Περιεχόμενα
- Οφειλές προς το κράτος: Πλατφόρμες ανοικτές για το δημόσιο χρέος και τον διακανονισμό του
- Οφειλές προς το κράτος: Διαγραφή δανείων και οφειλών – οι οποίοι δικαιούνται περικοπή έως και 80%
- Οφειλές προς το κράτος: Τα δικαιώματά σας εάν σας καλέσουν εισπράκτορες χρέους
- Οδηγός: Εταιρείες διαχείρισης χρέους
- Εταιρείες διαχείρισης χρέους: Πώς να χειρίζεστε κλήσεις και προτάσεις
- Ρυθμίσεις χρέους: Παραδείγματα διακανονισμών
Αγωνίζεστε με χρέη προς το δημόσιο; Καλά νέα – οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες είναι πλέον ανοιχτές για το δημόσιο χρέος και τη διευθέτησή του.
Η εφορία και η Εφορία δέχονται αιτήσεις τόσο για παλιές όσο και για νέες ρυθμίσεις, με διαθέσιμες τις επανενεργοποιημένες ρυθμίσεις των 120 και των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων. Υπάρχει επίσης μια νέα πιο ευνοϊκή ρύθμιση με περισσότερες δόσεις που φτάνουν μέχρι και τις 36 ή 72 δόσεις.
Επιπλέον, προωθείται η διαγραφή οφειλών και άλλα ευνοϊκά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων ρύθμισης οφειλών που γίνονται μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας βασισμένης σε αλγόριθμο. Μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματά σας και τις εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση του χρέους.
Οφειλές προς το κράτος: Πλατφόρμες ανοικτές για το δημόσιο χρέος και τον διακανονισμό του
Εάν χρωστάτε χρήματα στο δημόσιο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η εφορία και η Εφορία δέχονται πλέον αιτήσεις για παλιούς και νέους διακανονισμούς. Όλες οι λεπτομέρειες μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση [όνομα δικτυακού τόπου].
Εντός των επόμενων ωρών θα ενεργοποιηθούν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες στην εφορία και τον ΕΦΚΑ για χρέη προς το Δημόσιο. Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να επανενεργοποιήσουν τις παλιές ρυθμίσεις των 120 και των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων, ενώ αναμένεται και νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων.
Οφειλές προς το κράτος: Διαγραφή δανείων και οφειλών – οι οποίοι δικαιούνται περικοπή έως και 80%
Καλά νέα για χιλιάδες Έλληνες, καθώς προωθείται η διαγραφή χρεών, το «κούρεμα» των οφειλών προς το Δημόσιο και πολλά άλλα ευνοϊκά μέτρα! Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία βασισμένη σε αλγόριθμο παράγει ρυθμίσεις οφειλών για όσους οφειλέτες πληρούν τις προϋποθέσεις εισοδήματος, περιουσίας και χρέους. Ο αλγόριθμος του νέου μηχανισμού παρήγαγε σήμερα τις πρώτες 36 προτάσεις ρύθμισης οφειλών, μετά τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, και οι ιδιώτες θεσμικοί πιστωτές ψήφισαν θετικά τις 24 από αυτές.
Οφειλές προς το κράτος: Τα δικαιώματά σας εάν σας καλέσουν εισπράκτορες χρέους
Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων που έχουν λάβει οι Έλληνες από τις τράπεζες μεταβιβάζεται πλέον σε ξένες εταιρείες, οι οποίες τα διαχειρίζονται με Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Οι δανειολήπτες συχνά εκπλήσσονται όταν δέχονται κλήσεις από άγνωστες εταιρείες και δεν είναι σίγουροι για τα δικαιώματά τους. Ακολουθούν ορισμένες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τους δανειολήπτες, τις οποίες παρέχει η δικηγόρος Άννα Κορσάνου.
Οδηγός: Εταιρείες διαχείρισης χρέους
Εάν έχετε ένα δάνειο σε μια τράπεζα και λάβετε ένα τηλεφώνημα από μια άγνωστη εταιρεία, αυτό είναι νόμιμο, ακόμη και αν δεν γνωρίζετε την εταιρεία.
Όταν υπογράψατε το δάνειο, πιθανότατα υπήρχε ρήτρα που έδινε στην τράπεζα το δικαίωμα να μεταβιβάσει το δάνειο.
Οι εταιρείες διαχείρισης χρέους είναι οι συνεργάτες των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν την ευθύνη να επικοινωνούν με τον δανειολήπτη, να κάνουν προτάσεις και ρυθμίσεις, να τις υπογράφουν, να πηγαίνουν στο δικαστήριο και να καταθέτουν διαταγές πληρωμής. Αν έχετε κάποιο παράπονο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στον συνήγορο του καταναλωτή, ενώ στις ιστοσελίδες των εταιρειών αυτών υπάρχει ειδική φόρμα καταγγελίας.
Εταιρείες διαχείρισης χρέους: Πώς να χειρίζεστε κλήσεις και προτάσεις
Κατά την πρακτική τους, οι εταιρείες αυτές βομβαρδίζουν τους δανειολήπτες με ανακοινώσεις αμέσως μόλις εντοπιστούν και συχνά ασκείται πίεση για την υπογραφή μιας συμφωνίας χωρίς να την έχουν κατανοήσει πλήρως.
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, να διαβάσουν διεξοδικά τους όρους της νέας ρύθμισης και ενδεχομένως να διαπραγματευτούν κάποιους όρους. Εάν η αξία του δανείου είναι μεγαλύτερη από την περιουσία ή τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, υπάρχουν περιθώρια για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ή ακόμη και για διαγραφή μέρους του δανείου.
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά ό,τι υπογράφουν και να μην εμμένουν απλώς στο ποσό της δόσης που μπορεί να ακούγεται «βολικό».
Αν δεν σας αρέσει η ρύθμιση που προτείνουν, υπάρχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός της πλατφόρμας από το Δημόσιο, όπου γίνεται καθολική ρύθμιση οφειλών, και στη συνέχεια ο πτωχευτικός νόμος, όπου διαγράφονται τα χρέη αλλά ρευστοποιείται η περιουσία του δανειολήπτη.
Ρυθμίσεις χρέους: Παραδείγματα διακανονισμών
Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα ρυθμίσεων του χρέους που έχουν γίνει, μεταξύ άλλων, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.