Θανατηφόρα ρύπανση: Αποκαλύφθηκαν οι πιο μολυσμένες πόλεις της Ελλάδας – Συναγερμός για την υγεία!

Δηλητηριασμένες πόλεις στην Ελλάδα: Ανησυχητική ρύπανση του αέρα και του νερού – κίνδυνοι για την υγεία

Θανατηφόρα ρύπανση: Αποκαλύφθηκαν οι πιο μολυσμένες πόλεις της Ελλάδας – Συναγερμός για την υγεία!>

Περιεχόμενα

  1. Αναπνέουμε δηλητήριο: Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις στην Ελλάδα
  2. Κατάταξη ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  3. Ινδικές πόλεις σε κίνδυνο
  4. Παγκόσμιος αντίκτυπος
  5. Συλλογή δεδομένων και ποιότητα του αέρα της Αθήνας
  6. Υγεία: Ποια εταιρεία χειρίζεται τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα

Αναπνέει δηλητήριο: Δείτε τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ελλάδα και τους ανησυχητικούς κινδύνους για την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η καθημερινή έκθεση στον τοξικό αέρα αποτελεί επιτακτική ανησυχία.

Η έκθεση του IQAir αναδεικνύει το Τσαντ ως την πιο μολυσμένη χώρα, ενώ η Αθήνα καταγράφει διπλάσια επίπεδα PM2,5 από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ. Επιπλέον, μια συγκλονιστική έρευνα αποκαλύπτει την αποτυχία μεγάλων κολοσσών της αγοράς τροφίμων να ανταποκριθούν στα παγκόσμια πρότυπα για υγιεινά τρόφιμα, με την Kraft Heinz να έχει τις χειρότερες επιδόσεις.

Επιπλέον, 15 περιοχές στην Ελλάδα παλεύουν με επικίνδυνα νερά μολυσμένα από τη νιτρορύπανση. Μάθετε περισσότερα.

Αναπνέουμε δηλητήριο: Αυτές είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις στην Ελλάδα

Υγεία: δηλητήριο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η IQAir, εταιρεία που ειδικεύεται στην προστασία από την ατμοσφαιρική ρύπανση, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και τα προϊόντα καθαρισμού του αέρα, δημοσίευσε μια έκθεση που προσδιορίζει τις πιο μολυσμένες πόλεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία.

Κατάταξη ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Το Τσαντ, που βρίσκεται στην κεντρική Αφρική, ξεπέρασε το Μπαγκλαντές ως η πιο μολυσμένη χώρα το περασμένο έτος, με βάση τις μετρήσεις της IQAir για τη συγκέντρωση PM2.5.

Τα PM2.5 αναφέρονται σε σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα που μπορούν να βλάψουν τους πνεύμονες.

Η Λαχόρη του Πακιστάν είναι η πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως, με αυξημένο επίπεδο PM2,5 στα 97,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε σύγκριση με 86,5 το προηγούμενο έτος.

Η Hotan, η μόνη κινεζική πόλη στην πρώτη 20άδα, ακολουθεί από κοντά με 94,3 μικρογραμμάρια PM2,5 ανά κυβικό μέτρο, παρουσιάζοντας βελτίωση από 101,5 το 2021.

Ινδικές πόλεις σε κίνδυνο

Δύο ινδικές πόλεις, το Biwadi και το Δελχί, κατατάσσονται στις πόλεις με την υψηλότερη ρύπανση, με επίπεδα ρύπανσης 92,7 και 92,6 αντίστοιχα.

Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, με συγκεντρώσεις PM2.5 σχεδόν επτά φορές υψηλότερες από το όριο ασφαλείας που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Παγκόσμιος αντίκτυπος

Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως ζει σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί απειλή για την υγεία του.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι σχεδόν το 60% του πληθυσμού στην Κεντρική και Νότια Ασία κατοικεί σε τέτοιες περιοχές με υψηλή ρύπανση.

Από την άλλη πλευρά, το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό διαθέτει τον καθαρότερο αέρα με συγκέντρωση PM2,5 1,3, ενώ η Καμπέρα, η πρωτεύουσα της Αυστραλίας, έχει τον καθαρότερο αέρα μεταξύ των πρωτευουσών με 2,8 μικρογραμμάρια PM2,5 ανά κυβικό μέτρο.

Συλλογή δεδομένων και ποιότητα του αέρα της Αθήνας

Η έκθεση συγκέντρωσε δεδομένα από πάνω από 30.000 συστήματα παρακολούθησης σε 131 χώρες, εδάφη και περιφέρειες.

Σύμφωνα με το IQAir, η ποιότητα του αέρα στην Αθήνα καταγράφεται στα 10,8 μικρογραμμάρια PM2,5 ανά κυβικό μέτρο, που είναι διπλάσια από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ. Η Θεσσαλονίκη, μια άλλη μεγάλη πόλη της Ελλάδας, παρουσιάζει μεγαλύτερη ρύπανση, με τα επίπεδα PM2,5 να ανέρχονται σε 17,2 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Υγεία: Ποια εταιρεία χειρίζεται τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις αγορές εμπορίας τροφίμων αποκαλύπτει ότι η πλειονότητα των προϊόντων τροφίμων και ποτών που διακινούνται από τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες παγκόσμιες βιομηχανίες δεν πληρούν τα πρότυπα που έχουν θέσει οι παγκόσμιοι οργανισμοί για τα «υγιεινά» τρόφιμα.

Σύμφωνα με ανάλυση που διενήργησε η ΜΚΟ World Action on Salt, Sugar & Health, τέσσερις μεγάλοι κολοσσοί της αγοράς τροφίμων – Danone, Kellogg Co., Kraft Heinz και Nestle SA – αξιολογήθηκαν με βάση ευρέως διαδεδομένα πρότυπα όπως το Health Star Rating, το Nutri-Score και οι προειδοποιητικές ετικέτες.

Η Kraft Heinz είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των πέντε κολοσσών, ενώ η Danone παρουσίασε καλύτερη συμμόρφωση με τα πρότυπα, υποδεικνύοντας ότι η πλειονότητα των προϊόντων της πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.

Τα προϊόντα της Kellogg’s και της Unilever είχαν σημαντικό ποσοστό που δεν πληρούσε τα πρότυπα, εκτός από τη Danone, η οποία επέδειξε θετικά αποτελέσματα στη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος σε.

To top