Τι πρέπει να γνωρίζετε: Αμφιλεγόμενη αμοιβή 150 ευρώ για το DNA κατοικίδιων ζώων

Ενημερωθείτε για το αμφιλεγόμενο τέλος των 150 ευρώ για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προκειμένου να στείλουν γενετικό υλικό σε ειδική βάση δεδομένων και να αποφύγουν την υποχρεωτική στείρωση των ζώων τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε: Αμφιλεγόμενη αμοιβή 150 ευρώ για το DNA κατοικίδιων ζώων>

Περιεχόμενα

  1. Κατοικίδια ζώα: Ποια είναι η χρέωση των 150 ευρώ για την αποστολή γενετικού υλικού;
  2. Τι θα συμβεί με τα κατοικίδια ζώα στα σπίτια;
  3. Ζώα συντροφιάς: Σκανδαλώδης και εκδικητική σφαγή
  4. Ζώα συντροφιάς: Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων – Κραυγαλέα ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μάθετε για το αμφιλεγόμενο τέλος των 150 ευρώ για τα κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα, το οποίο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να αποφύγουν την υποχρεωτική στείρωση στέλνοντας το γενετικό υλικό του κατοικίδιου ζώου τους σε μια ειδική βάση δεδομένων. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διαχείριση και μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και στην αποτροπή της εγκατάλειψής τους.

Ωστόσο, το τέλος έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει σκανδαλώδη και εκδικητική σπατάλη χρημάτων. Η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία για την προστασία των ζώων συντροφιάς απάντησε, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι διαδίδει απροκάλυπτα ψέματα και τονίζοντας ότι το τέλος δεν ισχύει για τα αδέσποτα ζώα.

Κατοικίδια ζώα: Ποια είναι η χρέωση των 150 ευρώ για την αποστολή γενετικού υλικού;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαμάχη γύρω από τη νέα Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς στην Ελλάδα, καθώς έχει εισαγάγει τέλος 150 ευρώ για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που επιλέγουν να μην στειρώσουν τους σκύλους ή τις γάτες τους. Το τέλος αυτό αφορά την αποστολή του γενετικού υλικού του ζώου σε ειδική βάση δεδομένων.

Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, ορίζει ότι εάν ένα ζώο συντροφιάς είναι άνω του ενός έτους, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να το στειρώσει εντός έξι μηνών από την απόκτησή του.

Εάν το ζώο είναι κάτω του ενός έτους, πρέπει να στειρωθεί εντός των πρώτων έξι μηνών του πρώτου έτους της ζωής του. Εάν ο ιδιοκτήτης επιλέξει να μην στειρώσει το ζώο, πρέπει να στείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Διατήρησης και Ανάλυσης του Γενετικού Υλικού των Ζώων Συντροφιάς (LPAI).

Ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς πρέπει να καταβάλει ένα εφάπαξ ηλεκτρονικό τέλος 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς για την απόκτηση, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για την καταβολή στον κτηνίατρο του κόστους αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 ευρώ. Η νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση του γενετικού υλικού κάθε ζώου στη βάση δεδομένων για 12 έτη.

Τι θα συμβεί με τα κατοικίδια ζώα στα σπίτια;

Εάν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς επιλέξουν να μην στειρώσουν τα ζώα τους και δεν στείλουν δείγμα του γενετικού τους υλικού, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Εκτός από το πρόστιμο, θα έχουν προθεσμία τριών μηνών για να συμμορφωθούν με την απαίτηση στείρωσης ή υποβολής γενετικού υλικού. Εάν δεν το πράξουν, το πρόστιμο θα επιβληθεί εκ νέου.

Στόχος του μέτρου είναι η σταδιακή διαχείριση και μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, ο οποίος σήμερα υπολογίζεται σε περίπου τρία εκατομμύρια, και η πρόληψη της εγκατάλειψής τους με τον εντοπισμό των εκτροφέων τους.

Τα δείγματα των εγκαταλελειμμένων αδέσποτων ζώων θα φυλάσσονται στο Εργαστήριο για μια περίοδο 12 ετών. Όταν βρεθούν εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα κουτάβια και γατάκια, θα μπορούν να αντιστοιχιστούν με τους γονείς τους και το κράτος θα μπορεί να τα εντοπίσει στον ιδιοκτήτη που τα εγκατέλειψε ή τα κακοποίησε.

Εάν βρεθούν νεογέννητα ζώα από μητέρα που έχει ιδιοκτήτη, ο ιδιοκτήτης θα διωχθεί για κακούργημα και θα αντιμετωπίσει πρόστιμα 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο.

Ζώα συντροφιάς: Σκανδαλώδης και εκδικητική σφαγή

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά την επιβολή τέλους 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που δεν έχουν στειρώσει τα ζώα τους.

Πιστεύουν ότι ο νέος νόμος είναι σπατάλη χρημάτων, καθώς η Ελλάδα είχε ήδη ένα Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς παρόμοιο με τη γαλλική ηλεκτρονική βάση δεδομένων (i-cad), το οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να αναβαθμίσει αντί να σπαταλήσει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να το δημιουργήσει από την αρχή.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει επίσης το τέλος ως «σκανδαλώδη σπατάλη» και το μέτρο ως «αντιεπιστημονικό και εκδικητικό για ορισμένες κοινωνικές ομάδες», προσθέτοντας ότι συγχέει την κτηνιατρική γενετική με την εγκληματολογική γενετική.

Σε απάντηση, η Ειδική Γραμματεία για την προστασία των ζώων συντροφιάς αρνείται τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι το τέλος δεν ισχύει για τα αδέσποτα ζώα και ότι το 55% του τέλους διατίθεται για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Ζώα συντροφιάς: Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων – Κραυγαλέα ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε απάντηση των ισχυρισμών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαδίδει «κατάφωρα ψέματα».

Το τέλος δεν ισχύει για τα αδέσποτα ζώα, παρά μόνο για τα ζώα συντροφιάς των οποίων οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην τα στειρώσουν.

To top