Περιεχόμενα
- Προκαλεί δέος: Παΐσιος στον Τίμιο Σταυρό Σπάνιες φωτογραφίες από το εσωτερικό του
- Ας κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στο κελί του.
- «Γράψτε σε χαρτί αυτό που θέλετε να συζητήσετε και βάλτε το στο κουτί. Θα ωφεληθείτε περισσότερο από την προσευχή παρά από τη συζήτηση».
- Κελί Αγίου Παϊσίου: Η αυλή με τις ελιές και τα αμπέλια
- Αυτό ήταν το κελί του Αγίου Παϊσίου στον Τίμιο Σταυρό
- Δείτε μερικές εντυπωσιακές εικόνες από τον τόπο όπου έζησε ο Άγιος Παΐσιος
Εξερευνήστε το εντυπωσιακό κελί του Αγίου Παϊσίου στον Τίμιο Σταυρό μέσα από σπάνιες εσωτερικές φωτογραφίες.
Αυτός ο αγαπημένος σύγχρονος άγιος γοήτευε τους επισκέπτες με τα καταπραϋντικά του λόγια και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε αυτόν τον αξιοσημείωτο χώρο. Ελάτε μαζί μας σε ένα εικονικό ταξίδι στο κελί του, κρυμμένο σε μια καλύβα περιτριγυρισμένη από ελαιόδεντρα και αμπέλια, όπου η απλότητα και η πνευματικότητα συνέκλιναν.
Δείτε τη βαθιά επίδραση αυτής της ταπεινής κατοικίας και παρακολουθήστε την αξιοσημείωτη ζωή του Αγίου Παϊσίου μέσα από συναρπαστικές εικόνες.
Προκαλεί δέος: Παΐσιος στον Τίμιο Σταυρό Σπάνιες φωτογραφίες από το εσωτερικό του
Ο Άγιος Παΐσιος, είναι ίσως ένας από τους πιο αγαπητούς σύγχρονους αγίους, τα λόγια του οποίου γαληνεύουν την ψυχή οποιουδήποτε τα διαβάζει.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται και συγκινούνται από το κελί του Αγίου Παϊσίου, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Ας κάνουμε ένα νοερό ταξίδι στο κελί του.
Στη διαδρομή από τη Σταυρονικήτα προς τις Καρυές, λίγο μετά το ιερό στα αριστερά του δρόμου, αρχίζει ένα μονοπάτι.
Διασχίζει χαμηλά δάση από κουμαριές, αριά και ρείκια, ανεβοκατεβαίνει σε ανώμαλο έδαφος και καταλήγει σε μια καλύβα περιφραγμένη με συρματόπλεγμα. Δίπλα στην πόρτα υπήρχε ένα σχισμένο κουτί, σαν γραμματοκιβώτιο, και ένα σημείωμα που έγραφε κάπως έτσι.
«Γράψτε σε χαρτί αυτό που θέλετε να συζητήσετε και βάλτε το στο κουτί. Θα ωφεληθείτε περισσότερο από την προσευχή παρά από τη συζήτηση».
Ένα σύρμα δεμένο στον φράχτη χτυπούσε το κουδούνι και ειδοποιούσε τον Γέροντα.
Κελί Αγίου Παϊσίου: Η αυλή με τις ελιές και τα αμπέλια
Στο μονοπάτι υπήρχε ένας σωρός από ξύλα. Τα είχε τοποθετήσει εκεί για να μην φαίνονται όταν περπατούσε από το κελί προς το εργαστήριο.
Κατεβαίνοντας προς το Κελί στα δεξιά, κάτω από μια ελιά, υπήρχε ένα μικρό τραπέζι και δύο ή τρία αυτοσχέδια καθίσματα, το καλοκαιρινό του αρχηγείο.
Στα αριστερά ήταν ο τάφος του Παπα-Τυχών, όπου ο Γέροντας είχε φυτέψει δενδρολίβανο για να μην τον ποδοπατήσουν. Τρία ή τέσσερα σκαλοπάτια οδηγούσαν σε έναν διάδρομο, που υπήρχε πριν από την είσοδο, μεταξύ του σπιτιού και μιας βεράντας.
Οι άκρες του διαδρόμου ήταν κλειστές με πόρτες, για να αποκόπτεται το ρεύμα.
Αυτό ήταν το κελί του Αγίου Παϊσίου στον Τίμιο Σταυρό
Αριστερά υπήρχε μια πρωτόγονη κουζίνα, ένα μέρος στη βεράντα, αρκετά μεγάλο για να χωράει το δοχείο, και από κάτω ένα μέρος για να ανάψει φωτιά.
Υπήρχε ένα μικρό υπόστεγο πριν από την είσοδο του Γολγοθά, και ο προσκυνητής, περνώντας από την πόρτα της εισόδου, βρισκόταν σε έναν προθάλαμο ένα σκαλοπάτι φαρδύ και τρία μήκη, που φωτιζόταν από ένα μικρό παράθυρο. Ευθεία μπροστά ήταν το κελί του Γέροντα και αριστερά το παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού με τρεις τέσσερις εικόνες στο τέμπλο, ένα στασίδι, ένα αναλόγιο και τίποτε άλλο.
Εντυπωσιακή απλότητα.
Λίγα μέτρα δυτικότερα από την είσοδο, μια άλλη εξωτερική πόρτα οδηγούσε στο εργαστήριό του και στο Αρχονταρίκι, ένα μικρό, φτωχό κελί με χαμηλή οροφή από καλάμια και χώμα και με δύο πολύ στενά κρεβάτια, ελάχιστα απομακρυσμένα μεταξύ τους, ίσα ίσα που χωρούσαν να σταθεί ένας άνθρωπος.
Δείτε μερικές εντυπωσιακές εικόνες από τον τόπο όπου έζησε ο Άγιος Παΐσιος
Η μικρή καλύβα του Τιμίου Σταυρού είχε λίγες ευκαιρίες για φιλοξενία, και ο Γέροντας, με τον συνεσταλμένο τρόπο του, φιλοξενούσε με διάκριση όταν έκρινε ότι υπήρχε ανάγκη.
Γράφει σε μια επιστολή του (21-12-71): «Ο Γέροντας, ο Γέροντας, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, γράφει σε μια επιστολή του (21-12-71): «…Έχω όλη την καλή πρόθεση να σας φιλοξενήσω με όλη την τσιγγάνικη φιλοξενία μου στην καλύβα μου και να γίνω δικός σας, όχι ο μισός Παΐσιος, αλλά όλοι σας. Όποτε θέλετε, μη διστάζετε, (γιατί όταν καταλάβω ότι διστάζετε, θα στενοχωρηθώ.) Μόνο τώρα το χειμώνα, ένας μόνο γίνεται δεκτός στην Καλύβα. Δυστυχώς, η Καλυψώ μου δεν συμφωνεί με την καρδιά μου».