Συμβουλές από τις ελληνικές αρχές: Προστατευτείτε από τις διαδικτυακές απάτες

Προστατευτείτε από τις διαδικτυακές απάτες και τις απάτες με αυτές τις συμβουλές και πληροφορίες. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τα μηνύματα phishing, το catfishing και την επενδυτική απάτη.

Συμβουλές από τις ελληνικές αρχές: Προστατευτείτε από τις διαδικτυακές απάτες>

Περιεχόμενα

  1. Ειδοποίηση απάτης Netflix: Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας από online απατεώνες
  2. Τι είναι το Catfishing και πώς να αποφύγετε την απάτη στο Instagram;
  3. Προστατευθείτε από την απάτη: Συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές
  4. Τύποι απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις
  5. Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης
  6. Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε απάτη;
  7. Μείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο: Ενημερωθείτε και προστατέψτε τους λογαριασμούς σας

Μάθετε πώς να προστατεύεστε από ηλεκτρονικές απάτες και απάτες με αυτές τις συμβουλές και τις Συχνές Ερωτήσεις.

Μην πέσετε θύμα των τελευταίων απάτης Netflix και catfishing και μείνετε σε επαγρύπνηση απέναντι σε απόπειρες phishing και επενδυτικές απάτες. Μάθετε πού μπορείτε να αναφέρετε περιστατικά και αποκτήστε πρόσβαση σε χρήσιμες πηγές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο και αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης με αυτές τις χρήσιμες οδηγίες.

Ειδοποίηση απάτης Netflix: Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας από online απατεώνες

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι συνδρομητές του Netflix στην Ελλάδα λαμβάνουν μηνύματα SMS που τους καλούν να ενημερώσουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Ωστόσο, το μήνυμα αποτελεί απάτη με στόχο την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών από τους χρήστες.

Το μήνυμα αναφέρει ότι αυτή είναι η «τελευταία προειδοποίηση» πριν επιβληθούν περιορισμοί στο λογαριασμό και παρέχει έναν σύνδεσμο για την ενημέρωση των στοιχείων. Συμβουλεύουμε όλους τους χρήστες του Netflix να αγνοήσουν το μήνυμα και να το διαγράψουν αμέσως.

Τι είναι το Catfishing και πώς να αποφύγετε την απάτη στο Instagram;

Το catfishing και ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελούν αυξανόμενη ανησυχία για τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μια πρόσφατη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη οδήγησε στη σύλληψη ενός άνδρα από την ελληνική αστυνομία.

Ο δράστης δημιούργησε ένα ψεύτικο προφίλ μιας γυναίκας στο Instagram και παρέσυρε έναν άνδρα να συνομιλήσει μαζί του. Αφού βαρέθηκε, το θύμα σταμάτησε να του απαντά και ο δράστης ξεκίνησε το αρρωστημένο σχέδιο εκδίκησής του αναρτώντας φωτογραφίες του θύματος σε ιστοσελίδα γνωριμιών για ομοφυλόφιλους.

Το θύμα έλαβε μηνύματα από αγνώστους, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του δράστη. Προσοχή σε τέτοιου είδους απάτες και να είστε πάντα προσεκτικοί όταν συνομιλείτε με αγνώστους στο διαδίκτυο.

Προστατευθείτε από την απάτη: Συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η ηλεκτρονική απάτη αποτελεί σοβαρή απειλή που μπορεί να προκαλέσει οικονομική και προσωπική ζημία.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ηλεκτρονική απάτη που ξεκίνησε το 2021 έχει ως στόχο να μειώσει τον αριθμό των περιστατικών σε ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό όλων των συναλλαγών. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤΤ) και ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Διαμεσολαβητής παρέχουν απαντήσεις σε επίκαιρα ερωτήματα και συμβουλές για να μην πέσετε θύμα απάτης.

Τύποι απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επενδύσεις

Η ΕΕΤΤ και ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Διαμεσολαβητής απαντούν σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ηλεκτρονική απάτη στις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις επενδύσεις. Ακολουθούν ορισμένες από τις ερωτήσεις που απαντήθηκαν.

Πώς να αποφύγετε να πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές οδηγίες.

  • Εισάγετε μόνοι σας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τράπεζάς σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στις υπηρεσίες e-banking
  • Βεβαιωθείτε ότι ο σύνδεσμος στον οποίο συνδέεστε αντιστοιχεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της τράπεζάς σας
  • Ελέγξτε τη συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα της τράπεζας με τον κωδικό ενός χρόνου OTP πριν την επιβεβαιώσετε.
  • Αποφύγετε τη χρήση δημόσιων ή κοινόχρηστων δικτύων και μην αποθηκεύετε ποτέ τους κωδικούς σας σε καμία συσκευή.
  • Αλλάζετε τακτικά τους κωδικούς πρόσβασής σας και διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό
  • Αποφύγετε μηνύματα αμφίβολης προέλευσης και μην ακολουθείτε συνδέσμους προς ύποπτους ιστότοπους
  • Μην αποκαλύπτετε εμπιστευτικές πληροφορίες σε τρίτους
  • Χρησιμοποιήστε ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο και επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας σε περίπτωση υποψίας διαρροής των κωδικών ασφαλείας σας.

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε απάτη;

Εάν υποψιάζεστε απάτη, καταγγείλετε την απάτη στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες τυπολογίες ηλεκτρονικών και επενδυτικών απάτων που υπάρχουν.

Μείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο: Ενημερωθείτε και προστατέψτε τους λογαριασμούς σας

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) παρέχει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να προστατευτείτε από την ηλεκτρονική απάτη.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπό τους για να μάθετε περισσότερα για τις συνεχιζόμενες εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ηλεκτρονική απάτη, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας «απάτες στον κυβερνοχώρο» και της Ευρωπαϊκής.

To top