Περιεχόμενα
Σαν σήμερα πριν από 79 χρόνια, το χωριό Δίστομο στην Ελλάδα έγινε ο τόπος μιας φρικτής σφαγής από Γερμανούς Ναζί, με αποτέλεσμα τον βασανισμό και τη σφαγή 218 αθώων Ελλήνων.
Το τραγικό αυτό γεγονός εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι γερμανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να εξαλείψουν την αντίσταση των ανταρτών στην περιοχή. Οι επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς θηριωδίας αντήχησαν σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας διεθνή οργή και αναδεικνύοντας τη σημασία της απονομής δικαιοσύνης στα θύματα.
Σαν σήμερα πριν από 79 χρόνια, το ειρηνικό χωριό Δίστομο στην Ελλάδα υπέστη μια φρικτή τραγωδία από τους Γερμανούς Ναζί. Στις 10 Ιουνίου 1944, μια γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των SS, συνοδευόμενη από μια άλλη ομάδα, εξαπέλυσε επίθεση στο χωριό.
Επίθεση στο Δίστομο
Οι γερμανικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει να εκκαθαρίσουν την περιοχή από τις δυνάμεις των ανταρτών, αλλά συνάντησαν αντίσταση από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στον Καταβόθρα.
Σε μια σφοδρή μάχη, οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας απώλειες και στις δύο πλευρές.
Η σφαγή του Διστόμου
Σε αντίποινα για την αντίσταση που αντιμετώπισαν, οι γερμανικές δυνάμεις, υπό τη διοίκηση του υπολοχαγού Hans Zabel, επέστρεψαν στο Δίστομο με εκδικητικές προθέσεις.
Έβαλαν φωτιά στο χωριό και εκτέλεσαν ανελέητα 218 αθώους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ανδρών, παιδιών, εφήβων και βρεφών.
Η σοκαριστική κτηνωδία αναφέρθηκε αμέσως από το BBC, προκαλώντας διεθνή οργή. Η Γερμανική Διοίκηση στην Αθήνα προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες στους κατοίκους του Διστόμου, κατηγορώντας τους για μη συμμόρφωση στις στρατιωτικές διαταγές.
Δικαιοσύνη και συνέπειες
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου καταδίωξε επιμελώς τους δράστες της σφαγής. Ο Χανς Ζάμπελ, ο υπεύθυνος για τις βάναυσες πράξεις, εντοπίστηκε στο Παρίσι και συνελήφθη.
Ομολόγησε την έκταση των φρικαλεοτήτων, αλλά ισχυρίστηκε ότι εκτελούσε διαταγές.
Αν και εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για μια άλλη υπόθεση, ο Ζάμπελ δεν αντιμετώπισε ποτέ τις συνέπειες των πράξεών του στην Ελλάδα.
Η μνήμη της σφαγής στο Δίστομο αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.