMS και τηλεφωνήματα, για να εξαπατήσουν τα άτομα ώστε να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking και τα πλήρη στοιχεία της κάρτας τους. Αυτά τα κακόβουλα άτομα έχουν ως στόχο να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες για να πραγματοποιήσουν δόλιες συναλλαγές.
Η αυξανόμενη απειλή της διαδικτυακής απάτης
Οι τράπεζες ανέφεραν την εμφάνιση μιας δευτερογενούς αγοράς στον σκοτεινό ιστό, όπου γίνεται εμπορία κλεμμένων δεδομένων.
Αυτό σημαίνει ότι οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιούν τα υποκλαπέντα δεδομένα ανά πάσα στιγμή, ακόμη και μετά από ημέρες ή μήνες, μέσω καναλιών τρίτων.
Πρόσφατα, μια απάτη που αφορά υποτιθέμενες επιστροφές φόρων έχει αποκτήσει δυναμική. Τα θύματα λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την εφορία και τους ενημερώνουν για μια επιστροφή χρημάτων που δικαιούνται.
Στη συνέχεια, τους ζητείται να ενημερώσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού κάνοντας κλικ σε έναν παρεχόμενο σύνδεσμο. Μόλις τα θύματα πέσουν σε αυτό το τέχνασμα, οδηγούνται σε έναν παραποιημένο ιστότοπο που μοιάζει με το σύστημα e-banking μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας.
Κάθε πληκτρολόγηση που εισάγεται σε αυτή την απατηλή σελίδα καταγράφεται από τους απατεώνες, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες.
Αυτοί οι εγκληματίες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εξαπατήσουν πλήρως τα θύματά τους. Για να ολοκληρωθεί η απάτη, το θύμα καλείται να επιβεβαιώσει τη συναλλαγή εισάγοντας έναν κωδικό μιας χρήσης που λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο.
Με αυτόν τον τρόπο, ο απατεώνας αποκτά τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων του θύματος.
Παρόμοιες δόλιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσω επειγόντων μηνυμάτων που αποστέλλονται σε ανυποψίαστους πολίτες, ισχυριζόμενοι ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τραπεζικά τους προϊόντα.
Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το αίσθημα επείγοντος των θυμάτων και τα χειραγωγούν ώστε να δώσουν ευαίσθητες πληροφορίες.
Επιπλέον, ακόμη και οι εταιρείες μεταφορών έχουν εμπλακεί σε αυτές τις απάτες. Έχουν αναφερθεί πολυάριθμα περιστατικά όπου τα θύματα λαμβάνουν μηνύματα SMS που υποτίθεται ότι προέρχονται από εταιρείες ταχυμεταφορών.
Προστατεύοντας τον εαυτό σας από τη διαδικτυακή απάτη
Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σε επαγρύπνηση και να ακολουθήσετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποφύγετε να πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης.
- Εισάγετε πάντα χειροκίνητα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τράπεζάς σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες e-banking και αποφύγετε να κάνετε κλικ στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
- Βεβαιωθείτε ότι πλοηγείστε σε ασφαλές περιβάλλον, ελέγχοντας αν ο σύνδεσμος του ιστότοπου (https://www………gr) αντιστοιχεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τράπεζάς σας.
- Ελέγξτε διεξοδικά τα στοιχεία της συναλλαγής στα μηνύματα που λαμβάνετε από την τράπεζά σας και διασταυρώστε τα με τον παρεχόμενο κωδικό μιας χρήσης πριν επιβεβαιώσετε οποιαδήποτε συναλλαγή.
- Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων ή κοινόχρηστων δικτύων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε καμία από τις συσκευές σας και αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς σας.
- Διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας.
- Να είστε προσεκτικοί όταν λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα από άγνωστους αποστολείς και να αποφεύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους.
- Μην αποκαλύπτετε εμπιστευτικές πληροφορίες όπως ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία καρτών ή κωδικούς μιας χρήσης σε κανέναν.
- Επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας εάν υποψιάζεστε οποιαδήποτε παραβίαση ασφαλείας.
Σε περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού απάτης, αναφέρετε το στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (E-CIDO.