Περιεχόμενα
Προστατέψτε τα τραπεζικά σας στοιχεία: Προσοχή στις εφαρμογές απάτης! Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ένα κακόβουλο Trojan με την ονομασία Xenomorph κρυμμένο στο φαινομενικά αθώο Todo: Day manager app.
Ανακαλύφθηκε από το Zscaler ThreatLabz, αυτό το Trojan διεισδύει στη συσκευή σας Android και κλέβει ευαίσθητες πληροφορίες από τις τραπεζικές σας εφαρμογές. Μην πέσετε θύμα αυτής της απάτης! Ελέγχετε πάντα τις κριτικές του Play Store πριν κατεβάσετε εφαρμογές από άγνωστους προγραμματιστές. Διατηρήστε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς ασφαλείς και διαγράψτε αμέσως τις ύποπτες εφαρμογές.
Μείνετε ενημερωμένοι για να διασφαλίσετε τα οικονομικά σας. #BankingScamAlert.
Έκτακτες ειδήσεις: Απαιτείται επείγουσα δράση
Μια νέα ανησυχητική ανακάλυψη έγινε σχετικά με μια δημοφιλή εφαρμογή που αποτελεί σημαντική απειλή για τους χρήστες τηλεφώνων Android.
Η εν λόγω εφαρμογή, Todo: Day Manager, βρέθηκε ότι περιέχει ένα κακόβουλο trojan γνωστό ως Xenomorph, όπως αποκάλυψε η ομάδα Zscaler ThreatLabz. Αυτό το trojan έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει σε smartphones και να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες από εγκατεστημένες τραπεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων και ειδοποιήσεων.
Οι συνέπειες αυτής της παραβίασης μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση κωδικών πρόσβασης μιας χρήσης και κωδικών πρόσβασης 2fa.
Προστατευτείτε από απάτες Catfishing στο Instagram
Πρόσφατα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη έριξαν φως σε μια ανησυχητική περίπτωση catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού. Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο που ήταν υπεύθυνο για τη στοχοποίηση χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω απατηλών προφίλ.
Τα ανυποψίαστα θύματα εμπλέκονταν σε συνομιλίες με μια φαινομενικά γνήσια γυναίκα, για να ανακαλύψουν αργότερα ότι το προφίλ ανήκε σε έναν άνδρα που αναζητούσε εκδίκηση. Για να προκαλέσει βλάβη, ο δράστης δημοσίευσε τις φωτογραφίες των θυμάτων σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών για ομοφυλόφιλους, οδηγώντας σε ανεπιθύμητη προσοχή και αγωνία.
Είναι ζωτικής σημασίας να είστε προσεκτικοί και να παραμένετε σε εγρήγορση κατά την αλληλεπίδραση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικτυακή απάτη
Σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤΤ), έχει ξεκινήσει μια εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με στόχο την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής απάτης. Η εκστρατεία έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα, μειώνοντας σημαντικά την εμφάνιση περιστατικών απάτης κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Για την αντιμετώπιση κοινών προβληματισμών, η ΕΕΤΤ και ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Διαμεσολαβητής έχουν δώσει απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που σχετίζονται με την απάτη στις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις επενδύσεις.
Προστατευθείτε από απόπειρες phishing
Οι απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για τους χρήστες του διαδικτύου.
Είναι επιτακτική ανάγκη να είστε προσεκτικοί όταν λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS που ισχυρίζονται ύποπτη δραστηριότητα στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή την κάρτα σας. Τα μηνύματα αυτά συχνά περιέχουν συνδέσμους που ανακατευθύνουν σε δόλιους ιστότοπους που έχουν σχεδιαστεί για να συλλέξουν τους κωδικούς πρόσβασης στο e-banking και τα στοιχεία της κάρτας σας.
Να θυμάστε ότι οι νόμιμες τράπεζες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ να δώσετε τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Διασφαλίστε τις προσωπικές σας πληροφορίες αποφεύγοντας κάθε αίτημα για εμπιστευτικές λεπτομέρειες.
Αποφύγετε απάτες μεταφοράς χρημάτων
Να είστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα να ενεργήσετε ως διαμεσολαβητής για μεταφορές χρημάτων. Οι απατεώνες μπορεί να σας προσεγγίσουν με προσφορές για κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό σας και να σας ζητήσουν να τα μεταφέρετε σε λογαριασμούς τρίτων.
Οι ενέργειες αυτές συνιστούν money muling, το οποίο είναι παράνομο και τιμωρείται από το νόμο. Αποφύγετε να μοιράζεστε τους κωδικούς e-banking, τα στοιχεία της κάρτας σας ή να εμπλέκεστε σε οποιαδήποτε ύποπτη χρηματική συναλλαγή. Εάν υποψιάζεστε δόλια δραστηριότητα, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας, την αρμόδια υπηρεσία και τις αρχές.
Βασικές συμβουλές για τη διαδικτυακή ασφάλεια
Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ακολουθήστε τις ακόλουθες πρακτικές ασφαλείας.