Σεισμός της Αταλάντης: Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τις επιπτώσεις του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ

Σεισμός της Αταλάντης: Ανησυχία σεισμολόγων – Παρακολούθηση μετασεισμικής ακολουθίας

Σεισμός της Αταλάντης: Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τις επιπτώσεις του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ>

Περιεχόμενα

  1. Σεισμός της Αταλάντης: Ανησυχίες και παρακολούθηση από σεισμολόγους
  2. Κατανόηση του ρήγματος της Αταλάντης
  3. Απόψεις από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα
  4. Κατανόηση των κλιμάκων μέτρησης των σεισμών
  5. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα

Σεισμός της Αταλάντης: Σεισμολόγοι ανησυχούν καθώς ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ εγείρει ανησυχίες. Δείτε τα ενεργά ρήγματα, τις κλίμακες μέτρησης και τα μέτρα προστασίας.

Μείνετε ενημερωμένοι με ζωντανές ενημερώσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τα Σεισμολογικά Κέντρα.

Σεισμός της Αταλάντης: Ανησυχίες και παρακολούθηση από σεισμολόγους

Ο πρόσφατος σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών στην Αταλάντη προκάλεσε ανησυχίες στους σεισμολόγους που παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο αν ο σεισμός αυτός είναι το κύριο γεγονός, οπότε οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τη μετασεισμική ακολουθία, η οποία επί του παρόντος εξελίσσεται όπως αναμένεται.

Κατανόηση του ρήγματος της Αταλάντης

Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα ρήγμα κοντά στο ρήγμα Atalanti, το οποίο συνήθως χρειάζεται αρκετές εκατοντάδες χρόνια για να συσσωρεύσει αρκετή ενέργεια για έναν σημαντικό σεισμό.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι απίθανο να ενεργοποιήσει το ρήγμα Atalanti, το οποίο χωρίζεται σε τρία τμήματα.

Απόψεις από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μοιράστηκε τις απόψεις του για τον σεισμό κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».

Ανέφερε ότι ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε μετά από μια σχετικά ήρεμη νύχτα, την οποία ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι σεισμοί. Αν και δεν είναι βέβαιο αν αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός, η σημερινή σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να αμβλύνει τη διαδικασία.

Ανέφερε επίσης την ιστορική σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους σεισμούς στο Ρεγκίνι το 2013.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό είναι μικρές, επηρεάζοντας μόνο περίπου δέκα σπίτια. Αναφέρθηκε επίσης στην υποχώρηση τμήματος της ακτής στην Αιδηψό, χαρακτηρίζοντάς την ως δευτερογενές φαινόμενο που προκύπτει από την αστάθεια και τη δόνηση που προκάλεσε ο σεισμός.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι ο σεισμός δεν σημειώθηκε στο ρήγμα της Αταλάντης, το οποίο έχει ιστορικό σεισμικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του καταστροφικού σεισμού του 1894.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ρήγμα αυτό συσσωρεύει ενέργεια για πάνω από 500 χρόνια. Κατέληξε δηλώνοντας ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι υπό έλεγχο προς το παρόν.

Κατανόηση των κλιμάκων μέτρησης των σεισμών

Κλίμακα Richter

Η κλίμακα Ρίχτερ μετρά το μέγεθος ενός σεισμού στην εστία του. Ποσοτικοποιεί την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της σεισμικής διάρρηξης και της ολίσθησης των πετρωμάτων.

Αν και η κλίμακα δεν έχει ανώτατο όριο, δεν έχουν παρατηρηθεί στη Γη σεισμοί μεγαλύτεροι από 9,5 Ρίχτερ. Στην κλίμακα καταγράφονται και αρνητικές τιμές λόγω των περιορισμών των πρώτων οργάνων.

Κλίμακα Mercalli

Η κλίμακα Mercalli μετρά την ένταση ενός σεισμού στην επιφάνεια της Γης. Λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του σεισμού στα κτίρια και τις υποδομές.

Η κλίμακα κυμαίνεται από το 1 έως το 12 και επικεντρώνεται στις ζημιές που προκαλούνται στις ανθρώπινες κατασκευές. Μπορεί να μην αξιολογεί με ακρίβεια τους σεισμούς σε ακατοίκητες περιοχές.

Άλλες κλίμακες μέτρησης σεισμών

Εκτός από τις κλίμακες Richter και Mercalli, υπάρχουν και άλλες κλίμακες που χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η κλίμακα επιφανειακού μεγέθους (Ms), η κλίμακα χωρικού μεγέθους (mb), η κλίμακα μεγέθους διάρκειας (MT) και η κλίμακα μεγέθους σεισμικής ροπής (MW). Οι κλίμακες αυτές παρέχουν διαφορετικές προοπτικές στη μέτρηση των σεισμών και χρησιμοποιούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και απαιτήσεις.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η Ελλάδα έχει βιώσει πολλούς σημαντικούς σεισμούς.

Μερικοί αξιοσημείωτοι σεισμοί είναι ο σεισμός της Ρόδου το 1856 με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ και 618 θύματα, ο σεισμός της Κρήτης το 1810 με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ και 2.500 θύματα και ο σεισμός της Αταλάντης το 1894 με μέγεθος 7,0 Ρίχτερ και 225 θύματα. Ο κατάλογος συνεχίζεται, αναδεικνύοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα στο πέρασμα των χρόνων.

To top