Περιεχόμενα
- Η λειψυδρία απειλεί την Ελλάδα: Περιοχές που κινδυνεύουν από ξηρασία
- Θεσσαλία: Η πλέον πληγείσα περιοχή
- Η ξηρασία πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα και την Ανατολική Κρήτη
- Η έλλειψη νερού απειλεί τη Χίο
- Επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση
- Βαρδινογιάννης: Οδηγός της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια
- Παγκόσμια μετατόπιση: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Επαναξιολόγηση των συστάσεων για την κατανάλωση νερού
Κρίση του νερού στην Ελλάδα: Επικίνδυνος κίνδυνος ξηρασίας πλήττει αρκετές περιοχές Καθώς η Ελλάδα παλεύει με μια σοβαρή κρίση νερού, πολλές περιοχές αντιμετωπίζουν την ανησυχητική προοπτική να ξεμείνουν από νερό τους επόμενους μήνες.
Η ξηρασία του 2022 στην Ευρώπη ήταν μόνο η αρχή και οι εμπειρογνώμονες του Eurasia Group προειδοποιούν ότι η λειψυδρία θα αποτελέσει τον σημαντικότερο οικονομικό κίνδυνο το 2023. Η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό ευάλωτη στην έλλειψη νερού, με προβλέψεις που χρονολογούνται εδώ και χρόνια.
Ανησυχητικά, η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε το 2011 ότι το 40% της επικράτειας της χώρας, ιδίως στα ανατολικά και νότια, αντιμετωπίζει την απειλή της ερημοποίησης έως το 2100 λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας. Φέτος, η περιοχή της Θεσσαλίας έχει πληγεί περισσότερο, με τη συρρίκνωση της στάθμης των λιμνών και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις να επιδεινώνουν την κατάσταση.
Η δεινή κατάσταση επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, όπως η Μακεδονία, η Θράκη, η Ανατολική Κρήτη και η Χίος, όπου τα αποθέματα νερού μειώνονται και οι ανησυχίες για την έλλειψη πόσιμου νερού αυξάνονται. Το ενδεχόμενο περιορισμών στην κατανάλωση ελλοχεύει, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κρίσης.
Η λειψυδρία απειλεί την Ελλάδα: Περιοχές που κινδυνεύουν από ξηρασία
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση νερού, με αρκετές περιοχές να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό τους επόμενους μήνες.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την πρωτοφανή ξηρασία στην Ευρώπη το 2022 και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λειψυδρία θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία το 2023.
Το ζήτημα της λειψυδρίας στην Ελλάδα αποτελεί μακροχρόνιο πρόβλημα.
Το 2011, η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι το 40% της ελληνικής επικράτειας, ιδίως στα ανατολικά και νότια, κινδυνεύει με ερημοποίηση έως το 2100 λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Θεσσαλία: Η πλέον πληγείσα περιοχή
Η πιο κρίσιμη κατάσταση φέτος παρατηρείται στη Θεσσαλία. Στα τέλη Ιανουαρίου η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα ήταν κατά 1,80 μέτρα χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, δεν υπήρξε καθόλου βροχόπτωση από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις στις αρχές Μαρτίου δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την κατάσταση, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία στους παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα. Οι παραγωγοί σιταριού και κριθαριού ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς τα φυτά τους, λόγω του ήπιου χειμώνα, έχουν απόλυτη ανάγκη από νερό.
Η ξηρασία πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα και την Ανατολική Κρήτη
Η Μακεδονία, η Θράκη και η Βόρεια Ελλάδα στο σύνολό τους βιώνουν σοβαρή ξηρασία. Η περιοχή έχει καταγράψει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ημερών με θερμοκρασίες άνω του κανονικού από τον Οκτώβριο.
Η Ανατολική Κρήτη αντιμετωπίζει επίσης σημαντική μείωση των αποθεμάτων νερού στα φράγματά της λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.
Η έλλειψη νερού απειλεί τη Χίο
Η Χίος, ιδίως η Νότια Χίος και η Βολισσός στα βορειοδυτικά, κινδυνεύει με έλλειψη πόσιμου νερού αυτό το καλοκαίρι.
Η περιοχή έχει βιώσει σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, με μόλις 30 ίντσες σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 60-80 ιντσών τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Χίου, Βασίλης Μυριαγκός, επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για νερό καθώς πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος.
Επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση
Οι αρχές σε περιοχές με έλλειψη νερού εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κατανάλωση νερού.
Η Χίος συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών που εξετάζουν τέτοια μέτρα, δεδομένων των ανησυχητικών στοιχείων και των αυξανόμενων αναγκών σε νερό λόγω του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βαρδινογιάννης: Οδηγός της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια
Ο Βαρδινογιάννης πρωτοστατεί στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, την κυκλική οικονομία και το υδρογόνο.
Η Motor Oil και η Helleniq Energy επενδύουν 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, μετατρέποντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα από πετρελαϊκές εταιρείες σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους. Η σημαντική αυτή επένδυση αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, ενισχύοντας παράλληλα τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη αυτής της μετάβασης.
Παγκόσμια μετατόπιση: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Η τάση της μετάβασης των πετρελαϊκών εταιρειών σε ομάδες βιώσιμης ενέργειας κερδίζει έδαφος παγκοσμίως. Σημαντικοί παίκτες όπως η TotalEnergies, η BP και η Equinor επενδύουν σημαντικά στην ηλιακή, αιολική και υπεράκτια αιολική παραγωγή ενέργειας.
Οι εταιρείες αυτές έχουν φιλόδοξα σχέδια για την αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχους που κυμαίνονται από 20GW έως 100GW έως το 2030.
Επαναξιολόγηση των συστάσεων για την κατανάλωση νερού
Οι επιστήμονες αμφισβητούν την κοινά αποδεκτή σύσταση για κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα.
Πρόσφατες έρευνες σχετικά με τον κύκλο εργασιών του νερού δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μόνο περίπου 1,5 έως 1,8 λίτρα νερού ημερησίως, το οποίο είναι χαμηλότερο από τα δύο λίτρα που συνιστώνται παραδοσιακά. Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και.