Περιεχόμενα
Το κτήμα του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, το οποίο περιλαμβάνει το Τατόι, το Μον Ρεπό και το κτήμα Πολυδένδριο, αποτελεί αντικείμενο πολλών ίντριγκων.
Εννέα κοντέινερ με πολύτιμα αντικείμενα, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, αρχαία αντικείμενα, σπάνια βιβλία και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό μετά από συμφωνία το 1992. Η αποτίμηση της περιουσίας έγινε μέσω δικαστικών διεκδικήσεων, με τις απαιτήσεις του πρώην βασιλιά να ανέρχονται σε 161,1 δισεκατομμύρια δραχμές.
Μια διάρρηξη στο Τατόι που αφορούσε πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα κρατήθηκε μυστική για δέκα χρόνια. Η σπάνια συλλογή του πρώην βασιλιά περιλαμβάνει επίσης δέκα βασιλικά αυτοκίνητα, με τα Rolls-Royce Phantom 3, Rolls-Royce Silver Wraith, Rolls-Royce Silver Cloud 3 και MG να είναι μερικά από τα παλαιότερα.
Το κτήμα Τατοΐου και ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος της Ελλάδας
Το κτήμα Τατόι, το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και το κτήμα Πολυδένδριου στην Αγία Λάρισα αποτελούσαν μέρος της βασιλικής περιουσίας της Ελλάδας και πηγή διαμάχης.
Ο πρώην βασιλιάς, Κωνσταντίνος Β’, αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, γεγονός που οδήγησε σε συμφωνία το 1992 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους της ακίνητης περιουσίας του σε μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με αντάλλαγμα το δικαίωμα εξαγωγής μεγάλου αριθμού κινητών περιουσιακών στοιχείων. Η μεταφορά εννέα εμπορευματοκιβωτίων με πολύτιμα αντικείμενα, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα εγκατέλειψε την Ελλάδα και προκάλεσε αντιδράσεις.
Επιπλέον, σε μια διάρρηξη στο Τατόι το 1991 κλάπηκαν πολλά πολύτιμα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να ζητηθεί αποζημίωση. Η αγάπη του πρώην βασιλιά για τα αυτοκίνητα οδήγησε σε μια συλλογή ιδιαίτερων κομματιών, μεταξύ των οποίων και μια λευκή BMW 507, η οποία χαρίστηκε σε έναν επιχειρηματία για τα μάτια της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Τα βασιλικά κτήματα
Μόνο το κτήμα του Τατοΐου είχε έκταση 45.000 στρεμμάτων και το κτήμα του Πολυδενδρίου κάλυπτε 34.791 στρέμματα.
Το Mon Repos στην Κέρκυρα ήταν ένα νεοκλασικό ανάκτορο που παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο Α’ μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Ο πρώην βασιλιάς αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, όπως γράφτηκε τότε, αλλά πούλησε μια μεγάλη αγροτική έκταση στο Τατόι έναντι πέντε εκατομμυρίων δολαρίων το 1970.
Ο πρώην βασιλιάς και η πρώην βασίλισσα έλαβαν επίσης πολλά χρήματα από την πώληση ακινήτων που ανήκαν στην πρώην βασίλισσα Φρειδερίκη, τα οποία πωλήθηκαν στη Γερμανία. Το 1973, η Χούντα είχε καταθέσει 120 εκατομμύρια δραχμές για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, αλλά οι ενδιαφερόμενοι αρνήθηκαν τότε να τα πάρουν.
Τα εμπορευματοκιβώτια και η αποζημίωση
Μετά τη συμφωνία του 1992, εννέα εμπορευματοκιβώτια με πολύτιμα αντικείμενα, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής, αρχαία αντικείμενα, σπάνια βιβλία και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα έφυγαν από την Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.
Ο τέως βασιλιάς αποτίμησε τη διεκδικούμενη περιουσία του σε 161,1 δισεκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τα υπομνήματα που είχε καταθέσει, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δραχμών, πολύ μικρότερη από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στη δημοπρασία του Christie’s. Ο πρώτος ζήτησε επίσης πρόσθετη αποζημίωση ύψους τριών εκατομμυρίων λιρών στερλινών για τα αντικείμενα που χάθηκαν από τον Τατόι.
Το Ίδρυμα Άννα Μαρία ιδρύθηκε για να λειτουργήσει ως μη κυβερνητικός οργανισμός, με πρόεδρο την καθαιρεθείσα βασίλισσα, μετά τη λήψη της αποζημίωσης.
Η διάρρηξη στο Τατόι
Σε διάρρηξη στο Tatoi το 1991 κλάπηκαν πολλά πολύτιμα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να ζητηθεί αποζημίωση.
Ο κατάλογος που καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια της δήλωσης περιελάμβανε ένα χρυσό διάδημα σε σχήμα τιάρας, χρυσές εικόνες, πολύτιμους σταυρούς με σμαράγδια, βραχιόλια με ρουμπίνια, διαμαντένια δαχτυλίδια, περιδέραια με μαργαριτάρια, νομίσματα του Φιλίππου, της Αλεξάνδρειας, της Κωνσταντινούπολης και άλλα. Παραμένει άγνωστο γιατί η αστυνομία δεν δημοσιοποίησε στη συνέχεια τον κατάλογο των κλοπιμαίων, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική για την ανεύρεση χαμένων θησαυρών.
Η συλλογή αυτοκινήτων του πρώην βασιλιά
Ο πρώην βασιλιάς ήταν φανατικός λάτρης των αυτοκινήτων και κατείχε μια μεγάλη συλλογή από ξεχωριστά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και μια λευκή BMW 507 που είχε χαριστεί σε έναν επιχειρηματία για τα μάτια της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Η συλλογή των δέκα αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Rolls-Royce, κυμαίνεται σε ηλικία από 57 έως 84 ετών. Η Rolls-Royce Phantom 3 κατασκευάστηκε το 1939, η Rolls-Royce Silver Wraith το 1959, η Rolls-Royce Silver Cloud 3 το.