Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα & πότε να καλέσετε γιατρό – Ανησυχίες για τον στρεπτόκοκκο λαιμό

Δείτε τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό. Μάθετε για τον στρεπτόκοκκο, τη μετάδοσή του και τις πιθανές επιπλοκές.

Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα & πότε να καλέσετε γιατρό – Ανησυχίες για τον στρεπτόκοκκο λαιμό>

Περιεχόμενα

  1. Στρεπτόκοκκος: Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και πότε να συμβουλευτείτε γιατρό
  2. Τι πρέπει να ξέρετε: Κατανόηση του στρεπτόκοκκου

Δείτε τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα. Τα κρούσματα στρεπτόκοκκου συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχίες στους γονείς.

Μάθετε από τον παιδίατρο Μάριο Ανδρέου στην εκπομπή «Today» πώς ο στρεπτόκοκκος μπορεί να επηρεάσει μικρούς και μεγάλους. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Μάθετε περισσότερα για αυτό το βακτήριο και πώς να προστατευτείτε.

Στρεπτόκοκκος: Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Ο στρεπτοκοκκικός λαιμός εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους γονείς, καθώς τα κρούσματα επιμένουν.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου εμφανίστηκε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ για να ρίξει φως σε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τον στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τον Δρ Ανδρέου, ο χρόνος αντίδρασης είναι κρίσιμος κατά την αντιμετώπιση των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μέσω σταγονιδίων, προσβάλλοντας τόσο τα νεαρά όσο και τα ηλικιωμένα άτομα.

Ωστόσο, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του.

Ένα κοινό σημείο σύγχυσης είναι ότι το μικρόβιο προσβάλλει κυρίως τις αμυγδαλές.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε άμεση κλινική εξέταση από παιδίατρο και να υποβληθείτε σε τεστ στρεπτόκοκκου για να διαπιστώσετε αν το παιδί έχει στρεπτόκοκκο.

Εάν η εξέταση επιβεβαιώσει ένα θετικό αποτέλεσμα, συνήθως συνταγογραφείται μια δεκαήμερη αγωγή αντιβιοτικών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό εξαλείφει αποτελεσματικά το μικρόβιο.

Ωστόσο, υπάρχει μια πιο σοβαρή μορφή, γνωστή ως διεισδυτικός στρεπτόκοκκος, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδίως όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες, όπως ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ταυτόχρονες ιογενείς λοιμώξεις.

Ο Δρ Ανδρέου συμβουλεύει τους γονείς να επαγρυπνούν και να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα εάν ένα παιδί έχει λάβει αντιβιοτικά αλλά εξακολουθεί να έχει επίμονο πυρετό μετά από 24 ώρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Τι πρέπει να ξέρετε: Κατανόηση του στρεπτόκοκκου

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, που αναφέρεται επίσης ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περίπου το 1-5% των ατόμων μπορεί να φέρουν το βακτήριο στο λαιμό, το δέρμα ή άλλες περιοχές χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα. Τα άτομα αυτά θεωρούνται υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, αλλά ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 10 ετών, των ατόμων άνω των 65 ετών, των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, των ατόμων με χρόνιες ασθένειες και των ατόμων που ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες ή σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα.

Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος είναι μία από τις κύριες αιτίες φαρυγγομυκητίασης σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, επαφής με μολυσμένες επιφάνειες, άμεσης επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες και από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται ευκολότερα από άτομα που είναι ενεργά άρρωστα παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Οι συνήθεις λοιμώξεις που προκαλούνται από αυτό το βακτήριο περιλαμβάνουν τον στρεπτοκοκκικό λαιμό, την οστρακιά (που συνοδεύεται από πυρετό και δερματικό εξάνθημα), την ιμπέτιγκο (δερματική λοίμωξη) και την κυτταρίτιδα (φλεγμονή του δέρματος και του υποδόριου λίπους).

Εάν δεν αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως λοιμώξεις των νεφρών (μετα-στρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή λοιμώξεις της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης που προκαλείται από το βακτήριο.

Για παράδειγμα, η φαρυγγομυκητίαση συνήθως παρουσιάζει πυρετό, πονόλαιμο, δυσκολία στην κατάποση, πρησμένες αμυγδαλές με λευκωπή επίστρωση, διογκωμένους λεμφαδένες και αιμορραγικές κηλίδες (πετέχειες) στον ουρανίσκο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως νεκρωτική περιτονίτιδα και στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικού σοκ..

To top