Συναγερμός για ηλεκτρονική απάτη: Προστατευθείτε από απάτες και απατεώνες

Μείνετε σε επαγρύπνηση! Οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας γίνονται στόχος απατεώνων που στέλνουν πλαστά μηνύματα, με στόχο την κλοπή τραπεζικών κωδικών και την πρόσβαση σε χρήματα. Μάθετε για το phishing, το money muling και την απάτη στις επενδύσεις.

Συναγερμός για ηλεκτρονική απάτη: Προστατευθείτε από απάτες και απατεώνες>

Περιεχόμενα

  1. Κατηγορίες απατηλών μεθόδων
  2. Catfishing και ηλεκτρονική απάτη εκφοβισμού

Συναγερμός: Πελάτες της Εθνικής Τράπεζας προσέξτε τα απατηλά μηνύματα!.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση των πλαστών μηνυμάτων με στόχο την κλοπή τραπεζικών κωδικών και την πρόσβαση στα χρήματα του λογαριασμού.

Τα μηνύματα αυτά, που παριστάνουν την Εθνική Τράπεζα, ισχυρίζονται ψευδώς ότι έχει ανακληθεί η πρόσβαση στους λογαριασμούς. Οι παραλήπτες καλούνται να πατήσουν σε έναν σύνδεσμο για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους και να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει ότι πρόκειται για απόπειρα κλοπής κωδικού πρόσβασης.

Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου επινοούν συνεχώς νέες μεθόδους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πέσει κανείς θύμα των απατών τους. Μάθετε για τις τεχνικές απάτης, όπως το phishing, το money muling και η απάτη με επενδύσεις. Επιπλέον, ένα πρόσφατο περιστατικό catfishing στη Θεσσαλονίκη οδήγησε σε μια σύλληψη, αποτελώντας υπενθύμιση της ανάγκης επαγρύπνησης στο διαδίκτυο.

Εξοικειωθείτε με τα προληπτικά μέτρα και αναφέρετε τυχόν περιστατικά στις αρμόδιες αρχές.

Ειδοποίηση για όσους έχουν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα: Δείτε τι συνέβη στην τράπεζα – Απάτη.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση της αποστολής ψεύτικων μηνυμάτων, μέσω των οποίων απατεώνες επιχειρούν να υποκλέψουν τραπεζικούς κωδικούς και να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια λογαριασμών.

Αυτή τη φορά το μήνυμα (βλ.

εικόνες) που υποτίθεται ότι προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα ενημέρωνε όσους το έλαβαν ότι η πρόσβαση στους λογαριασμούς υποτίθεται ότι έχει ανακληθεί και ζητούσε από όσους το έλαβαν να κάνουν κλικ σε έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και να ενεργοποιήσουν την κάρτα τους!.

Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο, ο παραλήπτης του μηνύματος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε περιβάλλον e-banking της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι πρόκειται για απόπειρα κλοπής κωδικών πρόσβασης.

Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εφευρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους επίθεσης, είτε μέσω μηνυμάτων SMS είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες να παρασύρουν κάποιον στην απάτη τους.

Κατηγορίες απατηλών μεθόδων

  • Παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMS (phishing ή phishing).
  • Phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing ή phishing.
  • Αθέμιτες προσφορές για τη διαμεσολάβηση στη μεταφορά παράνομων χρημάτων (money muling).
  • Απάτη με το πρόσχημα της επισκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  • Επενδυτική απάτη.

Catfishing και ηλεκτρονική απάτη εκφοβισμού

Μια νέα απάτη έχουν ανακαλύψει οι απατεώνες για να ξεγελάσουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μια πολύ «μυστηριώδης» περίπτωση catfishing και διαδικτυακού εκφοβισμού αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη και οδήγησε στη σύλληψη ενός άνδρα από την Ελληνική Αστυνομία.

Ένας άνδρας έχει ήδη προφυλακιστεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2022 και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας άρχισε να συνομιλεί μέσω Instagram με ένα προφίλ που φαινόταν να ανήκει σε μια γυναίκα.

Κάποια στιγμή, εκείνος βαρέθηκε και σταμάτησε να απαντά, με τον χρήστη του άλλου προφίλ -που αποδείχθηκε ότι ήταν… άνδρας- να θυμώνει και να στήνει ένα «αρρωστημένο» σχέδιο εκδίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευσε φωτογραφίες του θύματος σε μια γκέι ιστοσελίδα γνωριμιών, με το θύμα να αρχίζει ξαφνικά να λαμβάνει μηνύματα από αγνώστους. Ακολούθησε καταγγελία στην αστυνομία, η οποία οδήγησε σε έρευνες και στη σύλληψη του δράστη.

Η δήλωση της αστυνομίας σχετικά με τη σύλληψη του άνδρα.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθη ένας ημεδαπός τις πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου 2022, στη Θεσσαλονίκη.

Σχηματίστηκε δικογραφία για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω διαδικτύου, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, μετά από καταγγελία κατοίκου της περιοχής, σύμφωνα με την οποία άγνωστο άτομο με το οποίο συνομιλούσε στο παρελθόν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, πραγματοποιούσε συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις και έστελνε υβριστικά και απειλητικά μηνύματα σε βάρος του.

Παράλληλα, δημιούργησε διάφορους ψεύτικους λογαριασμούς σε ιστοσελίδες γνωριμιών με τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, με αποτέλεσμα το θύμα να λαμβάνει παρενοχλητικά μηνύματα από αγνώστους.

Ακολούθησε κατάλληλη ψηφιακή ανάλυση στοιχείων και δεδομένων, από την οποία προέκυψαν τα στοιχεία του δράστη και ο τόπος διαμονής του, για τα οποία ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Βόρειας.

To top