Περιεχόμενα
Ασταθής καιρός στην Ελλάδα: Z-Blockage και η απουσία του καλοκαιριού. Οι μετεωρολόγοι προβληματίζονται από τα παρατεταμένα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα επίμονο μπλοκάρισμα, γνωστό ως Z-Blockage.
Το φαινόμενο αυτό, που προκαλείται από τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, έχει οδηγήσει σε ψυχρότερες και ασταθείς αέριες μάζες που κινούνται από την Ανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι παρατεταμένες περίοδοι ψύχους, βροχοπτώσεων και ξηρασίας, που επηρεάζουν διάφορες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αν και οι προβλέψεις δείχνουν μια αλλαγή στα καιρικά πρότυπα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι ιστορικά απούσα, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων. Μείνετε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις στις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Καιρός: Z-Blockage στο καλοκαίρι της Ελλάδας
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί την επίδραση των ατμοσφαιρικών συστημάτων στα καιρικά φαινόμενα της Ελλάδας. Συνήθως, τα συστήματα αυτά κινούνται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η ροή των αερίων μαζών εμποδίζει την κίνησή τους προς ανατολάς ή νότο, με αποτέλεσμα αυτό που είναι γνωστό ως μπλοκάρισμα. Το σημερινό φαινόμενο παρατεταμένου αποκλεισμού αναφέρεται ως Z-Blockage.
Τα τεμάχια Ωμέγα, όπως ονομάστηκαν από τον κ. Κολυδά, μοιάζουν με το ελληνικό γράμμα Ζ στις ισοπικές καμπύλες που συνδέονται με αυτά στο βόρειο ημισφαίριο.
Η διάταξη αυτή αποτελείται από δύο συστήματα χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, που συνοδεύονται από έναν αντικυκλώνα που καλύπτει τη Βόρεια Ευρώπη και τη Σκανδιναβική χερσόνησο.
Η διαμόρφωση αυτή μεταβάλλει την πορεία των αερίων μαζών, προκαλώντας την κίνηση ψυχρότερων και ασταθών αερίων μαζών από την Ανατολική Ευρώπη προς τα νότια, προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
Η παραμονή αυτών των ψυχρών μαζών οδηγεί σε παρατεταμένη αστάθεια, καθώς οι αντικυκλώνες παραμένουν σταθεροί για εβδομάδες, προκαλώντας σταθερές καιρικές συνθήκες στις επηρεαζόμενες περιοχές.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένες περιοχές βιώνουν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν καύσωνες. Ομοίως, ορισμένες περιοχές δέχονται άφθονες βροχοπτώσεις, ενώ άλλες υποφέρουν από ξηρασία.
Αυτό το καιρικό πρότυπο θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, επηρεάζοντας τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη δυτική Μεσόγειο και τα βόρεια τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Αλλαγή στα πρότυπα του καιρού: Οι προοπτικές για το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου της υπηρεσίας EFFIS/Copernicus, η καιρική κατάσταση θα αλλάξει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Τα επίπεδα βροχόπτωσης στην Ελλάδα θα επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα, ενώ στα βόρεια Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη ενδέχεται να σημειωθούν υψηλότερες βροχοπτώσεις. Οι προβλέψεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις του συνόλου, παρέχοντας αριθμητικές ενδείξεις για μειωμένη αστάθεια μετά τις 20 Ιουνίου.
Αν και η επικρατούσα αστάθεια έχει προκαλέσει προκλήσεις για τη γεωργική παραγωγή, εμποδίζοντας τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, το μοτίβο αυτό αναμένεται να αλλάξει καθώς προχωράει το καλοκαίρι.
Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να συμβαίνει ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα το 2022, η οποία μπορεί να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.
Αν και το ενδεχόμενο ενός καλοκαιριού χωρίς καύσωνες στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια μέχρι τα μέσα Ιουλίου φαίνεται πιθανό, ο μετεωρολόγος Guido Guidi δεν αποκλείει εντελώς το σενάριο.
Τονίζει ότι είναι αδύνατο να δοθούν οριστικές απαντήσεις και ότι απαιτείται εκ των υστέρων μια συνολική ανάλυση όλων των παραγόντων.
Ο Guidi υποδηλώνει ότι, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις αξιόπιστων μαθηματικών μοντέλων, όπως το ευρωπαϊκό μοντέλο υψηλής ανάλυσης ECMWF, το καλοκαίρι του 2023 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως έτος χωρίς σημαντικό καύσωνα.
Ωστόσο, καταλήγει αναφέροντας ότι οι εκπλήξεις στα πρότυπα του καιρού δεν είναι ασυνήθιστες και δεν θα ήταν έκπληξη αν το 2023 γίνει ένα έτος χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη.
Το μεταβαλλόμενο τοπίο: Υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ
Τις τελευταίες δεκαετίες, στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερών με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 37 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερες.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, καταγράφηκαν 125 τέτοιες ημέρες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με 12 συνεχόμενες ημέρες το 1987 και το 1988. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 158 τη δεκαετία του 2000 και περαιτέρω σε 221 τη δεκαετία του 2010.
Μεταξύ των θερμότερων ετών ξεχώρισε το 2012, με 44 ημέρες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου. Τα επόμενα έτη, όπως το 2014, το 2016 και το 2017, κατέγραψαν 30, 28 και 27 ημέρες αντίστοιχα. Πρόσφατα.