Περιεχόμενα
Δείτε τα μαγευτικά μάτια του Ηνίοχου, ένα μοναδικό χάλκινο άγαλμα που μαγεύει μελετητές και επισκέπτες.
Με τη δική του αποκλειστική αίθουσα στο Μουσείο των Δελφών, αυτό το εξέχον γλυπτό απαιτεί προσεκτική παρατήρηση από όλες τις γωνίες για να εκτιμήσει κανείς τις περίπλοκες λεπτομέρειές του. Ζήστε τη ζωντάνια των ματιών του Ηνείχου, που λέγεται ότι αποτυπώνουν τη νικηφόρα στιγμή με μια αίσθηση γαλήνης.
Μάθετε για την ιστορική του σημασία, την εξαιρετική δεξιοτεχνία του και την παρουσία που προκαλεί δέος και αποπνέει μέσα από τα χέρια και τα πόδια του. Αφήστε τις παλλόμενες φλέβες στο εσωτερικό του βραχίονα του να αποκαλύψουν τα θαύματα αυτού του αρχαίου ελληνικού αριστουργήματος.
Τα μαγευτικά μάτια του Hneochos
«Τα μάτια του Ηνίοχου είναι μαγευτικά», λένε μερικοί από τους μελετητές του μοναδικού χάλκινου αγάλματος.
Το εξέχον άγαλμα, με το μοναδικό του βλέμμα, έχει τη δική του αποκλειστική αίθουσα στο Μουσείο των Δελφών. Μια περαστική ματιά δεν είναι αρκετή για να το δείτε.
Πρέπει να σταθείτε, κοιτάζοντάς το προσεκτικά από όλες τις πλευρές, θαυμάζοντας ένα πλήθος λεπτομερειών στο σώμα του και τον περίτεχνο χάλκινο χιτώνα του.
Μια σαγηνευτική έκφραση
Τα μάτια του Hneochos φαίνονται ζωντανά. Ίσως, κανένα άλλο άγαλμα δεν δίνει αυτή τη μοναδική αίσθηση.
Λέγεται ότι η στιγμή αμέσως μετά τη νίκη και η ικανοποίηση του νικητή έχει αποτυπωθεί στο πρόσωπό του, χωρίς την ένταση και τη συγκέντρωση που απαιτείται για τον αγώνα, με τον θρίαμβο να έχει ακόμη ξεθωριάσει από την έκφραση του προσώπου του.
Μια εικόνα της αρχαίας ελληνικής τέχνης
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης της πρώιμης κλασικής περιόδου.
Η δημιουργία του χρονολογείται αμέσως μετά τους Περσικούς Πολέμους, και έχει προταθεί ότι ο Πυθαγόρας του Ρήγιου, ή εναλλακτικά, ο Καλάμης ή ο Κρητικός, μπορεί να είναι ο δημιουργός του.
Το άγαλμα έχει ύψος 1,80 μ. και αποτελεί μέρος ενός συνόλου γλυπτών αφιερωμένων στον Απόλλωνα από τον Πολύζαλο, τον τύραννο της Γέλας, στη Σικελία, τις νίκες του οποίου εξήρε ο Πίνδαρος.
Τα τέλεια φτιαγμένα μάτια
Οι βολβοί των ματιών του Hneochos φιλοτεχνήθηκαν με λευκό σμάλτο, με αποτέλεσμα μια τέλεια απόδοση που προσεγγίζει κατά πολύ ένα φυσικό ανθρώπινο μάτι. Μια καφέ ημιπολύτιμη πέτρα χρησιμοποιήθηκε για την ίριδα, ενώ οι κόρες είναι κατάμαυρες.
Οι βλεφαρίδες δημιουργήθηκαν σχολαστικά με μικρά χάλκινα σύρματα, ενώ λεπτά φύλλα κοκκινωπού χαλκού ζωντανεύουν τα σαρκώδη χείλη.
Μια ζωντανή επίδειξη της νίκης
Τα μαλλιά του φαίνονται βρεγμένα από τον ιδρώτα, απεικονίζοντας το τέλος της επίπονης προσπάθειάς του για τη νίκη. Είναι στυλιζαρισμένα με μικρά βότσαλα και συγκρατούνται στη θέση τους από μια ένθετη ασημένια ταινία που περιβάλλει το κεφάλι.
Αυτή η ελικοειδής κορδέλα λέγεται ότι είναι το επίσημο έμβλημα των νικητών Καβείρων.
Καταστροφή και επανανακάλυψη
Αυτό το χάλκινο σύνολο παρέμεινε άθικτο για περίπου ενάμιση αιώνα μέχρι που καταστράφηκε το 373 π.Χ. από ένα μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε το ιερό των Δελφών, μετατρέποντας σε ερείπια πολλά από τα κτίριά του, συμπεριλαμβανομένου του ναού του Απόλλωνα.
Αν και ο περιηγητής Παυσανίας, ο οποίος επισκέφθηκε τους Δελφούς στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ., δεν ανέφερε τον Ηνίοχο στις λεπτομερείς περιγραφές του για το Ιερό του Απόλλωνα και τα αγάλματά του, είναι σαφές ότι πολλά από τα ιερά στους Δελφούς είχαν ήδη μετατραπεί σε ερείπια. Ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος αναφέρθηκε στο «αφυπνιστικό βλέμμα» του αγάλματος, τονίζοντας το σαγηνευτικό του βλέμμα.
Ο εντυπωσιακός χάλκινος άντρας της αρχαιότητας δεν εντυπωσιάζει μόνο με τα μάτια του, αλλά και με τα στιβαρά χέρια του που κρατούν τα χαλινάρια και τα γερά γειωμένα πόδια του, με φλέβες που μοιάζουν να πάλλονται από ζωή.
Στο εσωτερικό μέρος του βραχίονα, οι φλέβες συνεχίζουν να «πάλλονται».