Σοκαριστική πρόβλεψη: Η κλιματική αλλαγή φέρνει πρωτοφανή ζέστη και ακραία καιρικά φαινόμενα

Ετοιμαστείτε για μια συγκλονιστική πρόγνωση τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η κλιματική αλλαγή παίρνει το φόρο της. Οι ειδικοί προβλέπουν το πιο θερμό καλοκαίρι μέχρι σήμερα, με την Ισπανία να αντιμετωπίζει ήδη έναν πρωτοφανή καύσωνα.

Σοκαριστική πρόβλεψη: Η κλιματική αλλαγή φέρνει πρωτοφανή ζέστη και ακραία καιρικά φαινόμενα>

Περιεχόμενα

  1. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
  2. Το φαινόμενο της ερημοποίησης
  3. Αύξηση των ακραίων κυμάτων καύσωνα
  4. Επιβεβαιωμένες προβλέψεις για καύσωνα
  5. Ανάγκη για δράση

Οι ειδικοί σε θέματα καιρού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο τρομακτικές.

Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το πιο θερμό μέχρι σήμερα, με την Ισπανία να βιώνει ήδη έναν πρωτοφανή καύσωνα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τονίζει ότι η κλιματική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την ευρύτερη Μεσόγειο και τον κόσμο.

Η τάση αύξησης της θερμοκρασίας επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον, οδηγώντας σε ξηρασία, πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ακριβείς καλοκαιρινές συνθήκες, οι παρατηρήσεις δείχνουν αύξηση των ακραίων καύσωνων.

Ο Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επιστροφής στον ιστορικό καύσωνα του 2021 και καλεί σε δράση για την καταπολέμηση του ύπουλου κινδύνου των καύσωνων. Χωρίς μέτρα, αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις ανθρώπινες ζωές και την παραγωγή. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή τώρα για να προστατεύσουμε το μέλλον.

Καιρός: συγκλονιστική πρόγνωση για τις επόμενες εβδομάδες: Καιρός: Αυτό που έρχεται δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ – Σοκαριστική πρόγνωση για τις επόμενες εβδομάδες.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες, και μάλιστα το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το πιο θερμό μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι η Ισπανία βιώνει ήδη έναν πρωτοφανή για την εποχή καύσωνα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι το κλίμα είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί όχι μόνο τον ελληνικό χώρο αλλά και την ευρύτερη Μεσόγειο και τον κόσμο.

«Βλέπουμε τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ισπανία και σε άλλες μεσογειακές χώρες, οι οποίες πρέπει να σημειώσουμε ότι αποτελούν εστία ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο.

Βλέπουμε όλα αυτά τα γεγονότα και προβληματιζόμαστε με βάση φυσικά τις διεθνείς καταγραφές και τα διεθνή δεδομένα που υπάρχουν.

Θεωρείται ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία αύξησης των θερμότερων θερμών περιόδων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα θερμότερο καλοκαίρι φέτος».

Αφού εξήγησε ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τι ακριβώς θα συμβεί το επόμενο καλοκαίρι, τόνισε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται επιφέρει τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Το φαινόμενο της ερημοποίησης

«Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι η αύξηση των βαθμών και της θερμοκρασίας κατά τη θερινή περίοδο και άλλες περιόδους σημαίνει ότι έχουμε περισσότερη ξηρασία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα πυρκαγιών.

Στη συνέχεια έχουμε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων, δηλαδή πλημμύρες, διάβρωση, κατολισθήσεις, και όλος αυτός ο κύκλος, ο οποίος είναι ένας κύκλος που επιταχύνεται συνεχώς, οδηγεί σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγεί σε ένα φαινόμενο που δεν έχει επιστροφή. Το φαινόμενο της ερημοποίησης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας Πρόδρομος Ζανής σημείωσε ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφικτό να προβλέψουμε τι καλοκαίρι θα έχουμε.

Αύξηση των ακραίων κυμάτων καύσωνα

«Υπάρχουν μόνο εποχικές προβλέψεις που είναι σε ερευνητικό επίπεδο από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι ότι πιθανώς θα είναι θερμότερο φέτος, αλλά πρέπει να το δούμε με κάποια προσοχή».

«Η επιστήμη βασίζεται σε αυτό που παρατηρούμε, στην κατανόηση αυτού που παρατηρούμε και από εκεί και πέρα σε αυτό που μπορούμε να εκτιμήσουμε για το μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξουμε τα δεδομένα παρατήρησης… θα δούμε ότι η συχνότητα αυτών των ακραίων επεισοδίων αυξάνεται. Τώρα και με βάση τα μελλοντικά σενάρια οδεύουμε προς περαιτέρω αύξηση: 5 και 6 επεισόδια σοβαρών καύσωνων ανά δεκαετία» κατέληξε.

Επιβεβαιωμένες προβλέψεις για καύσωνα

Καιρός: καλοκαίρι…. κόλαση! Έρχονται 50άρια στην Ελλάδα – Επιβεβαιώθηκε από τους μετεωρολόγους! Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για καλοκαιρινή… κόλαση και τα θερμόμετρα στην Ελλάδα θα «σπάσουν» ρεκόρ!.

Ο Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε για το ενδεχόμενο επιστροφής του ιστορικού καύσωνα του 2021 αυτό το καλοκαίρι, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ορατές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λαγοβάρδος επεσήμανε ότι παρά τις απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται ήδη από την άνοιξη σε μέρη όπως η Ισπανία, η Ελλάδα βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση.

Ανάγκη για δράση

«Δυστυχώς, αν δεν λάβουμε μέτρα, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη των επιστημόνων – και προσωπικά συμφωνώ με αυτό – είναι οι καύσωνες.

Οι καύσωνες είναι ένας ύπουλος κίνδυνος που σκοτώνει πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν έχουν την ένταση και τον θόρυβο που έχει μια καταιγίδα ή μια θύελλα. Είναι όμως ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που μπορεί να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην παραγωγή», είπε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας, έχουμε δει μια αύξηση της θερμοκρασίας, πάνω από ένα βαθμό όσον αφορά το μέγιστο και ενάμιση σε ορισμένες περιοχές, από το 1991 έως το 2020.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι – παρόλο που η ποσότητα της βροχής, συνολικά μέσα στο έτος δεν αλλάζει πολύ – αυτό που αλλάζει είναι ότι οι ημέρες με βροχή γίνονται μικρότερες, αλλά οι ενδιάμεσες διάρκειες που έχουμε ξηρασία γίνονται μεγαλύτερες και όταν βρέχει, βρέχει πιο δυνατά και αυτό είναι προβληματικό για τους ανθρώπους και την πολιτική προστασία προφανώς, αλλά και για την ίδια τη γη».

To top