Συναγερμός για την ασφάλεια των ΑΤΜ: Κοινά PINs εκτεθειμένα & τι πρέπει να ξέρετε για την αντίστροφη χρήση του PIN σας

Ενημερωθείτε για τους κινδύνους ασφαλείας που εγκυμονεί η χρήση κοινών κωδικών PIN για τη χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα και πώς να παραμείνετε ασφαλείς. Επιπλέον, ενημερωθείτε για τις τελευταίες αλλαγές στα ΑΤΜ και πώς να κάνετε ανάληψη χρημάτων χωρίς κάρτα.

Συναγερμός για την ασφάλεια των ΑΤΜ: Κοινά PINs εκτεθειμένα & τι πρέπει να ξέρετε για την αντίστροφη χρήση του PIN σας>

Περιεχόμενα

  1. PIN Security: Προειδοποίηση για τους κατόχους χρεωστικών/πιστωτικών καρτών
  2. Ασφάλεια ΑΤΜ: Αντίστροφη ειδοποίηση PIN
  3. ΑΤΜ: Αλλαγές μπροστά
  4. Καταγγελίες της ΟΤΟΕ για εξαφάνιση τραπεζικού υποκαταστήματος
  5. ΑΤΜ: Συναλλαγές χωρίς κάρτα

Χρησιμοποιείτε έναν από τους δέκα πιο δημοφιλείς και ανασφαλείς κωδικούς PIN στη χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα; Μια νέα μελέτη δείχνει πόσο εύκολο είναι για τους κλέφτες να μαντέψουν το PIN σας και γιατί θα πρέπει να επιλέξετε έναν τυχαίο αριθμό χωρίς καμία σημασιολογική αναφορά σε εσάς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που αλλάζει στον κόσμο των ΑΤΜ. Μάθετε για τα νέα φιλικά προς το περιβάλλον, ανέπαφα ΑΤΜ που εισάγονται και πώς μπορείτε να κάνετε ανάληψη χρημάτων ακόμη και χωρίς κάρτα.

Μη χάσετε αυτές τις συναρπαστικές εξελίξεις στον κόσμο των τραπεζών.

PIN Security: Προειδοποίηση για τους κατόχους χρεωστικών/πιστωτικών καρτών

Είναι κοινή πρακτική να επιλέγετε εύκολους στην απομνημόνευση ή προσωπικούς σημαντικούς αριθμούς ως κωδικούς PIN για χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή καθιστά τις κάρτες ευάλωτες σε κλοπή, καθώς οι εν λόγω PIN είναι εύκολο να «σπάσουν». Σύμφωνα με μελέτη της DataGenetics, οι κλέφτες μπορούν να μαντέψουν επιτυχώς ένα PIN από κλεμμένες κάρτες μέσα σε 20 προσπάθειες με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 25%.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι PIN όπως «1234», «1111» και «2012» είναι μεταξύ των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων και λιγότερο ασφαλών επιλογών.

Η μελέτη συνιστά τη χρήση τυχαίων αριθμών χωρίς σημασιολογική αναφορά στον κάτοχο του λογαριασμού ως τους καλύτερους κωδικούς PIN. Για παράδειγμα, το λιγότερο χρησιμοποιούμενο PIN που ανακάλυψε η DataGenetics είναι το «8068».

Ασφάλεια ΑΤΜ: Αντίστροφη ειδοποίηση PIN

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζεται ότι η ανάποδη εισαγωγή ενός PIN μπορεί να ειδοποιήσει την αστυνομία αν αναγκαστεί να κάνει ανάληψη από ένα ΑΤΜ έχει γίνει viral.

Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα αυτή εφευρέθηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Joseph Zingher, αλλά οι τράπεζες δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την εφαρμογή της. Η νομοθεσία στο Ιλινόις επέτρεψε στις τράπεζες να υιοθετήσουν την ιδέα το 2004, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι εν μέρει αληθινό, αλλά επικίνδυνο, καθώς η εισαγωγή ενός αντίστροφου PIN δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση χρημάτων, εκθέτοντας έτσι τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

ΑΤΜ: Αλλαγές μπροστά

Τα ΑΤΜ αλλάζουν δραστικά σε σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Λόγω της συρρίκνωσης των τραπεζικών υποκαταστημάτων και του προσωπικού τους, τα ΑΤΜ σηκώνουν πλέον το κύριο βάρος των συναλλαγών του κοινού.

Μια έκθεση του ΟΤΕ δείχνει μείωση του αριθμού των ΑΤΜ στην Ελλάδα σε σύγκριση με αύξηση στην Ευρωζώνη.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πρωτοστατήσει στην εγκατάσταση πάνω από 300 νέων πολυλειτουργικών ΑΤΜ, τα οποία μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές CO2, ενώ προσφέρουν τεχνολογία IoT για αξιολόγηση δεδομένων αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ασφαλή.

Καταγγελίες της ΟΤΟΕ για εξαφάνιση τραπεζικού υποκαταστήματος

Η ΟΤΟΕ παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν μείωση της απασχόλησης στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα κατά 21,2% από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2021, έναντι μείωσης 2,4% στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι στην Ελλάδα παρατηρείται υπερβολική συρρίκνωση των καταστημάτων και υποστελέχωση του κλάδου, γεγονός που επηρεάζει την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων και τη βελτίωση της θέσης τους.

Η ΟΤΟΕ καλεί τις τράπεζες να σταματήσουν τη συρρίκνωση και να αρχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη, παρέχοντας τραπεζικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιλύοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

ΑΤΜ: Συναλλαγές χωρίς κάρτα

Τα ΑΤΜ εκσυγχρονίζονται ώστε να υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές μέσω ψηφιακών πορτοφολιών ή Apple Pay, εξαλείφοντας την ανάγκη εισαγωγής κάρτας στο μηχάνημα.

Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που φέρνει αυτά τα νέα χαρακτηριστικά στα ΑΤΜ της, καθιστώντας τις συναλλαγές ευκολότερες και ασφαλέστερες. Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει εντελώς ανέπαφες συναλλαγές, αποτρέποντας την πιθανότητα παρακράτησης κάρτας και αποφεύγοντας τη διακοπή λειτουργίας των ΑΤΜ σε περίπτωση βλάβης του αναγνώστη καρτών.

To top