Περιεχόμενα
- Ασφάλειες: Οι εταιρείες ζόμπι στην αγορά φέρνουν συχνά λουκέτα
- Τράπεζα της Ελλάδος: Ασφαλιστικές υπηρεσίες
- Σοκ στον ασφαλιστικό κλάδο: Αγωνία για χιλιάδες οδηγούς
- Η Euroins Greece συνεχίζει την αδιάκοπη πορεία ανάπτυξης
- Καμία επίπτωση στους ασφαλισμένους στη Βουλγαρία
- Πτώχευση της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Orange2fly
- Εταιρείες ζόμπι και συχνά λουκέτα στην ασφαλιστική αγορά
- Προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ασφαλιστικό κλάδο
Τίτλος: Αφήνει χιλιάδες οδηγούς σε αγωνία Εισαγωγή: Το κλείσιμο γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας έχει προκαλέσει σοκ στον κλάδο, προκαλώντας αγωνία σε χιλιάδες οδηγούς.
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις και τον αντίκτυπο στην ασφαλιστική αγορά. Έκδοση HTML:
Το κλείσιμο γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας έχει προκαλέσει σοκ στον κλάδο, προκαλώντας αγωνία σε χιλιάδες οδηγούς. Η Ρουμανική Ρυθμιστική και Εποπτική Αρχή απέσυρε την άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας Euroins Romania, η οποία ήταν η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.
Ωστόσο, η Euroins Greece διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στις δραστηριότητές της λόγω της διαμάχης μεταξύ των ρουμανικών ρυθμιστικών αρχών και της Euroins Romania. Η μητρική εταιρεία της Euroins Greece, Euroins Bulgaria AD, συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά, καταγράφοντας ισχυρό κύκλο εργασιών 231,916 εκατ. ευρώ το 2022.
Ασφάλειες: Οι εταιρείες ζόμπι στην αγορά φέρνουν συχνά λουκέτα
Τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα έρχονται αντιμέτωπα με τις επιπτώσεις της πανδημίας της κρίσης, με πολλά λουκέτα να απειλούν τον επιχειρηματικό τομέα.
Παρά την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου που έχει ως στόχο να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους πτωχευμένους επιχειρηματίες, η αγορά εξακολουθεί να επιβαρύνεται με μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Παραδόξως, η ελληνική επιχειρηματικότητα παρουσιάζει υψηλό ποσοστό εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ενώ οι πτωχεύσεις παραμένουν ελάχιστες.
Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει δυνητικούς κινδύνους, καθώς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης έχουν παρατείνει την ύπαρξη των προβληματικών επιχειρήσεων «ζόμπι».
Τράπεζα της Ελλάδος: Ασφαλιστικές υπηρεσίες
Μέσα στη φαινομενικά μαγική εικόνα των χαμηλών πτωχεύσεων, χιλιάδες εταιρείες «ζόμπι» στην Ελλάδα ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την πραγματική τους δυσχερή θέση μόλις λήξουν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.
Οι τράπεζες φοβούνται ότι αυτές οι επιχειρήσεις, των οποίων ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, θα αποκαλύψουν την οικονομική τους αστάθεια το 2022, οδηγώντας σε πιθανές αθετήσεις δανείων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει χαρακτηρίσει την αύξηση των πτωχεύσεων ως τον σημαντικότερο κίνδυνο για την οικονομία.
Η εμφάνιση μη βιώσιμων επιχειρήσεων που πτωχεύουν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, μείωση του προσωπικού εισοδήματος και αύξηση του ιδιωτικού χρέους.
Σοκ στον ασφαλιστικό κλάδο: Αγωνία για χιλιάδες οδηγούς
Μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία συγκλόνισε τον ασφαλιστικό κλάδο ανακοινώνοντας το κλείσιμό της, αφήνοντας χιλιάδες οδηγούς στην αγωνία.
Η ρουμανική ρυθμιστική και εποπτική αρχή απέσυρε την άδεια της Euroins Romania, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.
Ωστόσο, η Euroins Greece διαβεβαίωσε τους πελάτες της ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (FSC) της Βουλγαρίας, η οποία εποπτεύει τον ασφαλιστικό όμιλο Euroins Insurance Group AD, δεν διαπίστωσε προβλήματα με τη φερεγγυότητα των επιμέρους εταιρειών ή του ομίλου στο σύνολό του.
Η Euroins Greece συνεχίζει την αδιάκοπη πορεία ανάπτυξης
Η μητρική εταιρεία της Euroins Greece, Euroins Bulgaria AD, δεν επηρεάζεται από το κλείσιμο της Euroins Romania. Η Euroins Bulgaria AD συνεχίζει την αδιάκοπη πορεία ανάπτυξής της, όπως αποδεικνύεται από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της.
Το οικονομικό έτος 2022, κατέγραψε κύκλο εργασιών 231,916 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με το 2021.
Καμία επίπτωση στους ασφαλισμένους στη Βουλγαρία
Η βουλγαρική Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (FSC) ανακοίνωσε ότι η Euroins Romania δεν ασκεί ασφαλιστικές δραστηριότητες στη Βουλγαρία.
Το κλείσιμο της Euroins Romania δεν επηρεάζει τους ασφαλισμένους στις βουλγαρικές ασφαλιστικές εταιρείες της Euroins Insurance Group AD. Η FSC επιβεβαίωσε τη φερεγγυότητα των επιμέρους εταιρειών και του ομίλου στο σύνολό του.
Πτώχευση της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Orange2fly
Μια ελληνική αεροπορική εταιρεία, η Orange2fly, που ειδικεύεται σε πτήσεις τσάρτερ, αναγκάστηκε να κλείσει. Η εταιρεία, που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα από το 2019, δεν μπόρεσε να αντέξει τις πρόσθετες προκλήσεις που έφερε η πανδημία.
Η διοίκησή της κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, με την ακρόαση στο δικαστήριο να έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου.
Η Orange2fly τελεί υπό προσωρινή προστασία από τους πιστωτές από τις 20 Οκτωβρίου 2020, όπως διέταξε το Πρωτοδικείο Αθηνών. Η εταιρεία ανακοίνωσε αρνητικά αποτελέσματα ύψους -3,7 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2020 και ζημίες ύψους 5,8 εκατ.
ευρώ το 2019. Ο κύκλος εργασιών το 2020 μειώθηκε σε 11,5 εκατ. ευρώ από 55,8 εκατ. ευρώ το 2019.
Εταιρείες ζόμπι και συχνά λουκέτα στην ασφαλιστική αγορά
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, με πολλά λουκέτα στον ορίζοντα. Το ελληνικό πτωχευτικό πλαίσιο δεν έχει εξαλείψει αποτελεσματικά τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Ο νέος πτωχευτικός νόμος, που θεσπίστηκε τον Ιούνιο, δεν έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση της αγοράς από τις επιχειρήσεις-ζόμπι.
Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι νέες εγγραφές επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 71,0% το β’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2020, ενώ οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές.
Αντίθετα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται χαμηλότερη αύξηση των νέων επιχειρήσεων και αύξηση των πτωχεύσεων κατά 24% σε ετήσια βάση.
Προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ασφαλιστικό κλάδο
Τα παρατεταμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης διατήρησαν στην επιφάνεια πολυάριθμες εταιρείες «ζόμπι», δημιουργώντας σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει προειδοποιήσει για επικείμενη αύξηση των πτωχεύσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης.
Η έκθεση υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνδέονται με την πτώχευση μεγάλου αριθμού μη βιώσιμων επιχειρήσεων, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, αύξηση του ιδιωτικού χρέους και αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).
Οι κίνδυνοι αυτοί επηρεάζουν αρνητικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και εμποδίζουν την επιστροφή της χώρας σε δημοσιονομική ισορροπία.