Περιεχόμενα
- Η σύνδεση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου
- Τι είναι τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα;
- Η μελέτη και τα ευρήματά της
- Ο αντίκτυπος των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων
- Χρειάζεται περισσότερη έρευνα
- Η ανάγκη για μεταρρύθμιση
- Τι πρέπει να ξέρετε: Ημερομηνίες λήξης τροφίμων
- 1. Αυγά
- 2. Κοτόπουλο
Έκτακτη είδηση: Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει την ανησυχητική σχέση μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, ιδίως γυναικολογικού καρκίνου. Τα τρόφιμα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρακούχων ποτών, του συσκευασμένου ψωμιού και των έτοιμων γευμάτων, είναι βολικά αλλά συχνά φορτωμένα με αλάτι, λίπη και τεχνητά πρόσθετα.
Πολυάριθμες μελέτες τα συνδέουν επίσης με την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αυτή η ολοκληρωμένη αξιολόγηση, που διεξήχθη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και διεθνείς εταίρους, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να μεταρρυθμίσουμε το διατροφικό μας περιβάλλον και να μειώσουμε την κατανάλωση αυτών των καρκινογόνων προϊόντων.
Έκτακτη είδηση: Είναι καρκινογόνα –.
Η σύνδεση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου
Μια συγκλονιστική μελέτη εμφανίστηκε, ρίχνοντας φως στη σχέση μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου.
Η ολοκληρωμένη αυτή αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι η τακτική κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και θανάτου, ιδίως γυναικολογικών καρκίνων.
Τι είναι τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα;
Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας υφίστανται σημαντική επεξεργασία κατά την παραγωγή. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ανθρακούχα ποτά, τα συσκευασμένα ψωμιά, τα έτοιμα γεύματα, τα δημητριακά και άλλα.
Τα προϊόντα αυτά είναι συχνά φθηνά, βολικά και προωθούνται έντονα στο εμπόριο. Ωστόσο, τείνουν να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών πρόσθετων και άλλων ανθυγιεινών ουσιών.
Η μελέτη και τα ευρήματά της
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με επιστήμονες του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και των Πανεπιστημίων του Σάο Πάολο (Βραζιλία) και της Νέας Λισαβόνας (Πορτογαλία), διεξήγαγαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 198.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών. Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς περιόδου, οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων, εστιάζοντας στη διάγνωση 34 διαφορετικών μορφών καρκίνου και στην πιθανότητα θανάτου από καρκίνο.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι για κάθε 10% αύξηση της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, υπήρχε 2% υψηλότερος κίνδυνος διάγνωσης καρκίνου γενικά. Συγκεκριμένα, υπήρχε 19% αυξημένος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών.
Επιπλέον, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων συσχετίστηκε με 6% υψηλότερο ποσοστό γενικής θνησιμότητας από καρκίνο, 16% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού και 30% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο των ωοθηκών.
Ο αντίκτυπος των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων
Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Esther Vamos από το Imperial College τονίζει ότι η μελέτη προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία και τον κίνδυνο καρκίνου.
Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η Δρ Κιάρα Τσανγκ, επικεφαλής της έρευνας, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη μεταρρύθμισης του περιβάλλοντος των τροφίμων για την προστασία του πληθυσμού από αυτά τα ανθυγιεινά προϊόντα.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα
Αν και η μελέτη διαπιστώνει μια συσχέτιση μεταξύ των ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου, δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων.
Παρ’ όλα αυτά, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι ο καρκίνος έχει ξεπεράσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις ως η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.
Η ανάγκη για μεταρρύθμιση
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ έχουν προηγουμένως συστήσει τον περιορισμό της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων ως μέρος μιας πιο υγιεινής διατροφής.
Σε χώρες όπως η Γαλλία, ο Καναδάς και η Βραζιλία έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων. Οι προτάσεις για μεταρρύθμιση περιλαμβάνουν σαφείς προειδοποιητικές ετικέτες στις συσκευασίες για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών, ιδίως εκείνων με περιορισμένους πόρους.
Τι πρέπει να ξέρετε: Ημερομηνίες λήξης τροφίμων
Γνωρίζατε ότι δεκάδες τρόφιμα γίνονται επικίνδυνα για την υγεία μετά την ημερομηνία λήξης τους; Η βιομηχανία τροφίμων ορίζει ημερομηνίες λήξης μερικές ημέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα από τον πραγματικό χρόνο αλλοίωσης για να διασφαλίσει την ασφάλεια των καταναλωτών. Ωστόσο, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης τους μπορεί να εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη. Ακολουθούν έξι τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε όταν έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης τους.
1. Αυγά
Τα αυγά αποτελούν κοινή αιτία τροφιμογενών ασθενειών. Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε, είναι ζωτικής σημασίας να μην καταναλώνετε αυγά μετά την ημερομηνία λήξης τους.
2. Κοτόπουλο
Το ακατάλληλα μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση.