Προστατέψτε τον εαυτό σας από τους απατεώνες: Αστυνομικός οδηγός για τους Έλληνες πολίτες

Προστατευτείτε από απάτες στην Ελλάδα! Μάθετε από τα πρόσφατα περιστατικά και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές της Εθνικής Αστυνομίας για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από τους απατεώνες: Αστυνομικός οδηγός για τους Έλληνες πολίτες>

Περιεχόμενα

  1. Συναγερμός: Απάτη στις ελληνικές τράπεζες μέσω Web Banking
  2. Συμβουλές για την αποφυγή απάτης
  3. Προσέγγιση σπιτιών με ψευδείς προφάσεις
  4. Εκβιασμός από ευάλωτα άτομα
  5. Απάτες που αφορούν επιχειρηματικές συναλλαγές
  6. Προσποίηση αστυνομικών, γιατρών ή δικηγόρων
  7. Ψεύτικες πωλήσεις πολύτιμων αντικειμένων
  8. Συμβουλές για να αποφύγετε την εξαπάτηση

Προστατευτείτε από απάτες στην Ελλάδα! Πρόσφατα περιστατικά απάτης στην ηλεκτρονική τραπεζική έχουν αναδείξει την ανάγκη επαγρύπνησης.

Μάθετε από την Εθνική Αστυνομία για τις συνήθεις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες και πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα των σχεδίων τους. Διαβάστε παρακάτω συμβουλές για το πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα οικονομικά σας.

Συναγερμός: Απάτη στις ελληνικές τράπεζες μέσω Web Banking

Αν έχετε web banking σε ελληνική τράπεζα, είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τα πρόσφατα περιστατικά απάτης.

Σύμφωνα με αναφορές του ekriti, οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να αποσύρουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Για παράδειγμα, πρόσφατα ένας γιατρός έφαγε 120.000 ευρώ από το λογαριασμό του μέσω έξι διαφορετικών αναλήψεων. Το περιστατικό καταγγέλθηκε άμεσα στην Ασφάλεια Ηρακλείου.

Σε άλλο περιστατικό, επιχειρηματίας από τα Χανιά διαπίστωσε ότι άγνωστοι είχαν μεταφέρει 83.000 ευρώ από το λογαριασμό του στο e-banking σε λογαριασμό τρίτου.

Συμβουλές για την αποφυγή απάτης

Η Εθνική Αστυνομία έδωσε συμβουλές για να βοηθήσει τους πολίτες να μην πέσουν θύματα απατεώνων. Οι ακόλουθες ενέργειες πραγματοποιούνται συχνά από τους δράστες.

Προσέγγιση σπιτιών με ψευδείς προφάσεις

Οι απατεώνες συχνά μπαίνουν στα σπίτια ανυποψίαστων πολιτών προσποιούμενοι τους τεχνικούς ή τους πωλητές. Μπορεί ακόμη και να παρουσιαστούν ως γνωστοί των συγγενών του θύματος. Επιδιώκουν να κλέψουν ή να αποσπάσουν χρήματα από το θύμα.

Εκβιασμός από ευάλωτα άτομα

Οι απατεώνες μπορεί επίσης να προσεγγίσουν ευάλωτα άτομα, ιδίως ηλικιωμένους, και να προσποιηθούν ότι είναι απεσταλμένοι των συγγενών τους. Μπορεί να ισχυριστούν ότι χρειάζονται επειγόντως οικονομική βοήθεια και να ζητήσουν χρήματα από το θύμα.

Μπορεί να προσεγγίσουν το θύμα έξω από τράπεζες, σε καταστήματα ή σε αγορές.

Απάτες που αφορούν επιχειρηματικές συναλλαγές

Οι δράστες μπορεί επίσης να επιχειρήσουν να εξαπατήσουν επαγγελματίες ισχυριζόμενοι ότι κατά λάθος κατέθεσαν πολλά χρήματα ως πληρωμή για μια υπηρεσία ή ένα προϊόν.

Μπορεί να ζητήσουν την επιστροφή της διαφοράς και να προσκομίσουν πλαστή απόδειξη κατάθεσης για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους.

Προσποίηση αστυνομικών, γιατρών ή δικηγόρων

Οι απατεώνες μπορεί να καλούν πολίτες και να προσποιούνται ότι είναι αστυνομικοί, γιατροί ή δικηγόροι.

Μπορεί να ισχυριστούν ψευδώς ότι ένας στενός συγγενής, συνήθως ένα παιδί, προκάλεσε ένα σοβαρό ατύχημα και να ζητήσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες.

Ψεύτικες πωλήσεις πολύτιμων αντικειμένων

Οι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να πουλήσουν αντικείμενα υποτιθέμενης μεγάλης αξίας, όπως κοσμήματα ή ηλεκτρονικά είδη, σε τιμή ευκαιρίας. Μπορεί ακόμη και να δημοσιεύσουν δόλιες διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

Μπορεί να ζητήσουν πληρωμή μέσω e-banking ή PayPal χωρίς ποτέ να παραδώσουν το προϊόν ή να παραδώσουν αντί αυτού ένα αντικείμενο χαμηλής αξίας. Μπορεί επίσης να πείσουν τον πωλητή ότι έχουν λάβει την πληρωμή, παρουσιάζοντας μια πλαστή απόδειξη κατάθεσης ή κάνοντας ανάληψη χρημάτων χρησιμοποιώντας έναν κωδικό που παρέχει ο πωλητής.

Συμβουλές για να αποφύγετε την εξαπάτηση

Για να μην πέσετε θύμα απάτης, η ΕΛΑΣ συμβουλεύει τους πολίτες να.

To top