Περιεχόμενα
- Μεγάλη είδηση: Αύξηση των δόλιων δραστηριοτήτων
- : Τύποι απάτης που πρέπει να προσέχετε
- 1. Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS phishing
- 2. Απατηλές προσφορές για παράνομες μεταφορές χρημάτων (Money Muling)
- 3. Απάτη με το πρόσχημα της επισκευής υπολογιστών
- 4. Επενδυτική απάτη
- Ειδοποίηση απάτης: Catfishing και διαδικτυακός εκφοβισμός στο Instagram
- Ενέργειες που ανέλαβε η αστυνομία
- : Πρόληψη της απάτης
- Συμβουλές για να προστατευτείτε από την ηλεκτρονική απάτη
- Έκτακτη είδηση: Bank – Δείτε τι συνέβη στην τράπεζα – Απάτη.
- : Τύποι απάτης
- Παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS (phishing ή phishing).
- Αθέμιτες προσφορές για τη διαμεσολάβηση στη μεταφορά παράνομων χρημάτων (money muling).
- Απάτη με το πρόσχημα της επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Επενδυτική απάτη.
- Απάτη: Τι είναι το catfishing – Πώς να τη γλιτώσετε στο Instagram
- Η δήλωση της αστυνομίας σχετικά με τη σύλληψη του άνδρα
Μεγάλη είδηση: Αύξηση των δόλιων δραστηριοτήτων
.Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται έξαρση των πλαστών μηνυμάτων με στόχο την εξαπάτηση ατόμων και την απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Το τελευταίο μήνυμα, που υποτίθεται ότι προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα, ισχυρίζεται ψευδώς ότι η πρόσβαση στο λογαριασμό έχει ανακληθεί και προτρέπει τους παραλήπτες να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους. Ωστόσο, πρόκειται για μια προσπάθεια κλοπής κωδικών πρόσβασης και παραβίασης προσωπικών πληροφοριών.
Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου αναπτύσσουν συνεχώς νέες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων phishing και των μηνυμάτων SMS, για να ξεγελάσουν τα ανυποψίαστα θύματα. Είναι ζωτικής σημασίας να παραμένετε σε εγρήγορση και να προστατεύεστε από αυτές τις δόλιες δραστηριότητες.
: Τύποι απάτης που πρέπει να προσέχετε
.1. Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS phishing
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, όπως η προσποίηση νόμιμων ιδρυμάτων, για να εξαπατήσουν τα άτομα ώστε να αποκαλύψουν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking και τα στοιχεία της κάρτας τους σε δόλιους ιστότοπους.
2. Απατηλές προσφορές για παράνομες μεταφορές χρημάτων (Money Muling)
Προσοχή στις αιτήσεις για τη διευκόλυνση της μεταφοράς παράνομων χρημάτων μέσω του λογαριασμού σας, που συχνά συνοδεύονται από υποσχέσεις προμηθειών. Η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες είναι παράνομη και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
3. Απάτη με το πρόσχημα της επισκευής υπολογιστών
Να είστε προσεκτικοί όταν σας προσεγγίζουν άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι τεχνικοί και προσφέρουν βοήθεια για την επιδιόρθωση μολυσμένων από κακόβουλο λογισμικό υπολογιστών.
Ενδέχεται να επιχειρήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο της συσκευής σας και να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking.
4. Επενδυτική απάτη
Ασκείστε προσοχή όταν σας προσεγγίζουν άτομα που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και εγγυημένες επενδύσεις.
Ελέγξτε την εξουσιοδότηση των επενδυτικών εταιρειών και βεβαιωθείτε για τη συμμετοχή τους σε εγγυητικά κεφάλαια πριν πάρετε οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση.
Ειδοποίηση απάτης: Catfishing και διαδικτυακός εκφοβισμός στο Instagram
.Μια πρόσφατη υπόθεση catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού στη Θεσσαλονίκη είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός ατόμου από την Ελληνική Αστυνομία.
Το περιστατικό αφορούσε έναν άνδρα που εμφανιζόταν ως γυναίκα στο Instagram, συμμετέχοντας σε συνομιλίες με ανυποψίαστους χρήστες. Όταν ένας χρήστης σταμάτησε να απαντά, ο υποκριτής ανταπέδωσε δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες του θύματος σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών για ομοφυλόφιλους, με αποτέλεσμα την παρενόχληση από αγνώστους.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για προσοχή και ευαισθητοποίηση σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.
Ενέργειες που ανέλαβε η αστυνομία
.Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε το άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης στις 28 Οκτωβρίου 2022, βάσει καταγγελίας που υποβλήθηκε από κάτοικο της περιοχής.
Από την έρευνα προέκυψαν συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις, προσβλητικά μηνύματα και η δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών σε ιστοσελίδες γνωριμιών χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του θύματος. Μέσω ψηφιακής ανάλυσης αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία του δράστη και ο τόπος διαμονής του, με αποτέλεσμα τη σύλληψη. Η κατασχεθείσα συσκευή κινητού τηλεφώνου και οι κάρτες SIM θα υποβληθούν σε ιατροδικαστική εξέταση.
: Πρόληψη της απάτης
.Με τη συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤΤ) ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής απάτης.
Η εκστρατεία αυτή στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού και στη μείωση του αριθμού των περιστατικών. Πολύτιμες πηγές και συχνές ερωτήσεις μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες της ΕΕΤΤ και του Ελληνικού Χρηματοοικονομικού Διαμεσολαβητή.
Συμβουλές για να προστατευτείτε από την ηλεκτρονική απάτη
.Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να εξασφαλίσετε ασφαλέστερες ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Έκτακτη είδηση: Bank – Δείτε τι συνέβη στην τράπεζα – Απάτη.
Έκτακτη είδηση: Bank – Δείτε τι συνέβη στην τράπεζα – Απάτη.
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση της αποστολής ψεύτικων μηνυμάτων, μέσω των οποίων απατεώνες επιχειρούν να υποκλέψουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια λογαριασμών.
Αυτή τη φορά το μήνυμα (βλ.
εικόνες) που υποτίθεται ότι προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα ενημέρωνε όσους το έλαβαν ότι η πρόσβαση στους λογαριασμούς υποτίθεται ότι έχει ανακληθεί και ζητούσε από όσους το έλαβαν να κάνουν κλικ σε έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους!.
Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο ο παραλήπτης του μηνύματος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε περιβάλλον e-banking της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι πρόκειται για απόπειρα κλοπής κωδικών πρόσβασης.
Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εφευρίσκουν συνεχώς όλο και περισσότερες νέες μεθόδους επίθεσης είτε μέσω μηνυμάτων SMS είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να παρασύρουν κάποιον στην απάτη τους να αυξάνονται δραματικά.
Τύποι απάτης.
: Τύποι απάτης
Παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS (phishing ή phishing).
Phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing.
Αθέμιτες προσφορές για τη διαμεσολάβηση στη μεταφορά παράνομων χρημάτων (money muling).
Απάτη με το πρόσχημα της επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Επενδυτική απάτη.
Απάτη: Τι είναι το catfishing – Πώς να τη γλιτώσετε στο Instagram.
Απάτη: Τι είναι το catfishing – Πώς να τη γλιτώσετε στο Instagram
Μια νέα απάτη έχουν ανακαλύψει οι απατεώνες για να ξεγελάσουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μια πολύ «μυστηριώδης» υπόθεση catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε στη σύλληψη ενός άνδρα από την Ελληνική Αστυνομία.
Ένας άνδρας έχει ήδη προφυλακιστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2022 και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας άρχισε να συνομιλεί μέσω Instagram με ένα προφίλ που φαινόταν να ανήκει σε μια γυναίκα.
Κάποια στιγμή βαρέθηκε και σταμάτησε να απαντάει, με τον χρήστη του άλλου προφίλ – ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν… άνδρας – να θυμώνει και να καταστρώνει ένα «αρρωστημένο» σχέδιο εκδίκησης.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσε φωτογραφίες του θύματος σε μια γκέι ιστοσελίδα γνωριμιών, με το θύμα να αρχίζει ξαφνικά να λαμβάνει μηνύματα από αγνώστους.
Ακολούθησε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία οδήγησε σε έρευνες και στη σύλληψη του δράστη.
Η δήλωση της αστυνομίας σχετικά με τη σύλληψη του άνδρα.
Η δήλωση της αστυνομίας σχετικά με τη σύλληψη του άνδρα
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, ένας ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.
Η διερεύνηση της υπόθεσης διενεργήθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από καταγγελία ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία άγνωστο άτομο με το οποίο συνομιλούσε κατά το παρελθόν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, πραγματοποιούσε συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις και έστελνε υβριστικά και απειλητικά μηνύματα σε βάρος του.
Παράλληλα, δημιούργησε διάφορους ψεύτικους λογαριασμούς σε ιστοσελίδες γνωριμιών με τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης παρενοχλητικών μηνυμάτων από αγνώστους.
Ακολουθεί κατάλληλη ψηφιακή ανάλυση των δεδομένων και των στοιχείων, από την οποία ο δράστης.