Συναγερμός για κύμα καύσωνα: Υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα – Προετοιμαστείτε για 38°C και κινδύνους για την υγεία

Ετοιμαστείτε για καύσωνα στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 38°C. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία. Οι ειδικοί της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν για βαθύτερες κόκκινες περιοχές μέχρι το 2050 και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Συναγερμός για κύμα καύσωνα: Υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα – Προετοιμαστείτε για 38°C και κινδύνους για την υγεία>

Περιεχόμενα

  1. Καιρός: Επικίνδυνο φαινόμενο στην Ελλάδα
  2. Συναγερμός έκτακτης ανάγκης από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Υψηλός κίνδυνος τις επόμενες ώρες
  3. «Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο»
  4. «Αυτό που θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία»

Ετοιμαστείτε για κύμα καύσωνα στην Ελλάδα, καθώς οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές φτάνουν τους 38°C. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατηγοριοποιεί τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, με συνθήκες κατηγορίας 2 να αναμένονται την Παρασκευή σε Αθήνα και Λάρισα. Επιπλέον, οι κλιματολόγοι προειδοποιούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με προβλέψεις για βαθύτερες κόκκινες περιοχές μέχρι το 2050 και την πιθανότητα ενός έτους χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ένα πρωτοφανές καλοκαίρι που θα μείνει στην ιστορία.

Καιρός: Επικίνδυνο φαινόμενο στην Ελλάδα.

Καιρός: Επικίνδυνο φαινόμενο στην Ελλάδα

Καιρός: Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι την Παρασκευή. Το θερμόμετρο είναι στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Κύμα καύσωνα αναμένεται να «επισκεφθεί» τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει σε ορισμένες περιοχές τους 38 βαθμούς Κελσίου, με τον καιρό να αφήνει πλέον πίσω του την αστάθεια των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού από το meteo.gr, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα μας μέχρι και την Παρασκευή (7.7.2023).

Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37 με 38°C, τόσο στις ηπειρωτικές όσο και στις νησιωτικές περιοχές. Η μικρή ενίσχυση του μελτέμιου το Σάββατο θα συμβάλει στην πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας κατά 1 έως 2°C.

Συναγερμός έκτακτης ανάγκης από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Υψηλός κίνδυνος τις επόμενες ώρες.

Συναγερμός έκτακτης ανάγκης από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Υψηλός κίνδυνος τις επόμενες ώρες

Ο καύσωνας ζεσταίνεται τις επόμενες ημέρες στην Αττική και μαζί του ο κίνδυνος πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Πρόκειται για ειδικό συναγερμό για τις επόμενες ημέρες.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 34 βαθμούς Κελσίου και στο κέντρο της πόλης μπορεί να είναι υψηλότερη κατά δύο βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, ενώ λίγες βροχές ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο Τετάρτη, όμως, θα έχουμε ένα προσωρινό κύμα αστάθειας προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, το οποίο θα φέρει βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά δεν θα διαρκέσει πολύ.

Την Πέμπτη, ο άστατος καιρός μειώνεται και η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη και στους 36 με 38 βαθμούς και σε συνδυασμό με την ψύχρα του ανέμου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται, με τον μετεωρολόγο να συνιστά προσοχή.

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο».

«Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο»

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα σενάριο, καθώς είναι ήδη εδώ! Ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ανακοινώνοντας ότι «μετά το 2050, οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι βαθύτερα στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι η Μεσόγειος».

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής κ. Ζερεφός μίλησε στον Alpha Radio 9,89 και τον Σωτήρη Μπέσκο για την αλλαγή του καιρού όπως τη βιώνουμε μέχρι στιγμής στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη.

Έθεσε το 2050 ως περίοδο ορόσημο και έκανε μια προβολή της κλιματικής κατάστασης που θα επικρατεί εκείνη τη στιγμή.

«Μετά το 2050, οι περιοχές που είπαμε ότι βρίσκονται στο κόκκινο, θα βρίσκονται ακόμη πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του κόσμου είναι η Μεσόγειος». Η ανατολική Ελλάδα το 2050 θα είναι ημιερημική, υποστήριξε ο καθηγητής.

«Είδαμε τεράστιες δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τη Σιβηρία. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η αντιστροφή των θερμοκρασιών».

Το φετινό καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής, θα έχει πιο έντονες βροχοπτώσεις, αφού δεν έβρεξε το χειμώνα. Παρόλα αυτά, ο Ζερεφός πιστεύει ότι «κάτι πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και όλοι πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται.

Προσαρμογή είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε είτε σε ένα ακραίο γεγονός είτε σε μακροχρόνια προστασία. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν τίποτα είναι αυτοί που ρυπαίνουν», σημείωσε.

«Αυτό που θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία».

«Αυτό που θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία»

Το καλοκαίρι μπορεί να μην έχει έρθει ακόμα, αλλά οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι θα μείνει στην ιστορία! Ο καιρός στην Ευρώπη είναι ασταθής τις τελευταίες ημέρες και ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους, προβλέπει ότι αυτό το σενάριο θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.

Τόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη βιώνουν μια παράξενη μετεωρολογική περίοδο, καθώς φέτος δεν υπήρξε σχεδόν καθόλου άνοιξη, καθώς ο Απρίλιος και ο Μάιος, ειδικότερα, ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ενώ βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι σημειώνουν ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το κανονικό για την εποχή επίπεδο, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο Guido Guidi, ένας από τους κορυφαίους μετεωρολόγους της Ιταλίας, τα μαθηματικά μοντέλα ανάλυσης του παγκόσμιου καιρού επιμένουν ότι το σενάριο αυτό είναι πιθανό να διατηρηθεί και μετά τα μέσα Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, οι χάρτες του οποίου είναι ήδη διαθέσιμοι. Αλλά τα πρώτα δεδομένα που παρουσιάζει είναι σαφή.

Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου, χωρίς να έχει χτυπήσει πραγματικά κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», δήλωσε ο μετεωρολόγος.

Ο Guido Guidi αναλύει την πιθανότητα η Ευρώπη να περάσει ένα έτος χωρίς καλοκαίρι. Σε συνέντευξή του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, αναφέρει ότι όλα είναι πιθανά και επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί ως σενάριο.

Και υπάρχουν σχετικές μελέτες που λένε ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.

Ωστόσο, δεν μπορούν να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλα αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως σύνολο εκ των υστέρων.

Σε κάθε περίπτωση, η κλιματική αλλαγή συντελείται ανεξάρτητα από το αν ένας εξωτερικός παράγοντας, όπως μια ηφαιστειακή έκρηξη, έχει συμβάλει.

«Εάν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα, τότε είναι πιθανό ότι μέχρι μετά τα μέσα Ιουλίου δεν θα έχουμε καύσωνες στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Τώρα να έχουμε καύσωνες τον τρίτο μήνα της θερινής περιόδου, δηλαδή τον Αύγουστο; Ό,τι κι αν ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», τονίζει ο Guidi.

Συναγερμός για κύμα καύσωνα: Υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα – Προετοιμαστείτε για 38°C και κινδύνους για την υγεία

«Ωστόσο, δεν θα με εξέπληττε μετά από δύο ολόκληρους αιώνες αν το 2023 καταλήξει να είναι η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη», καταλήγει.

Συναγερμός για κύμα καύσωνα: Υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα – Προετοιμαστείτε για 38°C και κινδύνους για την υγεία
To top