Περιεχόμενα
Προστατευθείτε από απάτες με πιστωτικές κάρτες! Οι χάκερ μπορούν να κλέψουν το PIN της κάρτας σας σε μόλις 6 δευτερόλεπτα με την τεχνική Distributed Hate Attack. Μάθετε πώς να εντοπίζετε και να αποτρέπετε την απάτη στον οδηγό μας.
Επιπλέον, διαβάστε για τις νέες μεθόδους απάτης και τις οδηγίες της αστυνομίας για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ.
Συναγερμός: Προστασία του PIN της πιστωτικής σας κάρτας
Η απάτη με πιστωτικές κάρτες αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για όλους τους κατόχους καρτών και είναι σημαντικό να διατηρείτε την κάρτα σας ασφαλή.
Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις απάτης που διαπράχθηκαν στο διαδίκτυο, και αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να καταλήξετε να χάσετε πολλά χρήματα.
Σύμφωνα με μια έκθεση του Πανεπιστημίου του Newcastle, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι χάκερ μπορούν να σπάσουν τους κωδικούς των πιστωτικών καρτών και να παραβιάσουν το ιστορικό των ηλεκτρονικών σας αγορών σε μόλις έξι δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται Distributed Hate Attack.
Πώς οι χάκερς κλέβουν το PIN της πιστωτικής σας κάρτας;
Η διαδικασία είναι απλή αλλά επικίνδυνη. Ένας χάκερ βρίσκει τυχαίους αριθμούς και προσπαθεί να μαντέψει τους συνδυασμούς κωδικών, τις ημερομηνίες λήξης και τους τριψήφιους κωδικούς στο πίσω μέρος των πιστωτικών καρτών.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτούς τους κωδικούς σε ιστότοπους ηλεκτρονικών πληρωμών για να φτάσει σταδιακά στην πηγή. Είναι συγκλονιστικό ότι χρειάζονται μόνο λίγες προσπάθειες για να λυθεί ο γρίφος.
Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες ισχύουν για 60 μήνες, οπότε η εύρεση της ημερομηνίας λήξης απαιτεί μόλις 60 προσπάθειες. Ο κωδικός στο πίσω μέρος της κάρτας είναι λίγο πιο δύσκολος, αλλά όχι αρκετός για να σταματήσει τους χάκερ.
Χρειάζονται περίπου 1000 προσπάθειες για να τον ανακαλύψουν. «Αν κατανείμετε την προσπάθεια σε 1000 ιστότοπους, ένας κωδικός θα βρεθεί μέσα σε δευτερόλεπτα», λέει ο Dr. Martin Emms, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Αν και είναι αδύνατο να προστατευτείτε πλήρως από επιθέσεις, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελέγξετε εν μέρει τον κίνδυνο.
Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις λίστες των συναλλαγών σας τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο χαρτί που σας στέλνει η τράπεζα. Αν εντοπίσετε κάτι ύποπτο, καλέστε αμέσως την τράπεζά σας.
Προσοχή στις απάτες και τις απάτες
Δυστυχώς, οι απατεώνες επινοούν συνεχώς νέες απάτες για να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες και τα χρήματά σας.
Ορισμένες από τις τελευταίες απάτες περιλαμβάνουν τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς και εγκληματίες που παριστάνουν τους τεχνικούς μεγάλων εταιρειών λογισμικού.
Αυτοί οι απατεώνες μπορεί να σας ζητήσουν να εγκαταστήσετε λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή σας, δίνοντάς τους τον έλεγχο των δεδομένων σας, των λογαριασμών e-banking, των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των φωτογραφιών και των βίντεο. Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα αυτών των απατών, μην αποκαλύπτετε ποτέ προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες σε άγνωστα άτομα και να είστε προσεκτικοί όταν ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αστυνομικές οδηγίες για την πρόληψη της απάτης
Σε περίπτωση που πέσετε θύμα απάτης ή δόλιας δραστηριότητας, επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Για την πρόληψη αυτών των περιστατικών, η αστυνομία συνιστά να μην επικοινωνείτε ή να μην καταχωρείτε τους κωδικούς πρόσβασης ή τους αριθμούς των καρτών σας στο e-banking σε άγνωστους ιστότοπους. Οι τράπεζες δεν ζητούν ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης των πελατών στο διαδίκτυο, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί. Εάν το κινητό σας τηλέφωνο σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας.
Ελέγχετε πάντα συχνά τις κινήσεις του τραπεζικού σας λογαριασμού, περιορίστε τις προσωπικές πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Μην συνδέετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας με ευαίσθητους λογαριασμούς στο διαδίκτυο, αν είναι δυνατόν.
Τέλος, αν παρατηρήσετε ύποπτα αντικείμενα, αλλοιώσεις ή σημάδια στην υποδοχή της κάρτας ΑΤΜ, αποφύγετε τη χρήση της κάρτας και ενημερώστε αμέσως την τράπεζα.
Νέες τραπεζικές κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των ΑΤΜ
Το ξάφρισμα καρτών είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται από απατεώνες για την κλοπή των στοιχείων και των κωδικών των καρτών των πελατών από τα ΑΤΜ.
Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες τοποθετούν μια ηλεκτρονική συσκευή στο ΑΤΜ που υποκλέπτει τα προσωπικά δεδομένα από τις κάρτες πληρωμής. Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της συναλλαγής σας, επικοινωνήστε μόνο με την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα σας.
Να είστε προσεκτικοί απέναντι σε αγνώστους που προσφέρονται να σας βοηθήσουν στη λειτουργία του ΑΤΜ ή σας ζητούν τον κωδικό PIN σας. Όταν πληκτρολογείτε το PIN σας, «θωρακίστε» το πληκτρολόγιο ώστε να μην μπορεί να δει κανείς γύρω σας τον αριθμό.
Μετρήστε τα χρήματα διακριτικά και το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της ανάληψής σας και μην αφήνετε τα κλειδιά ή τα τιμαλφή σας στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε το ΑΤΜ. Τέλος, αποφύγετε τη χρήση ΑΤΜ που βρίσκονται σε ακάλυπτες.