Περιεχόμενα
- Νέο Δελτίο Καιρού: Καταιγίδες και βροχές
- Επιπτώσεις στους παραθεριστές και στις αναχωρήσεις από τα λιμάνια
- Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα: Προηγούμενες τάσεις και τρέχουσες προοπτικές
- Ανησυχίες σχετικά με την ξηρασία και τις δασικές πυρκαγιές
- Επιβεβαίωση των ακραίων καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού
- Αντιμετωπίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση
- Δελτίο EMY: Αναμένεται ισχυρή βροχή και καταιγίδες
- Πρόγνωση καιρού για Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα
- Υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα
- Ανησυχίες για την ξηρασία και τις δασικές πυρκαγιές
- Καλοκαιρινές προβλέψεις και κλιματική αλλαγή
Νέο Δελτίο Καιρού: Καταιγίδες και βροχές
Μείνετε ενήμεροι για την τελευταία πρόγνωση του καιρού για την Αθήνα.
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ένα βαρομετρικό χαμηλό που κινείται ανατολικά από τα νότια της Κρήτης θα φέρει σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η ένταση των φαινομένων θα μειωθεί από το απόγευμα, ξεκινώντας από τα δυτικά και τελικά θα περιοριστεί το βράδυ στα Δωδεκάνησα. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και προετοιμαστείτε ανάλογα.
Επιπτώσεις στους παραθεριστές και στις αναχωρήσεις από τα λιμάνια
Όσο πλησιάζει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, αναμένεται εισροή παραθεριστών, η οποία θα συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες.
Ωστόσο, όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σήμερα, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις έντονες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς εκτιμά ότι τουλάχιστον 15.000 επιβάτες θα αναχωρήσουν σήμερα από το κύριο λιμάνι της χώρας, εξαιρουμένων όσων κατευθύνονται σε προορισμούς του Αργοσαρωνικού.
Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσετε ένα ομαλό ταξίδι.
Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα: Προηγούμενες τάσεις και τρέχουσες προοπτικές
Ανατρέχοντας στα ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ελλάδα, το λεκανοπέδιο της Αττικής γνώρισε 125 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου κατά τη δεκαετία 1980-1989, ιδιαίτερα το 1987 και το 1988, όπου καταγράφηκαν 12 συνεχόμενες καυτές ημέρες. Ο αριθμός αυτών των ημερών αυξήθηκε σε 158 κατά τη δεκαετία 2000-2009 και έφτασε τις 221 κατά τη δεκαετία 2010-2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 αποτέλεσε το θερμότερο έτος εντός αυτής της περιόδου, με 44 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τρέχον έτος είναι απίθανο να ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ, προσφέροντας κάποια ανάπαυλα. Η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και την άμεση παρέμβαση για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων.
Ανησυχίες σχετικά με την ξηρασία και τις δασικές πυρκαγιές
Αναλογιζόμενοι την ξηρασία που βιώνει η Δυτική Ευρώπη, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για δασικές πυρκαγιές κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο στην Ελλάδα λόγω των χαμηλότερων επιπέδων βροχοπτώσεων.
Τα φαινόμενα ξηρασίας έχουν ήδη επηρεάσει διάφορες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκαλλιέργειας. Φέτος, οι βροχοπτώσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις κανονικές, ιδίως σε περιοχές πέραν της Δυτικής Ελλάδας και σε τμήματα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.
Αν και ο Μάιος αντιστάθμισε εν μέρει αυτές τις ελλείψεις, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά τους κινδύνους πυρκαγιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επιβεβαίωση των ακραίων καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού
Οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για καυτές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, οι οποίες ενδέχεται να σπάσουν ακόμη και προηγούμενα ρεκόρ.
Ο Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναλύει το ενδεχόμενο επανάληψης του ιστορικού καύσωνα που σημειώθηκε το 2021, τονίζοντας τις κλιμακούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, καθησυχάζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συγκριτικά καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές που έχουν ήδη βιώσει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Αν και οι ακραίοι καύσωνες ενδέχεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες, το τρέχον καλοκαίρι αναμένεται να είναι σχετικά ήπιο σε σύγκριση με το 2021.
Αντιμετωπίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση
Μέσα στις αυξανόμενες ανησυχίες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κυμάτων καύσωνα.
Οι καύσωνες συνιστούν μια σιωπηλή αλλά θανατηφόρα απειλή, που στοιχίζει πολλές ζωές και προκαλεί σημαντικές διαταραχές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής. Προτρέποντας για άμεση δράση, ο Διευθυντής Ερευνών τονίζει ότι χωρίς τα κατάλληλα μέτρα, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις.
Τα τελευταία 30 χρόνια, η χώρα έχει παρατηρήσει μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, με αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας πάνω από ένα βαθμό και έως ενάμιση βαθμό σε συγκεκριμένες περιοχές. Αλλαγές στα πρότυπα βροχοπτώσεων. Καιρός
Δελτίο EMY: Αναμένεται ισχυρή βροχή και καταιγίδες
Στο σημερινό δελτίο της ΕΜΥ προβλέπεται ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Κρήτης και κινείται ανατολικά, θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Τα καιρικά αυτά φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα, ξεκινώντας από τα δυτικά, και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην περιοχή των Δωδεκανήσων.
Πρόγνωση καιρού για Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του Αγίου Πνεύματος αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν από σήμερα και μετά ενδέχεται να συναντήσουν έντονες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 15.000 επιβάτες θα αναχωρήσουν σήμερα από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, εξαιρουμένων όσων ταξιδεύουν προς τους προορισμούς του Αργοσαρωνικού.
Υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα
Κατά τη δεκαετία 1980-1989, το λεκανοπέδιο της Αττικής γνώρισε 125 ημέρες με θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου και άνω. Τα έτη 1987 και 1988 ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα, με 12 συνεχόμενες ημέρες ακραίας ζέστης.
Την επόμενη δεκαετία (2000-2009), ο συνολικός αριθμός των θερμών ημερών αυξήθηκε σε 158, ενώ κατά την περίοδο 2010-2019 έφτασε τις 221 ημέρες.
Μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, το 2012 ήταν το θερμότερο έτος, με συνολικά 44 ημέρες καταγραφής θερμοκρασιών άνω των 37 βαθμών Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2014, υπήρξαν 30 τέτοιες ημέρες, ακολουθούμενες από 28 το 2016 και 27 το 2017.
Το 2021 καταγράφηκαν 28 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, ενώ το 2022 υπήρξαν 19 τέτοιες ημέρες. Παρά τις τάσεις αυτές, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τρέχον καλοκαίρι δεν θα ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ.
Ανησυχίες για την ξηρασία και τις δασικές πυρκαγιές
Σκεπτόμενος την πρόσφατη ξηρασία στη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Καντερές εξέφρασε την ανησυχία του για τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ελλάδα, που αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
Τόνισε ότι οι συνθήκες ξηρασίας έχουν επηρεάσει διάφορες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένης της ελαιοκαλλιέργειας.
Αν και ο Μάιος βοήθησε στην ανακούφιση ορισμένων από τις προηγούμενες ελλείψεις βροχοπτώσεων, ο ήπιος χειμώνας και τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο συμβάλλουν στην αύξηση των ανησυχιών για πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.
Καλοκαιρινές προβλέψεις και κλιματική αλλαγή
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι, που ενδέχεται να σπάσουν προηγούμενα ρεκόρ.
Ο Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός ιστορικού καύσωνα, παρόμοιου με αυτόν του 2021. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε σχετικά καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Αν και ο κ. Λαγοβάρδος αναγνώρισε την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών στο παρελθόν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημερινές ενδείξεις για ένα υπερβολικά θερμό καλοκαίρι.
Ανέφερε ότι το 2021 παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ παρόμοιες τάσεις αναμένονται και τις επόμενες δεκαετίες. Ο κ. Λαγοβάρδος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων των καύσωνων, τονίζοντας τη σημαντική απειλή που αποτελούν για τις ανθρώπινες ζωές και τα παραγωγικά συστήματα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, η θερμοκρασία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περισσότερο από έναν βαθμό, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό μεταξύ 1991 και 202.